OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Euroopan parhaat joulutorit

Mitä olisikaan joulukuu ilman joulutoreja? Joulumarkkinoilla on pitkät perinteet Euroopassa ja matkailijoita hemmotellaan jälleen monessa kaupungissa ympäri mannerta. Vogue listasi Euroopan parhaat joulutorit, joilla kannattaa pistäytyä tilaisuuden tarjoutuessa.

Basel, Sveitsi

Kauniissa ja historiallisessa Baselin kaupungissa järjestetään vuosittain suuret joulumarkkinat. Vanhakaupunki verhoutuu lukemattomiin jouluvaloihin ja kauniit myyntikojut pursuavat ostettavaa käsitöistä joulukoristeisiin ja itse valmistettuihin herkkuihin. Näkemisen arvoinen on myös valtava joulukuusi, joka koristellaan paikallisen legendan, Johann Wannerin suunnittelemilla koristeilla. Lopuksi voi käppäillä Reinin joen vartta glögiä siemaillen.

Wien, Itävalta

Wienistä löytyy useita joulutoreja, joista tunnetuin on nimeltään Christkindlmarkt. Se lukeutuu Euroopan suurimpiin joulutoreihin, mikä tosin tarkoittaa, että myös kävijöiden määrä on valtava. Matkatoimiston Black Tomato suosittelee rauhallisempaa tunnelmaa etsivälle Belvederen palatsin joulukylää, joka on paikallisten suosiossa. Siellä pääsee nauttimaan paitsi joulukylän antimista, myös 1700-luvun henkeäsalpaavasta barokkiarkkitehtuurista.

Strasbourg, Ranska

Strasbourg tunnetaan myös “joulun pääkaupunkina”, ja syystä. Sinne nousee joka vuosi lukuisia joulutoreja, jotka sijaitsevat kävelymatkan päässä toisistaan. Joukkoon kuuluvat myös Ranskan vanhimmat joulutorimarkkinat, joita on vietetty aina 1570-luvulta lähtien. Tämä aito ja alkuperäinen, Christkindelsmärik, lukeutuu myös Euroopan tunnetumpiin joulutoreihin.

Heidelberg, Saksa

Joulumarkkinat ja Saksa kuuluvat erottamattomasti yhteen. Voguen mukaan maassa nähdään arviolta 2500 joulutoria vuosittain. Turisteille, joilla on aikaa tutustua vain yhteen, lehti suosittelee Heidelbergin joulumarkkinoita. Historiallisessa kaupungissa riittää nähtävää ja ihasteltavaa. Neckar-joen varrella sijaitsevasta kaupungista löytyvät muun muassa Heidelbergin linna sekä 1300-luvulla perustettu yliopisto, joka on Saksan vanhin.

Tallinna, Viro

Tallinnan vanhakaupunki on turistien suosiossa ympäri vuoden, mutta joulutori on yksi matkailijoiden suosikkitapahtumista. Tallinnan virallisen joulukuusen pystytys Raatihuoneentorille on vuosisatoja vanha perinne. Joulukojuista löytyy kaikkea mahdollista koriste-esineistä vaatteisiin sekä perinteisiin virolaisiin jouluruokiin hapankaalista verimakkaraan. Lisäksi joulutorilla järjestetään koko perheelle sopivaa viihdeohjelmaa. Mikä parasta, Tallinnan joulutori pysyy auki pitkälle joulun yli.

Tallinnassa joulun alla vieraillessa kannattaa tutustua myös kaupungin joulubuffeteihin.

Edinburgh, Skotlanti

Joulutoreista puhuttaessa Skotlanti ei kenties tule ensimmäisenä mieleen, mutta Edinburghin joulumarkkinoilla tuntuvat vaikutteet niin Saksasta kuin Britanniastakin. Horisonttia koristavat Edinburghin linna ja Scottin muistomerkki ja keskustaan levittäytyneen torin sivukaduilla riittää katseltavaa ja ostettavaa. Voit myös ihailla toria lintuperspektiivistä maailmanpyörän kyydistä, tai nauttia 1700-luvun arkkitehtuurista luistinradalta käsin.

Kööpenhamina, Tanska

Kööpenhaminan tivoli kokee joulun tienoilla muodonmuutoksen, kun 175-vuotias huvipuisto muuttuu valtavaksi joulutoriksi. Voguen mukaan odotettavissa on noin 60 myyntikojua täynnä tavaraa. Itse huvipuisto on koristeltu kymmenin tuhansin joulukoristein. Myös kymmenen minuutin kävelymatkan päässä sijaitsevan Højbro Pladsin jouluvalaistus houkuttelee kävijöitä.

Bath, Iso-Britannia

Jos kaipaat maalaisromantiikkaa, kannattaa suunnata Englannin maaseudulle Cotswoldsiin, jossa perinteinen brittiläinen joulu näkyy ja kuuluu. Pikkukylät on kuorrutettu koristeisiin ja ihmiset kiertävät laulamassa joululauluja. Alueella sijaitsevassa, historiallisessa Bathin kaupungissa järjestetään myös joulumarkkinat, jossa yli 150 myyntikojua tarjoaa tänä vuonna kävijöille keramiikkaa, käsin neulottuja sukkia, artesaanijuustoja ja paljon muuta.

Govone ja Asti, Italia

Lähellä Ranskan ja Sveitsin rajaa sijaitseva Piemonten alue on talvikauden tapahtumien hotspot Italiassa. Naapurikaupungit Govone ja Asti järjetävät kumpikin näkemisen arvoiset joulumarkkinat. Govonen linnan muurien sisältä löytyvät muun muassa Joulupukin talo sekä kaupungin joulunvieton historiaa esittelevä näyttely. Shoppailijan kannattaa Voguen mukaan suunnata Astiin, josta löytyy yli sata käsityöläisten sekä ruoka- ja viinintuottajien myyntipistettä.

Helsinki, Suomi

Helsingin joulutori eli Tuomaan Markkinat ei esittelyjä kaipaa. Jopa Voguen mukaan kyseessä on yksi Euroopan parhaista joulutoreista. Yli sata myyntikojua tarjoaa kävijöille kaikkea, mitä jouluun kuuluu. Täältä löytyy lahjoja, jouluruokia ja jouluista viihdeohjelmaa. Tuomiokirkon juurelta löytyvä karuselli on monen perheen jokavuotinen perinne.

Lähde: Vogue