Kennelyskä on yleisnimitys koiran hengitysteiden virus- ja bakteeri-infektioille. Kennelyskää voi ilmetä kaikkina vuodenaikoina, mutta tavallisimmin sitä tavataan syksyisin. Tartunta leviää helpoimmin paikoissa, joissa paljon koiria kokoontuu yhteen paikkaan, kuten koiranäyttelyissä, koirapuistoissa, koirahoitoloissa ja koiraharrastusten parissa. Kennelyskä leviää tehokkaasti koirien nuuskiessa toisiaan. Jos koiralla epäillään olevan kennelyskä, tulee muiden koirien tapaamista välttää parin viikon ajan.
Koira voi saada tartunnan toiselta koiralta tai esimerkiksi sairastuneen koiran juoma- tai ruoka-astian välityksellä tai lähikontaktissa. Tartunnan voi saada, jos sairas koira yskii tai aivastelee muutaman metrin päässä. Sairauden itämisaika on keskimäärin 4–7 päivää.
Vaikka kennelyskä tarttuu herkästi toisiin koiriin, se ei voi tarttua ihmisiin. Vastaavasti ihmisen flunssa ei voi aiheuttaa koiralle kennelyskää.
Kennelyskän tyypilliset oireet
Tavallisin oire on jatkuva yskiminen, joka voi jatkua viikkoja. Yskiminen voi kuulostaa siltä, että koiralla olisi jotain kurkussa: koira yskii, kakoo ja saattaa oksentaa limaa. Lisäksi sieraimista voi valua kirkasta vetistä eritettä.
Jos koiran yleisvointi heikkenee tai koiralle nousee kuume, tulee koira viedä eläinlääkäriin. Kennelyskän jälkitautina koira voi saada bakteeriperäisen keuhkoputken tulehduksen tai jopa keuhkokuumeen. Riskiryhmiä vakavalle tautimuodolle ovat koirat, jolla on heikompi vastustuskyky, kuten pennut, vanhat tai sairaat koirat sekä erityisen syvärintaiset koirarodut (esim. irlanninsusikoira).
Ennaltaehkäisy
Koiralle voi antaa rokotteen kennelyskää vastaan ja se onkin suositeltavaa, jos koira tapaa paljon lajitovereitaan, vierailee koirapuistoissa tai käy harrastuspaikoissa, joissa liikkuu paljon muita koiria.
Rokote ei kuitenkaan anna täyttä suojaa, sillä tartunta voi saada alkunsa monista eri viruksista ja bakteereista. Kennelyskän aiheuttaa yleensä usea taudinaiheuttaja samanaikaisesti, näistä yleisimpiä ovat tyypin 2 parainfluenssavirus (CPiV-2), koiran hengitysteiden coronavirus (CRCoV) ja Bordetella bronchiseptica bakteeri.
Kennelyskää vastaan rokotettu koira selviää tartunnasta useimmiten lievemmillä oireille kuin rokottamaton.
Jos koira sairastuu kennelyskään, anna sen levätä rauhassa, vältä turhaa rasitusta ja pidä lenkit lyhyinä. Koiran lämpö kannattaa mitata päivittäin. Koiralla lämpö mitataan peräaukosta. Koiran normaalilämpö on 38-39 astetta. Mikäli koiralle nousee kuume tai sen yleiskunto heikkenee, on syytä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. Muuten kennelyskää voi parannella rauhassa kotona.
Tärkeintä on välttää muita koirakontakteja sairastamisen aikana. Älä anna koiran tavata muita koiria pariin viikkoon oireiden alkamisesta, jotta koirasi ei levitä tautia eteenpäin.
Lähde: Agria Eläinvakuutus
Jatka lukemista
Kesän makuelämyksiä.
Hoitovaihtoehdot urheilijoille polvikipujen voittamiseksi
Säästä sähköä