OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Lapsiasiavaltuutettu

Lapset mukaan töihin -päivä kannustaa työpaikkoja lapsi- ja perhemyönteisyyteen

Lapsiasiavaltuutetun ja yhteistyökumppaneiden Lapset mukaan töihin -päivä järjestetään nyt viidettä kertaa, ja mukaan on lähtenyt jo yli 400 työpaikkaa. Lapsen oikeuksien viikon päätteeksi perjantaina 18. marraskuuta järjestettävä tapahtumapäivä kannustaa työpaikkoja lapsi- ja perhemyönteisyyteen.

Moni lapsi ei välttämättä tiedä, mitä vanhempi, lähiaikuinen tai isosisarus tekee työkseen. Lapsen on kuitenkin hyvä tietää, missä aikuiset tekevät töitä, mitä työnteko on ja millaisia erilaisia ammatteja on olemassa. On arvokasta välittää tietoa ja antaa lapselle lupa tutustua työpaikan toimintaan.

Tapahtumapäivänä lapset pääsevät tutustumaan työpaikkoihin, ja työyhteisöt voivat kutsua lapsiryhmiä vieraaksi vaikkapa läheisestä päiväkodista tai koulusta. Päivän aikana lapsille järjestetään esimerkiksi tutustumiskierroksia tai osallistavaa toimintaa. Tarkoituksena ei ole teettää lapsilla työtä.

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen iloitsee, että päivä pystytään taas järjestämään tauon jälkeen. Lapset mukaan töihin -päivään on ilmoittautunut tähän mennessä jo lähes 400 työpaikkaa.

– Päivää ei ole koronan vuoksi voitu viettää kolmeen vuoteen, joten tätä on todella odotettu. Toivon, että päivään pääsee tänä vuonna mukaan aiempaakin enemmän lapsia, heitäkin, joita vanhemmat eivät voi ottaa töihin. Parasta päivässä on se, että monet lapset odottavat sitä ja heillä on päivästä hyviä muistoja, Pekkarinen sanoo.

Lapset mukaan töihin -päivä havahduttaa Pekkarisen mielestä työpaikkoja huomioimaan lasten etua entistä paremmin.

– Kun työnantajat ja työntekijät miettivät päivän rakenteen lasten näkökulmasta ja tapaavat lapsia, he toivottavasti jatkossakin muistavat nämä merkitykselliset ihmiset, hän lisää.

Lähde: Lapsiasiavaltuutettu