OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Jättikö kesäaurinko tummia läiskiä kasvoille ? Asiantuntijat kertovat, miten melasmaa tulisi hoitaa

Melasma tunnetaan Suomessa tuttavallisemmin maksaläiskinä. Se on tavallisimmin auringon aiheuttamaa hyperpigmentaatiota iholla. Maksaläiskät eivät ole vaarallisia, mutta moni kokee niistä aiheutuvan kosmeettista haittaa erityisesti, sillä melasmaa esiintyy usein juuri kasvojen iholla.

Ihotautilääkäri Shereene Idrissin mukaan melasman hoito on erityisen haastava, sillä auringonvalon ohella muun muassa lämpö, stressi ja esimerkiksi kuukautiskiertoon, raskauteen tai ehkäisyyn liittyvät hormonaaliset muutokset saattavat laukaista sen.

Hoidossa tärkeintä jatkuvuus (ja auringolta suojatuminen)

Melasma on Idrissille henkilökohtaisesti tuttu, sillä hän kertoo Vogue-lehdelle raskauden aiheuttaneen hänelle valtavasti maksaläiskiä. Ihotautilääkäri itse turvautuu melasman hoidossa hoitotuotteisiin, joista löytyy paljon kuorivia ja kirkastavia ainesosia, kuten glykolihappoa, maitohappoa, traneksaamihappoa, kojiinihappoa, arbutiinia ja C-vitamiinia. Niistä voi olla paljon apua kotihoidossa, vaikka Idriss myöntää olevansa hyvin tietoinen siitä, että markettituotteiden voimat ovat rajalliset.

– Eivät voiteet tietenkään vedä vertoja reseptilääkkeille.

Vaikeaa melasmaa voidaan hoitaa hydrokinonia sisältävien lääkevoiteiden sekä suun kautta nautittavan traneksaamihapon avulla. Myös ammattilaisten tekemät toimenpiteet, kuten erilaiset kuorinnat ja laserhoidot ovat todistetusti tehokkaita tapoja häivyttää tummia läiskiä iholta. Tulosten ylläpitämisessä kotihoidon merkitys kuitenkin korostuu.

– Pigmentaatiota on hoidettava jatkuvasti, silloinkin kun se on hallinnassa, sillä ikinä ei voi tietää etukäteen, koska se taas villiintyy uudelleen, Idriss huomauttaa.

Samoilla linjoilla on ihotautilääkäri ja psykiatri Evan Rieder, jonka mukaan melasma voi olla hyvinkin arvaamaton. Häntä kiinnostaa erityisesti melasman mahdollinen yhteys stressin aiheuttamaan tulehdukseen. Hänen mukaansa melasmasta kärsivälle stressin vähentäminen onkin avainasemassa hoidossa.

– Stressin vähentäminen, riippumatta muista toimenpiteistä, auttaa todennäköisesti lievittämään kaikenlaisia tulehduksellisia ihosairauksia, hän toteaa.

Riederin mukaan kylpyhuoneen kaappiin voi hankkia myös salisyylihappoa sekä mikroneulausvälineet. Melasmaan siis löytyy lukuisia eri hoitoja, mutta tärkein, ja todennäköisesti edullisin, ase on ehdottomasti korkean kertoimen aurinkosuoja. Sitä on syytä käyttää päivittäin uusien läiskien ehkäisemiseksi. Riederin mukaan aurinkosuoja ei kuulu pelkästään rannalle ja pitkille lenkeille, vaan sitä tulisi käyttää jopa sisätiloissa. Moni viettää suuren osan päivästään ikkunoiden ääressä unohtaen, että UVA-säteily voi läpäistä tavallisen ikkunalasin.

Lähde: Vogue