OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Miksi naisen vartalo on yhä alisteinen muuttuville trendeille ja ihanteille?

Muutoksen tuulet puhaltavat jälleen kauneusihanteiden maailmassa. Viime aikoina muotinäytöksissä on näkynyt taas matalavyötäröisiä farkkuja ja minimittaisia hameita, jotka ennakoivat myös toisen nostalgisen trendin paluuta. Vogue arvelee, että laihuus on palaamassa muotiin. Jopa Kim Kardashian sisaruksineen on luopunut kuuluisista muodoistaan ja plastiikkakirurgiatrendejä somessa kommentoiva Lorry Hill on povannut loppua kurvien aikakaudelle. Laihuuden paluuu lienee jonkin sortin vastareaktio kehopositiivisuusliikkeelle, sekä viime vuosina hallinneelle BBL-vartalolle (brazilian butt lift).

BBL:n valtakauden päättyminen tuo helpotuksen naisille, jotka eivät ole luonnostaan kurvikkaita ja jotka eivät halua kalliita kirurgisia toimenpiteitä. Vuonna 2017 julkaistussa lääketieteellisessä raportissa todettiin vieläpä, että BBL on yksi vaarallisimmista kauneuskirurgisista toimenpiteistä maailmassa. Toisaalta on myös paljon naisia, jotka ovat turhautuneita nähdessään laihuuden palaavan jälleen muotiin, sillä moni on kokenut BBL-trendin inklusiivisempana. Mutta oliko se todella sitä?

On toki ollut piristävää nähdä kurveja muotilehtien sivuilla (ja jopa catwalkeilla), mutta loppujen lopuksi BBL-trendi tuskin on sen inklusiivisempi kuin mikään muukaan naisten vartaloita arvottava villitys. Aivan samalla tavalla kuin laihduuden ihannointi, myös BBL-trendi vahvistaa ajatusta siitä, että toiseen leiriin kuuluvat naiset (tässä tapauksessa pienirintaiset ja -peppuiset naiset) eivät ole lähtökohtaisesti kauniita. Kauneuden standardit, olivatpa ne mitä tahansa, ovat aina poissulkevia. Yhden vartalotyypin on mentävä pois muodista, jotta toinen voi nousta valtaan. Ydinongelma on, että naisia arvotetaan aina vain heidän vartalonsa kautta ja kulloisiinkin ihanteisiin verraten; on kauniita ja rumia vartaloita.

Vogue muistuttaa, että kauneustrendeihin liittyy aina ajatus siitä, että naisten “pitäisi” muuttaa omaa kehoaan ​​yhteiskunnan oikkujen mukaan. 1500-luvulla naiset vaarantaneet terveytensä korsetteihin pukeutumalla, heroin chic -aikakaudella he näännyttivät itseään nälkään ja viime vuodet he ovat riskeeeranneet henkensä leikkauspöydällä. Mikä ikinä onkaan seuraava villitys, odotetaan heidän lähtevän mukaan myös siihen; muuten he putoavat kauneuden määritelmän ulkopuolelle. Samalla naisia, jotka taipuvat paineen alla muokkaamaan vartaloaan trendien mukaan, soimataan siitä, että he eivät rakasta kehoaan. Niin kauan kun naisten kehot ovat alisteisia alati muuttuville kauneustrendeille, ainoita voittajia ovat kosmetiikkabrändit ja plastiikkakirurgit. Olisiko aika vihdoin haudata trendit ja ymmärtää, että naisen vartalo on kehotyypistä riippumatta klassinen ja ajaton?

Lähde: Vogue