OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Asiantuntija neuvoo, kuinka säästät talven lämmityskuluissa palelematta

Money Saving Expert -perustaja Martin Lewis jakoi hiljattain hyödyllisiä vinkkejä siitä, miten pysyä lämpimänä tänä talvena, kun ihmiset pyrkivät säästämään lämmityskuluisssa.

– On valitettavaa, että me joudummee tekemään näin energian hintojen takia, koska kaikilla ei ole enää varaa lämmitykseen. Tekemästämme tutkimustyöstä voivat hyötyä paitsi taloudellisessa ahdingossa olevat, myös kaikki, jotka haluavat vähentää sähkönkulutustaan, hän kertoi brittiyleisölle The Martin Lewis Money Show -ohjelmassaan.

Suomalaisille puulämmitys on helppo tapa säästää sähkölaskussa silloin, kun asumismuoto sen sallii. Jokainen voi kuitenkin etsiä itselleen sopivia tapoja säästää lämmityksessä. Lewis muun muassa houkuttelee ihmisiä mukaan yhden asteen haasteeseen. Tavallinen huonelämpötila suurimmassa osassa kotitalouksista on noin 21 celsiusastetta, mutta jo yhden asteen pudotus lämpötilassa auttaa säästämään tuntuvasti lämmityskuluissa, asumisviihtyvyydestä tinkimättä.

Lämmitä ihmistä, älä taloa

Lewisin mukaan säästäjän kannattaa etsiä ensisijaisesti keinoja, joilla “lämmitetään ihmistä eikä kotia”. Pukeutuminen on ensisijainen ase kylmää vastaan. Kerrospukeutuminen ja muhkeat neuleet ovat itsestäänselvyys talvikuukausina, samoin villasukat tai aamutossut, jotka auttavat pitämään jalat lämpimänä. Jos pukeutumisesta huolimatta palelee, kannattaa suunnata katse tehokkaampiin konsteihin.

– Tarjolla on paljon työkaluja… mutta yksi esiin noussut työkalu ovat pienet, sähkökäyttöiset välineet, jotka on suunniteltu kehon lämpimänä pitämiseen, Lewis vinkkaa.

Lewis tiimeineen tutki sähkökäyttöisten lämmityslaitteiden kulutusta löytääkseen kaikkein kustannustehokkaimmat vaihtoehdot. Hänen mukaansa erilaiset sähkölämmitteiset vaatteet, kuten käsineet, liivit ja pohjalliset, eivät laita lompakkoa koville. Ne ovat verrattain edullisia hankintoja, joiden energiankulutus on vähäistä. Niiden hinta ei siis pitkälläkään aikavälillä kerry kovin suureksi. Vaikka isommat vaatekappaleet, kuten lämmitettävät takit, saattavat olla hintava kertaostos, myös niiden käyttö on edullista ja ne lämmittävät kehoa tehokkaasti. Lataus onnistuu helposti esimerkiksi USB-kaapelin kautta.

Myös vanha kunnon kuumavesipullo sekä mikroaaltouunissa lämmitettävät tyynyt tarjoavat lämpöä vilukissalle. Lewis paljastaa itse sujauttavansa kuumavesipullon makuupussiin ja kääriytyvänsä makuupussiin vaikkapa sohvalla aikaa viettäessään. Se lämmittää huomattavasti tavallista vilttiä tehokkaammin ja kuumavesipullo tarjoaa pitkäkestoisen lämmönlähteen.

Lähde: Derbyshire Telegraph