OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: Vuokranantajat ry

Vuokrien nousu oli loppuvuonna nopeinta Tampereella ja Vantaalla

Tilastokeskus on julkaissut vuokratilastot vuoden 2022 viimeiseltä neljännekseltä loka-joulukuulta. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat vuodentakaisesta koko maassa 1,4 prosenttia. Vuokrien vuosikasvu oli pääkaupunkiseudulla (0,9 %) puolet hitaampaa kuin muualla Suomessa (1,8 %). Loppuvuonna vuokrien nousu kuitenkin vauhdittui pääkaupunkiseudulla ja eritysesti Vantaalla.

Eniten vuokrat nousivat vuodessa Rovaniemellä (3,0 %), Tampereella (2,8 %) sekä Turussa (2,3 %). Vähiten vuokrat nousivat puolestaan Mikkelissä (0,3 %), Porissa (0,2 %) ja Raumalla (0,0 %). Helsingissä vuokrat nousivat hitaammin (0,6 %) kuin Vantaalla (1,7 %) ja Espoossa (+1,0 %).

Vuokra-asuntotarjonta kasvoi pääkaupunkiseudulla voimakkaasti pandemiavuosina kysynnän kehitykseen nähden. Vuoden 2022 ensimmäisellä neljänneksellä vuokrataso laski kaikissa pääkaupunkiseudun kaupungeissa verrattuna edelliseen neljännekseen. Loppuvuonna loka-joulukuussa vuokrataso kuitenkin nousi pääkaupunkiseudulla (0,4 %) lähes samassa tahdissa kuin muualla maassa (0,5 %). Vantaalla (0,8 %) vuokrat nousivat edelliseen neljännekseen verrattuna toiseksi nopeimmin koko maassa heti Tampereen (1,1 %) jälkeen.

– Vuosi sitten vuokrat laskivat Suomessa kaksi vuosineljännestä peräkkäin. Koronapandemian helpotuttua ja vuoden edetessä vuokrien kehitys vauhdittui selvästi. Nopeasti noussut korkotaso ja yleinen taloudellinen epävarmuus ovat saaneet ihmiset varovaisiksi asuntokaupoilla, mikä on taas näkynyt kasvavana kiinnostuksena vuokra-asumista kohtaan, Suomen Vuokranantajien ekonomisti Sakari Rokkanen arvioi.

Kiinnostus suurempia vuokra-asuntoja kohtaan on säilynyt. Eniten vapaarahoitteiset vuokrat nousivat koko maan tasolla suuremmissa vuokra-asunnoissa; kolmioiden ja sitä suurempien asuntojen vuokrat nousivat 2,0 prosenttia vuodentakaisesta. Yksiöissä vuokrien vuosimuutos oli 1,0 prosenttia ja kaksioissa 1,4 prosenttia.

Ero pienten ja suurten asuntojen vuokrakehityksessä oli erityisen räikeä Helsingissä. Kun yksiöiden vuokrat pysyivät käytännössä ennallaan (0,1 %), kolmioiden ja suurempien asuntojen vuokrien vuosimuutos oli 1,6 prosenttia.

Suomen Vuokranantajat ry