OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: Cathaoir Sona

Kirja-arvostelu: Ajaton Elisabet on ajoista harmillisen jäljessä

Antonio Caprarica: Elisabet II. Minerva, 2022

Kun kuningatar Elisabet II menehtyi 8. syyskuuta, koko maailma pysähtyi hetkeksi. 70 vuotta vallassa ollut ja kansan rakastama hallitsija oli poissa. Maailmalla kuningatar oli suorastaan synonyymi Britannian monarkialle, ja harva varmaankaan osasi edes kuvitella valtaistuimelle ketään muuta. Siitä viestii myös toimittaja Antonio Caprarican kuningattaresta kirjoittaman elämänkerran nimi, Intramontabile Elisabetta, Ajaton Elisabet. Nyt, historiallisen vallanvaihdoksen pyörteissä, kustannustalo Minerva on julkaissut uudistetun painoksen alunperin vuonna 2016 julkaistusta teoksesta.

Koruttomasti nimetty suomennos, Elisabet II, kuvaa, kuten arvata saattaa, Elisabetin tietä valtaistuimelle ja edelleen läpi Britanniaa ja monarkiaa vuosikymmenten varrella ravisuttaneiden tapahtumien. Kirjassa kerrotaan paitsi maan poliittisista kuohunnoista, myös kuninkaallista perhettä koetelleista skandaaleista. Esiin nousevat muun muassa Elisabetin puolison, prinssi Philipin, väitetyt naisseikkailut sekä perillisten läpikäymät avioerot. Kuningattaren omaa ääntä kirjassa ei tietenkään kuulla (hän ei antanut haastatteluja), mutta kuningashuoneen perin pohjin tunteva Caprarica kuvaa silti parhaansa mukaan hallitsijan kulissien takana käymiä kamppailuja. Teoksesta piirtyy esiin nainen, joka on aina asettanut hallinnolliset velvoitteensa yksityiselämänsä edelle ja selvittänyt vaikeudet suorastaan yli-inhimillisellä itsehillinnällä ja arvokkuudella.

Palkittu Caprarica on kirjoittanut kuningashuoneesta useita teoksia ja hän on selvästi perehtynyt aiheeseen. Toimittaja käsittelee protagonistiaan tälle sopivalla arvokkuudella, säilyttäen kunnioittavan etäisyyden myös skandaalien käsittelyssä, liikaa spekulaatiota ja revittelyä karttaen. Ajoittain hienovaraisuus jopa hämmentää; esimerkiksi prinsessa Dianasta kirjoitetaan harvasanaisesti ja hänen kuolemaansa käsitellään kovasti kierrellen, vaikka kyseessä oli kiistatta yksi vaikeimmista hetkistä monarkian historiassa.

On myös sääli, ettei uuteen painokseen ole saatu Capraricalta tilannepäivitystä, sillä hovissa on tapahtunut paljon sitten vuoden 2016. Meghan Marklesta ei ole kirjaan ehtinyt mainintaakaan, eikä korona-ajan mukanaan tuomista haasteista. Prinssi Philipin ja lopulta tietenkin Elisabetin itsensä kuolema ovat vielä kaukana tulevaisuudessa, kun kirja päättyy lauseeseen, jossa povataan kuningattarelle ikuista elämää. Charlesin noustessa valtaistuimelle monarkia on merkittävässä murroskohdassa ja tulevaa voi vain arvuutella. Kenties kaikesta tästä saadaan lukea kuningas Charlesia tai kenties Cambridgen herttuaperhettä käsittelevästä teoksesta sitten joskus aikanaan.

Osta kirja Adlibrikselta.

Elisabet II

sidottu, suomi, 2022

Kuningattaren tarua ihmeellisempi elämä.

Isoa-Britanniaa 70-vuotta hallinnut Elisabet II (1926-2022) oli kaikkien aikojen pisimpään maataan hallinnut nainen maailmassa. Hän näki pitkän elämänsä aikana toisen maailmansodan kauheudet, teki yhteistyötä 14 pääministerin kanssa Churchillista Johnsoniin, tapasi 7 paavia ja 13 Yhdysvaltain presidenttiä. Hän koki kuningashuoneen suosion huiput mutta myös aallonpohjat ilkeine juoruineen ja paljastuksineen.

Vaikka Elisabet eli elämänsä parrasvaloissa, on hänen yksityiselämänsä jäänyt enimmäkseen hämärän peittoon. Näitä varjoon jääneitä alueita Antonio Caprarica haluaa kirjassaan valottaa ja kertoa totuudenmukaisesti, kuka oikeastaan oli Elizabeth Alexandra Mary Windsor ja millaista hänen elämänsä oli naisena ja hallitsijana.

Osta kirja täältä*

*Huomaathan, että OHO Live TV voi saada komission, mikäli ostat ylläolevan linkin kautta tuotteita. Näin autat meitä pysymään laatumediana!