Kolmikymppiset naiset joutuvat usein kuulemaan puheita biologisen kellon tikittämisestä. Vihjailut ikääntymisestä ja lasten hankinnasta saattavat olla hyvinkin ärsyttäviä ja asettaa naisille turhia paineita. On kuitenkin totta, että naisen kehossa tapahtuu biologisia muutoksia, joista on hyvä olla tietoinen. Moni kolmenkympin ohittanut huomaa ihon alkavan menettää kimmoisuuttaan ja aineenvaihdunnan hidastuvan. Osa naisista raportoi myös muutoksista kuukautisissa tai libidossa. Nämä liittyvät usein hormonaalisiin muutoksiin.
Yleensä kuukautiskierto vakiintuu teini-iän mahdollisten epäsäännöllisyyksien jälkeen suhteellisen ennustettavaksi, mutta hormonaaliset muutokset saattavat tuoda muutoksia kuukautisiin. Neljänkympin jälkeen lähestyvät vaihdevuodet tuovat mukanaan merkittäviä hormonaalisia muutoksia, mutta kierrossa voi tapahtua muutoksia aiemminkin. 30-40-vuotiaalla varsin tavallinen syy on raskaus, ja kuukautisten pois jäädessä onkin syytä tehdä raskaustesti. Lisäksi elämässä tapahtuvat muutokset, kuten sairaudet ja stressi voivat olla kierrossa tapahtuneiden muutosten takana. Poosh listasi viisi mahdollista syytä.
1. Sairaudet, kuten kilpirauhastoiminnan häiriöt ja munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (PCOS), voivat muuttaa kierron pituutta ja vuodon voimakkuutta. Oman kehon toiminnasta on hyvä olla tietoinen ja kääntyä lääkärin puoleen, mikäli merkittäviä muutoksia tapahtuu. Myöskään kivuliaiden kuukautisten kanssa ei pidä jäädä kärsimään yksin.
2. Muutokset ehkäisyssä, erityisesti hormonaalisen ehkäisyn aloittaminen, lopettaminen tai vaihtaminen, voivat vaikuttaa kuukautiskiertoon. Pooshin mukaan muutokset tasaantuvat ehkäisymenetelmästä riippuen yleensä kierron, parin jälkeen.
3. Stressi kotona tai työpaikalla vaikuttaa koko kehoon, myös kuukautisiin. Moni nainen on havainnut esimerkiksi pandemia-aikana muutoksia kuukautiskierrossaan. Parasta hoitoa stressistä johtuviin muutoksiin ovat tietenkin tahdin hidastaminen ja rentoutuminen. Mieltä rauhoittavista harrastuksista, kuten joogasta, meditaatiosta ja luonnossa liikkumisesta voi olla hyötyä.
4. Painon vaihtelut vaikuttavat kuukautisiin. Sekä alipaino että ylipaino, ja määrällisesti merkittävät tai nopeat muutokset painossa voivat heijastua kiertoon. Ääritapauksissa esimerkiksi syömishäiriöt voivat johtaa amenorreaan, kuukautiskiertoon liittyvä häiriöon, jossa kuukautiset jäävät pois.
5. Gynekologiset sairaudet, kuten endometrioosi tai kohdun fibroidit, jotka usein diagnosoidaan kolmenkympin korvilla, voivat vaikuttaa kuukautisiin. Säännölliset käynnit gynekologilla auttavat havaitsemaan mahdolliset ongelmat, mutta äkillisesti muuttuneet tai erittäin kivuliaat kuukautiset kannattaa käydä tarkistuttamassa saman tien.
Lähde: Poosh
Jatka lukemista
Kesän makuelämyksiä.
Hoitovaihtoehdot urheilijoille polvikipujen voittamiseksi
Säästä sähköä