OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: unsplash.com

Miksi uudenvuodenlupaukset epäonnistuvat? Viisi tekijää, jotka lupauksen tekemisessä tulisi ottaa huomioon

Viikonloppuna tehdään jälleen hurja määrä uudenvuodenlupauksia, mutta valitettavan moni niistä epäonnistuu. Scrantonin yliopistosssa tehdyn tutkimuksen mukaan useimmat uudenvuodenlupaukset jäävät toteutumatta. Itse asiassa noin neljännes niistä menee metsään jo ensimmäisen viikon aikana. Kolmannes ei selviä ensimmäisestä kuukaudesta ja vain 8 prosenttia johtaa pysyvään muutokseen.

Uudenvuodenlupaukset koskevat yleensä meille tärkeitä asioita, kuten terveyttä, varallisuutta, ihmissuhteita ja itsensä kehittämiseen. Perinteiset uudenvuodenlupauket liittyvät laihduttamiseen, tupakoinnin tai juomisen lopettamiseen, rahan säästämiseen ja ihmissuhteisiin panostamiseen. On sääli, että niin monet elämänlaatua parantavat tavoitteet jäävät saavuttamatta. Miten siis laatia merkityksellinen lupaus, joka on oikeasti tavoitettavissa?

Tee lupaus, josta saa pidettyä kiinni

Full Focus -sivuston mukaan hyvä uudenvuodenlupaus on huolella ja realistisesti laadittu. Tavoitteen asettamisessa tulisikin ottaa huomioon ainakin viisi ulottuvuutta.

Niistä ensimmäinen on todellinen onnistumisen mahdollisuus. Ellemme usko voivamme saavuttaa tavoitteitamme, ei niin varmasti tapahdukaan. Full Focusin mukaan parikymppiset saavuttavat tavoitteensa useammin kuin yli 50-vuotiaat. Tämä johtuu todennäköisesti siitä, että ikävuosien karttuessa myös takaiskut ovat ehtineet karttua. Saavuttaaksemme tavoitteemme, meidän on pyrittävä päästämään irti onnistumistamme tiellä olevista uskomuksista ja keskityttävä todellisiin onnistumismahdollisuuksiimme.

Seuraavaksi on paneuduttava aiempiin kokemuksiin. Kuten sanottu, menneisyyden epäonnistumiset saavat meidät uskomaan, että epäonnistumme tälläkin kertaa. Siksi on tärkeää pohtia aiempia yrityksiä ymmärtääksemme, miksi ne ovat epäonnistuneet. On kysyttävä, mitä halusimme tapahtuvan, mitä oikeasti tapahtui, miksi niin tapahtui ja mitä voisimme tehdä seuraavalla kerralla toisin? Mitä paremmin ymmärrämme aiempia epäonnistumisiamme, sitä valveutuneempana suuntaame kohti uusia haasteita.

Kolmas askel on toimiva muotoilu. Kenties suurin virhe uudenvuodenlupausten laatimisessa on huono muotoilu. “Laihduta” tai “säästä rahaa” epäonnistuvat varsin usein vain siitä syystä, että ne ovat liian epämääräisiä. Hyvä tavoite on konkreettinen ja mitattavissa oleva.

Neljäs ulottuvuus on sisäinen motivaatio. Suuri syy lupausten epäonnistumiseen on motivaation puute. Ilman pakottavaa syytä jatkaa eteenpäin, menetämme kiinnostuksemme. Tavoite, jonka saavuttamiseen on oikeasti motivoitunut, on myös saavutettavissa.

Viimeinen kohta on toimiva taktiikka. Voittaminen vaatii sekä strategiaa että taktiikkaa. Lupaukset eivät toteudu, jos meiltä puuttuu toimiva taktiikka tavoitteiden toteuttamiseen. Siksi monesti vaatii useita yrityksiä, ennen kuin vihdoin onnistumme; meidän on opittava kantapään kautta, mikä toimii ja mikä ei. Onnistumisen mahdollisuudet paranevat, jos haemme apua ja tietoa parhaista taktiikoista. Tavoitteesta riippuen eri alojen ammattilaiset tai vertaistukiryhmät voivat tarjota hyödyllistä tietoa, joka auttaa sinua välttämään yleisimmät sudenkuopat.

Lähde: Full Focus