OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: Vianor

Maksimoi akun käyttöikä talven rasituksissa – lue yksinkertaiset vinkit

Auton akku rasittuu kovilla pakkasilla ja huonokuntoinen akku voi silloin hyytyä nopeastikin. Jotta auto ei jätä tien päälle kesken matkan tai käynnistymättä kokonaan, kannattaa akun kunto tarkastaa. On myös olemassa yksinkertaisia keinoja, joilla saat pidettyä akun toimintakykyisenä mahdollisimman pitkään – oli kyseessä sitten polttomoottorikäyttöinen auto tai hybridi.

Auton käynnistäminen, penkkien ja lasien lämmitys sekä polttoainekäyttöisen lisälämmittimen käyttö vievät kylmillä keleillä tavallista enemmän energiaa. Auton akku on silloin kovalla koetuksella. Käyttöikänsä päässä oleva akku voi menettää varaus- ja virranantokykynsä nopeasti pakkasen kiristyessä.

– Jos kylmillä säillä ei ole käytössä erillistä ylläpitolaturia, ajaisin viikon loman aikana ainakin kerran noin puolen tunnin mittaisen ajon, jotta akku pysyy kunnossa. Silloin, kun lämpötila on nollan tietämillä, ehjällä autolla ja akulla pitäisi pärjätä, sanoo rengas- ja autohuoltoketju Vianorin autohuollon päällikkö Pekka Alanko.

Säilytä akun toimintakyky yksinkertaisin keinoin

– Jos ei ole varma auton akun kunnosta, kannattaa akku tarkastuttaa alan liikkeessä. Akun testaaminen kotioloissa ei anna riittävää tietoa, koska pelkkä lepojännite ei kerro paljoakaan akun kunnosta. Ammattilaiskäyttöön tarkoitetulla akkutesterillä testaaminen on nopeaa ja luotettavaa. Vianorilla auton käynnistysakun voi testauttaa ilmaiseksi, Alanko vinkkaa.

Akun toimintakyvyn säilymisen kannalta on tärkeää pitää se mahdollisimman täyteen ladattuna ja varmistaa, että sen navat ovat puhtaat. Talvisin akku tyhjenee vähitellen lyhyen matkan ajossa, ja voi olla, ettei auto enää jossain kohtaa käynnisty.

– Pakkasilla autolla tulisi ajaa käynnistyksen jälkeen noin 20 minuuttia, jotta akku ehtii latautua. Ja akun latautumiseksi tarvitaan vielä pidempi ajo, jos käytössä on ollut polttoainekäyttöinen lisälämmitin. “Niin kauan kuin lämmität, niin kauan ajat” on hyvä nyrkkisääntö, Alanko kertoo.

Jos akku pitää uusia, vanhaa akkua ei voi kaikissa tapauksissa korvata millä tahansa akulla, ja vanha akku tulee myös hävittää asianmukaisesti. Pääsääntöisesti uuden akun tulee olla samaa tyyppiä kuin alkuperäisenkin. Uusi akku tulee myös usein testilaitetta käyttäen sovittaa auton virranhallintajärjestelmään. Koska sähkö- ja hybridiajoneuvojen 12 voltin akutkin ovat osa järjestelmäkokonaisuutta, johon korkeajännitteiset ajoakutkin kuuluvat, kannattaa niiden vaihto jättää ammattilaisille.

Hybridin käynnistysakun latauksessa erityistä huomioitavaa

Hybridien normaali käynnistysakku ei monestikaan lataudu, vaikka auto on kytkettynä latausasemaan. Tämä saattaa tulla hybridiautojen omistajille yllätyksenä. Osa hybrideistä lataa tai ylläpitää käynnistysakkua ajoakun latauksen ajan, mutta myös käynnistysakun lataus tai ylläpito usein loppuu, kun ajoakku saavuttaa täyden varauksen. Osaa hybrideistä sekä esilämmitetään että lämmitetään sähköajon aikana polttoainekäyttöisellä lämmittimellä, mikä kuluttaa käynnistysakun varausta.

– Vaikka hybridi on ollut pakkasella latauksessa, ei käynnistysakussa silti välttämättä ole tarpeeksi virtaa lämmittimen käytöstä ja käynnistysakun latauksesta johtuen. Silloin esilämmitys keskeytyy tai polttomoottori voi käynnistyä ajon aikana käynnistysakun lataamiseksi. Ajoakkua kannattaa ladata pienellä virralla, jolloin lataus kestää pidempään ja myös käynnistysakku latautuu samalla. Lisäksi käynnistysakkua on mahdollista ladata omalla laturillaan, summaa Alanko.

Näin maksimoit akun käyttöiän:

  • Tarkastuta akku alan liikkeessä, jos et ole varma sen kunnosta.
  • Pidä akku mahdollisimman täyteen ladattuna ja varmista, että sen navat ovat puhtaat.
  • Aja autolla pakkaskelillä käynnistyksen jälkeen noin 20 minuuttia, jotta akku ehtii latautua – ja vielä pidempään, jos käytössä on ollut polttoainekäyttöinen lisälämmitin. Tämä on hyväksi myös moottorille, koska sekin ehtii silloin lämmetä kunnolla.
  • Jos akku pitää uusia, hanki akku, joka on samaa tyyppiä kuin alkuperäinenkin akku. Uusi akku tulee myös usein testilaitetta käyttäen sovittaa auton virranhallintajärjestelmään.
  • Jätä sähkö- ja hybridiautojen akun vaihto ammattilaisille.
  • Lataa hybridin ajoakkua pienellä virralla, jolloin lataus kestää pidempään ja käynnistysakku latautuu samalla.

Lähde: Vianor Holding Oy