Korkeat energian hinnat ovat nyt jatkuvana puheenaiheena. Moni on sähkölaskua pienentääkseen siirtynyt lämmittämään asuntoaan polttopuilla. Takat aiheuttavat vuosittain keskimäärin 600 rakennuspaloa, joteen puiden poltossa kannattaa muistaa maltti, varovaisuus ja palohälyttimet, varsinkin jos takka on viime vuosina ollut vähemmällä käytöllä.
Pelastustoimen Taskutilaston mukaan tulisijoista alkaneita tulipaloja sattuu vuosittain keskimäärin noin 600. Tähän asti määrä on ollut laskusuunnassa. Toisaalta Pelastustoimen tuoreiden PRONTO-järjestelmän tilastojen mukaan rakennuspaloja sattui elokuussa aiempia vuosia enemmän, mutta vielä on liian aikaista sanoa, ovatko tulisijoista syttyneet tulipalot kasvussa.
Fennian rakennusvahingoista vastaava päällikkö Mikko Koski muistuttaa, että polttopuiden kanssa on syytä muistaa maltti ja varovaisuus.
– Jos takka ja hormi ovat olleet pitkään vähäisellä käytöllä, on tiiviimpään lämmityssesonkiin hyvä siirtyä aluksi maltillisella lämmittämisellä ja kohtuullisilla pesillä. Omat lämmittäjän taidotkin siinä samalla hiljalleen harjaantuvat, Koski kertoo.
Takan liika kuumeneminen voi Kosken mukaan aiheuttaa isompaa ja pienempää harmia, aina kasvaneeseen paloriskiin asti.
– Optimitilanteessa takkaa olisi hyvä lämmittää maltilla, mieluummin joka päivä kuin pari kertaa viikossa äärimmilleen ladattuna. Vaikka tokihan takkoja, valmistajia ja käyttöohjeita on erilaisia, ja kullekin takkatyypille voi olla hieman omanlaisia suosituksia.
Koski kehottaa tarkistamaan pitkään käyttämättömänä olleen takan hormin ensimmäisenä, ettei sinne ole ilmestynyt yllättäviä tukoksia, kuten esimerkiksi linnunpesiä.
Joissain asunnoissa on koneellinen ilmanvaihto. Niissä Koski kehottaa tarkistamaan, onko ilmanvaihdossa myös erillinen ”takkatoiminto”. Jos sitä ei ole kytketty päälle, saattaa takan savut tulla sisälle asuntoon.
– Myös liesituuletinta käytettäessä on hyvä varmistaa korvausilman tulo, jotta takka vetää oikein, eivätkä savut tule taloon sisälle.
Koski muistuttaa myös, että tulta on aina valvottava.
Polttopuun on hyvä olla kuivaa, jolloin se on lämpöarvoltaan ja käytettävyydeltään optimaalinen. Koski muistuttaa myös, ettei puita tulisi säilyttää suuria määriä sisällä tai ulkoseinän vierustalla.
– Sisälle kannattaa tuoda puuta vain sen verran, kuin yhteen polttokertaan kuluu. Ulkona taas klapien säilytyksessä on hyvä huomioida, että suuren klapimäärän pinoaminen seinän viereen voi tulipalon syttyessä nopeuttaa palon leviämistä. Lisäksi puut voivat kostuessaan tehdä hallaa seinälle.
Liian monelta puuttuvat alkusammutusvälineet
Pelastustoimen tilastojen mukaan palovaroitin on puuttunut tai sen toiminnasta ei ole ollut tietoa jopa yli kolmasosassa rakennuspaloista. Vuonna 2020 palovaroitin puuttui yli 600 tulipalossa ja 300 tapauksessa sen toiminnasta ei ollut tietoa. Monissa tapauksissa paristo on ollut epäkunnossa.
– Erityisesti toimivan palovaroittimen monissa asunnoissa on huolestuttavaa. Varsinkin jos on aikeissa lisätä puiden polttamista, kannattaa palovaroittimiin vaihtaa paristot ja testata hälytin säännöllisesti, Koski muistuttaa.
Palovaroitin on pakollinen kaikissa asunnoissa ja nukkumiseen käytettävissä tiloissa. Niitä tulisi olla asunnon kerroksessa ja yksi jokaista 60 neliömetriä kohti. Palovaroittimen asentamisen lisäksi sen toimintakyvystä tulee huolehtia: palovaroitin kannattaa testata joka kuukausi ja vaihtaa paristot joka vuosi, esimerkiksi 112-päivänä 1. päivä joulukuuta.
– Jos alkaneesta tulipalosta ei saa varoitusta, ei tulipaloon ehdi reagoida. Silloin lopputulos voi olla todella surullinen. Palovaroitin on hyvin halpa investointi sen tuomaan hyötyyn ja turvaan nähden, Koski lisää.
Hänen mukaansa palovaroittimen ohella myös alkusammutusvälineet tulisi löytyä jokaisesta rakennuksesta.
– Alkusammutusvälineitä kannattaa harjoitella, jotta niitä osaa käyttää oikein tarvittaessa. Jauhesammutin kannattaa tarkistuttaa vuosittain tai valmistajan ohjeiden mukaan. Tärkeintä tulipalon syttyessä on tilannearvio: voiko alkusammutuksella vielä estää palon leviämistä, vai onko palo jo liian suuri.
Lähde: Fennia
Jatka lukemista
Kesän makuelämyksiä.
Hoitovaihtoehdot urheilijoille polvikipujen voittamiseksi
Säästä sähköä