OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: Skills Finland

Ammattitaidon maailmanmestaruuksista kilpaillaan Helsingissä

20.10.–23.10. järjestettävät WorldSkills-kisat ovat tilaisuus päästä tutustumaan maailman huippuammattilaisiin. Tapahtuma toteutetaan Messukeskuksessa I love me -messujen yhteydessä. Ammattitaidon maailmanmestaruuskilpailussa ratkotaan mestaruudet noin 50 eri lajissa, jotka edustavat ammatillisen koulutuksen aloja. MM-kilpailut järjestetään tänä vuonna poikkeuksellisesti hajautetusti eri maissa. Suomi järjestää neljä lajia: floristiikan, hiusmuotoilun, kauneudenhoidon sekä muoti ja vaatetus -lajin. Suomen neljän kilpailulajin tapahtuma kerää yhteen noin kaksisataa kilpailijaa ja tuomaria 32 maasta eri puolelta maailmaa.

On ainutlaatuista, että Suomi pääsee järjestämään tätä suurtapahtumaa. Sen mahdollistaa hajautettu malli, joka otettiin käyttöön, kun alun perin Kiinan Shanghaihin suunniteltu suurtapahtuma peruuntui koronan vuoksi. Yksin Suomella ei olisi kapasiteettia järjestää kilpailuja, jos kaikkien lajien ja kilpailijoiden pitäisi olla yhden katon alla, niin suureksi kilpailujen laji- ja osanottajamäärä on paisunut. Kilpailulajeja on yhteensä 62, ja kilpailijoita koko kisassa on yli tuhat 58 maasta. Nyt kisat järjestetään syksyn 2022 aikana ympäri maailmaa noin 15 maassa, joista suurin vetovastuu on Suomella, Itävallalla, Ranskalla, Saksalla, Sveitsillä ja Etelä-Korealla.

– Olemme valtavan innoissamme kunniasta järjestää kisat Helsingissä. Odotamme paikalle runsaasti kansainvälistä kilpailuyleisöä sekä oppilaitosten opiskelijoita katsomaan, minkälaista näiden alojen työt ovat ja miten vaikuttavia asioita huippuammattilaiset pystyvät osaamisellaan tekemään, toteaa Skills Finlandin toiminnanjohtaja Maria Ekroth.

Suomesta kisoihin osallistuu kolme huippuosaajaa. Veera Huomo (kauneudenhoito), Jenna Maukonen (muoti ja vaatetus) ja Kiia Ylönen (floristiikka). Näiden kolmen kilpailijan lisäksi Suomen ammattitaitomaajoukkueen 25 muuta kilpailijaa kilpailevat muissa maissa. Suurimmassa osassa lajeista kilpailijat voivat täyttää kilpailuvuonna korkeintaan 22 vuotta.

WorldSkills-kilpailun Suomessa järjestettävää osuutta koordinoi Skills Finland, joka edustaa Suomea kansainvälisessä WorldSkills International -järjestössä. Hanketta rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö ja lisäksi lajeihin saadaan sponsorirahoitusta. Myös moni ammatillisen koulutuksen järjestäjä on mukana lajien järjestämisessä.

Lähde: Skills Finland ry