OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

5 lupausta ympäristöystävällisempään kauneudenhoitoon vuonna 2023

Ilmastokriisi on yksi aikamme suurimmista haasteista ja vaikka yksi ihminen saattaaa tuntea olonsa voimattomaksi valtavan haasteen edessä, kaikki lähtee liikkeelle pienistä teoista. Kauneusteollisuus on yksi maailman suurimmista saastuttajista, joten päivittäiset valinnat kosmetiikkaosastolla vaikuttavat merkittävästi yksilön hiilijalanjälkeen. Voguen asiantuntijat neuvovat, kuinka jokainen voi tehdä omasta kauneudenhoitorutiinistaan ympäristöystävällisemmän tänä vuonna.

Käytä loppuun

On tärkeää, ettei pyrkimys kestävyyteen kasvata jätetevuorta entisestään. Vanhoja, vähemmän ympäristöystävällisiä tuotteita ei siis kannata heittää pois, kun ne on kerran ostanut.

– Monesti uudessa haasteessa lähdetään vauhdikkaasti liikkeelle ja kestävistä tavoista puhuttaessa moni luulee, että tehdäkseen sen “oikein” on hankkiuduttava eroon kaikesta vanhasta, pahasta muovitavarasta ja ostaa tilalle ympäristöystävällisempää. Itse asiassa se on huonompi vaihtoehto, muistuttaa ekologisen elämäntavan asiantuntija Ashlee Piper lehdessä.

Kaapista jo löytyvät tuotteet tulee käyttää aina ensiksi loppuun ennen kuin tilalle ostetaan uutta. Jos jollekin tuotteelle ei yksinkertaisesti ole enää käyttöä (esimerkiksi väärän värinen peitevoide), Piper kehottaa pidentämään sen elinkaarta myymällä se eteenpäin tai lahjoittamalla kaverille.

Osta tietoisemmin ja vähemmän

Kosmetiikkahyllyn ääressä on hyvä pysähtyä tarkastelemaan kunkin tuotteen ympäristökuormaa. Esimerkiksi pakkauksen tulisi olla yksi ostopäätöstä määrittävä tekijä.

– Etsi tuotteita, joiden pakkaus on kompostoitava, helposti kierrätettävä, uudelleentäytettävä tai uudelleenkäytettävä. Vielä parempia ovat tuotteet, joilla ei ole pakkausta lainkaan, Piper neuvoo.

Materiaaleista hän suosii alumiinia, bambua ja lasia, jotka ovat usein kestävämpiä ja helposti kierrätettäviä. Sen sijaan tuotteen koostumusta voi olla vaikea tulkata itse, mutta onneksi netistä löytyy siihen apua. Esimerkiksi ewg.org tarjoaa tietoa eri ainesosien vaikutuksista ympäristölle ja terveydelle.

Vähennä kulutusta aina kun se on mahdollista

Kaikkein ympäristöystävällisin valinta on tietenkin jättää tuote ostamatta. Piper kehottaakin miettimään, milloin jotakin tuotetta on tullut viimeksi käytettyä.

– Rakastan erilaisia meikkejä, mutta todellisuudessa käytämme ne harvoin loppuun, hän huomauttaa.

Hän rohkaiseekin kuluttajia skippaamaan tuotteet, jolle ei ole todellista tarvetta, sekä tukemaan vastuullisia brändejä.

– Mitä vähemmän tuotteita tarvitsemme, sitä vähemmän meillä on kierrätettävää ja poisheitettävää ja se on voitto niin planeetallemme kuin lompakollemme!

Jos huulipunaa tulee käytettyä vain pari kertaa kuukaudessa, niitä tuskin tarvitsee omistaa montaa kerralla. Kestävän kehityksen asiantuntija ja sisällöntuottaja Jhánneu myös rakastaa monitoimituotteita.

– Vähemmän on enemmän! Yritän aina etsiä tuotteita, joita voidaan käyttää useampaan tarkoitukseen, korostaa Jhánneu.

Käytä ja täytä uudelleen

– Aina kun meillä on mahdollisuus käyttää tai täyttää uudelleen, meidän pitäisi tarttua siihen. Se on suunta, joka kaikessa kulutuksessa tulisi ottaa, painottaa Credo Beautyn kestävän kehityksen johtaja Mia Davis lehdessä.

Hyvä uutinen on, että yhä useammat yritykset tarjoavat kuluttajalle uudelleentäytettäviä pakkauksia.

– Kun täyttö on huolella suunniteltu, se vähentää pakkaukseen kuluvia uusia materiaaleja. Ajattele, mitä tapahtuu, kun tämä vaikutus kertaantuu jokaisella ostokerralla, Davis jatkaa.

Tee koko kylpyhuoneesta ympäristöystävällisempi

Kosmetiikka ei ole ainoa huomiotava asia kylpyhuoneessa. Muoviset sheiverit, vanupuikot, meikinpoistoliinat ja tamponit ovat kaikki kertakäyttöisiä turhakkeita, joille olisi tarjolla ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja. Jopa vessapaerin valinnalla voi vaikuttaa. Esimerkiksi kierrätyskuidun käyttö ja puunhankinnan vastuullisuus ovat asioita, joihin kannattaa kiinnittää huomiota merkkiä valittaessa.

Kertakäyttöiset tuotteet saatetaan kokea helppona ja nopeana vaihtoehtona, mutta on syytä muistaa, että ne päätyvät saman tien jätevuoren huipulle. Markkinoilta löytyy nykyään niin monia korvaavia tuotteita, ettei kertakäyttötuotteiden käytölle ole mitään järkevää perustelua.

Lähde: Vogue. EWG