Jokainen parisuhde on ainutlaatuinen, eikä kukaan voi ulkopuolelta määrittää, onko sillä tulevaisuutta. On kuitenkin tiettyjä hälytysmerkkejä, jotka kielivät suhteen olevan epävakaalla pohjalla. Esimerkiksi väkivaltaista käytöstä ei pitäisi koskaan hyväksyä. Women’s Health-lehti listasi viisitoista muuta varoitusmerkkiä, joiden pitäisi saada hälytyskellot soimaan.
1. Seksin kanssa on ongelmia, joista ette puhu. Seksielämän ei tarvitse olla täydellistä, mutta on hälytysmerkki, jos ette kykene puhumaan ongelmista. Jokaisessa suhteessa tulee eteen vaikeita aikoja. Silloin kriittinen kysymys on, voidaanko ongelmista puhua avoimesti ja rakentavasti. Mieti, välittääkö toinen näkökulmastasi, kertooko hän omista tunteistaan ja haluaako hän kuulla huoliasi.
2. Huomaat toksista käyttäytymistä. Jos kumppani syyllistyy jatkuvasti toksiseen käytökseen, kuten manipulaatioon ja valehteluun, suhde voi olla hyvin kuluttava. Viimeistään, jos tunnet pelkoa kumppaniasi kohtaan tai hänen takiaan, pitäisi hälytyskellojen soida.
3. Lakkaatte tekemästä pieniä, rakastavia eleitä. Rakkautta voi ilmaista monin tavoin. Onnellisessa suhteessa toiselle usein osoitetaan hellyyttä pienin, arkisin teoin. Kenties keität kumppanillesi aamukahvit tai lähetät hänelle piristäviä viestejä työpäivän aikana. Jos tällaiset teot yhtäkkiä loppuvat, on hyvä pysähtyä miettiimään miksi.
4. Et halua jakaa ilouutisia kumppanisin kanssa. Kun meille tapahtuu jotain ihanaa, haluamme yleensä jakaa sen läheistemme kanssa. Jos tapaat kertoa ilouutiset ensin kaikille muille kun kumppanillesi, voi olla, ettet koe saavasi hänen suunnaltaan riittävää tukea. Yhtä lailla huono merkki on, jos kumppani ei halua kertoa, mitä hänen elämässään tapahtuu.
5. Ette halua esitellä toisianne läheisillenne. Kumppanin vanhempien tai ystävien tapaaminen ensimmäistä kertaa on suuri askel suhteessa. Se tarkoittaa, että kumppanisi on valmis tutustuttamaan sinut hänen läheisimpiin ihmisiin ja paljastamaan entistä enemmän elämästään. Ei siis lupaa hyvää, jos tietoisesti välttelette tämän askeleen ottamista.
6. Jompikumpi vaihtaa me-puheesta minä-puheeksi. Tiedäthän, miten ärsyttävää on, kun ystäväsi alkaa uuden suhteen myötä yhtäkkiä puhua kaikesta me-muodossa? Parisuhteessa kaksi elämää ja arkea yhdistyvät ja monien asioiden kohdalla päätökset tehdään yhdessä. Jos tiedät itse harrastaneesi me-puhetta, mutta yhtäkkiä puhutkin jälleen minä-muodossa, et todennäköisesti enää ajattele sinua ja kumppaniasi tiiminä.
7. Kumppani ei suostu puhumaan aikaisemmista suhteistaan. Kaikki eivät välttämättä halua perata aiempia parisuhteitaan läpi uuden kummppanin kanssa. Jokaisella on oikeus yksityisyyteen, mutta suhdetaustan tietoinen salaaminen kuulostaa salamyhkäiseltä. Jos hän välttelee kysymyksiäsi, hän todennäköisesti joko pimittää sinulta tietoa, tai hän ei näe suhdettanne niin vakavana, että suhdekeskustelulle olisi tarvetta.
8. Ette tee suuria päätöksiä yhdessä. Vakavassa parisuhteessa yleensä keskustellaan kumppanin kanssa ennen suuria elämänmuutoksia. Tämä ei tarkoita, ettetkö olisi kykenevä tekemään päätöksiä itse; se on yksinkertaisesti kunnioituksen merkki toista kohtaan. Jos sinä tai kumppanisi esimerkiksi otatte vastaan uuden työpaikan toisella paikkakunnalla toisen mielipidettä kuulematta, yhteinen tulevaisuus tuskin on elämässänne etusijalla.
9. Kumppanilla on paljon omia suunnitelmia. Terveessä parisuhteessa kaikkea ei tarvitse tehdä yhdessä ja molemmilla saa olla omaakin elämää. Jos kumppani kuitenkin juoksee jatkuvasti illanvietoissa, joihin sinua ei ole kutsuttu, voi jotain olla meneillään. Samoin, jos itse huomaat viihtyväsi paremmin kaikkien muiden kuin kumppanisi kanssa, voi olla aika päättää suhde.
10. Et enää pidä kumppanin luonteenpiirteitä viehättävinä. Ovatko ne kumppanisi luonteenpiirteet, joita ennen pidit suloisina, alkaneet ärsyttää sinua? Onnellisessa parisuhteessa toinen hyväksytään sellaisena kuin hän on, joten jos huomaat jatkuvasti menettäväsi hermosi kumppanisi kanssa, voi olla, että kärsivällisyytesi on finaalissa.
11. Kumppani alkaa yhtäkkiä hemmotella sinua lahjoilla. Lahja voi olla ajattelevainen ele, mutta jos lahjoja alkaa sadella yhtäkkiä, saattaa kumppani tuntea syyllisyyttä jostakin. Yhden huomionosoituksen takia ei toki kannata alkaa haastaa riitaa. Sen sijaan kannattaa pitää silmällä muutoksia kumppanin käytöksessä – vaikka ne olisivatkin parempaan suuntaan.
12. Kumppanisi mollaa sinua. Tämän pitäisi olla itsestäänselvyys. Älä jää turhaan kuuntelemaan halventavia kommentteja. Jokainen ansaitsee kumppanin, joka ei yritä vähätellä ja mollata sinua.
13. Kumppanisi käyttää rahaa erilailla kuin ennen. Jos kumppani alkaa yhtäkkiä tuhlata rahaa paikkoihin, joihin sitä ei ennen kulunut, on hyvä kysyä, mitä on meneillään. Kenties hän pyrkii käsittelemään negatiivisia tunteita epäkypsällä tavalla. Mikä ikinä syy onkin, pitäisi siitä voida kertoa toiselle.
14. Vaihdat tyyliäsi. Oletko muuttanut hiustyyliäsi tai alkanut pukeutua eri tavalla? Jokaisen tyyli muuttuu ajan saatossa, mutta jos huomaat muuttavasti itseäsi jonkun toisen takia, tämä on suuri hälytysmerkki. Mieti, miksi kumppanisi haluaa kontrolloida pukeutumistasi ja miksi sinun pitäisi sallia se.
15. Kumppanin kehonkieli muuttuu. Kaikkien hermot ovat joskus kireällä. Mahdollisia syitä on lukemattomia. Joskus muutokset kumppanisi kehonkielessä voivat viitata jännitteisiin suhteessanne. Vältteleekö hän yhtäkkiä katsekontaktia tai pyöritteleekö hän sinulle silmiään? Kysy, onko jokin vialla. Ongelmiin kannattaa puuttua ennen kuin ne pääsevät kasvamaan suuremmiksi.
Lähde: Women’s Health
Jatka lukemista
Kesän makuelämyksiä.
Hoitovaihtoehdot urheilijoille polvikipujen voittamiseksi
Säästä sähköä