OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: Keskuskauppakamari

Kotipuutarhurin syksyn muistilista: Onko lehdet haravoitu ja hedelmäpuut suojattu jyrsijöiltä?

Onko lehdet haravoitu ja hedelmäpuut suojattu jyrsijöiltä? Onko vihannekset nostettu ja maat käännetty? Keskuskauppakamarin hyväksymä tavarantarkastaja Pertti Pehkonen suosittelee laittamaan pihat ja puutarhat talviteloille ennen pakkasia.

Haravointi on jokavuotinen murhe varsinkin niille, joiden pihalla kasvaa paljon puita. Lehtien haravointi ja kompostointi on hyvästä, mutta kaikkia lehtiä ei suinkaan tarvitse haravoida. Jos lehtiä on maassa vain vähän, ne voi jättää sellaisenaan maatumaan nurmikolle ja kukkapenkkeihin.

– Pientä määrää lehtiä on turha alkaa haravoimaan. Lehdet maatuvat ja antavat hyviä ravinneaineita nurmikolle, kertoo Pehkonen.

Puutarhoihin istutetut vihannekset kannattaa nostaa maasta ennen maan jäätymistä. Kasvimaiden mullat on hyvä myös kääntää kevättä varten.

– Ylivuotiset kasvit, kuten hedelmäpuut ja pensaat on hyvä suojata juuresta jäniksiltä ja muilta jyrsijöiltä. Myös pakkanen voi vahingoittaa hauraampia kasveja, jos niitä ei suojaa asianmukaisesti, Pehkonen muistuttaa.

Puutarhan projektit tulee suunnitella hyvin

Työn suunnittelu on onnistuneen projektin kannalta isossa roolissa. Siihen liittyy visuaalinen suunnittelu, mutta myös tekniset seikat, kuten milloin on paras aika tehdä kyseisiä töitä tai millaiseen maahan puita tulee istuttaa.

– Työn suunnittelu on kaikki kaikessa. Työvaiheet ja tarvikkeet on mietittävä hyvin läpi, jotta lopputuloksesta tulee paras mahdollinen. Esimerkiksi nurmikon istuttamiseen ei riitä sentin paksuinen kerros multaa tai pihan kivetystä ei voi vain laittaa paikalleen, vaan tarvitsee miettiä minne pintavedet valuvat sateen jälkeen, kertoo Pehkonen.

Jos työ tilataan muualta, kannattaa sopimukset katsoa kuntoon. Sopimuksen mukaan tarkastellaan osapuolten oikeuksia ja velvollisuuksia toimia. Sopimukset voivat olla vapaamuotoisia eli niissä voidaan sopia hyvin pitkälti, miten osapuolten tulee toimia sopimussuhteen aikana ja sen jälkeen.

– Tilaustyö voi näyttää päälle päin hyvältä, mutta työ voi olla tehty vääränlaisilla tuotteilla tai huolimattomasti ja myöhemmin voi paljastua, että pihan ulkoasu tai toiminnallisuus ei vastaakaan sovittua. Mikäli työn laadusta syntyy kiistaa, kannattaa kutsua paikalle puolueeton tavarantarkastaja, ohjeistaa Keskuskauppakamarin lakimies Raisa Harju.

Lähde: Keskuskauppakamari