OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Vältä yleisimmät virheet raskausajan ihonhoidossa

Raskaus on ainutlaatuinen kokemus, joka tuo mukanaan paljon mullistuksia. Raskauden aikana kehossa tapahtuu muutoksia, joista osa saattaa tulla melkoisena yllätyksenä. Raskaus vaikuttaa myös ihoon ja moni huomaa ihonhoitotarpeidensa muuttuvan raskaushormonien jyllätessä. Siinä missä joku kokee ihonsa hehkuvan, toinen kärvistelee finnien ja maksaläiskien kanssa. On yksilöllistä, miten iho reagoi raskauteen ja uusien haasteiden kohtaaminen voi tuntua pelottavalta. Vogue pyysi kahta ihonhoidon asiantuntijaa kertomaan, mitä raskausajan ihonhoidosta tulisi tietää.

Älä ole liian säikky

Kosmetiikan puhtaus ja turvallisuus ovat asioita, jotka mietityttävät montaa raskaana olevaa. Koska raskaana oleville naisille ei ilmeisistä syistä tehdä kliinisiä kokeita, kosmetiikkabrändit eivät useinkaan voi luvata pakkauksessa tuotteensa turvallisuutta. Tämä ei toki tarkoita, että kaikki kosmetiikka olisi vaarallista raskausaikana käytettäväksi. Ihotautilääkäri Justine Klukin mukaan kosmetiikkaan ei yleensä liitty samanlaisia terveysriskejä kuin vaikkapa lääkkeisiin.

– Paras neuvoni on, että älä anna pelon ottaa valtaa, hän toteaa.

Hän ei kuitenkaan toisaalta myöskään vähättele huolia.

– Käytämme kosmetiikkaa ja ihonhoitotuotteita lähes joka päivä, joissakin tapauksissa jopa kahdesti päivässä, joten on perusteltua miettiä tiettyjen ainesosien mahdollisia kumulatiivisia haittavaikutuksia. Viime kädessä sinun on tehtävä niin kuin itse parhaaksi näet, hän jatkaa.

Samoilla linjoilla on kasvohoitaja Sarah Chapman.

– On tärkeää tehdä omaa tutkimustyötä ja omat päätelmänsä. En kuitenkaan usko, että ihmisten tarvitsee kauheasti pelätä kosmeetiikkaa. Ymmärrän, että halutaan olla varuillaan, sillä ainesosia imeytyy elimistöön jossain määrin, mutta jokainen tuote käy läpi turvallisuusarvioinnin ja jos jotain ainesosaa tai pitoisuutta ei pidetä turvallisena raskaana oleville, pakkaukseen on laitettava siitä varoitus.

Pidä kiinni perusasioista

Yleensä ei ole tarpeen laittaa ihonhoitoa kokonaan uusiksi vain siksi, että olet raskaana. Perusputsari ja suosikkikosteusvoide toimivat todennäköisesti edelleen rutiinin perustana. Sen sijaan on tarkkailtava, miten ihon tarpeet muuttuvat raskauden aikana.

– Monelle alkaa tulla finnejä, tai sitten iho saattaa tuntua kuivalta ja veltolta, Chapman selittää.

Tällöin ihonhoitoon kannattaa lisätä ainesosia, jotka vastaavat uusiin haasteisiin. Esimerkiksi hyaluronihappo auttaa pitämään ihon kosteutettuna. C-vitamiini puolestaan kirkastaa ihoa ja soveltuu erinomaisesti raskauden mukanaan tuomien pigmenttihäiriöiden hoitoon.

– Melasma puhkeaa usein raskauden aikana ja päivittäinen aurinkovoiteen käyttö on tässä paras ase. Muuten ihonhoitotuotteita tulee käyttää aina oman tarpeen mukaan, tohtori Kluk neuvoo.

Joitakin rajoituksia raskaus kuitenkin tuo mukanaan. Esimerkiksi salisyylihappoa ei suositella käytettäväksi suurina määrinä raskauden aikana, joten finnejä vastaan on taisteltava muin keinoin.

Ole varovainen retinolin kanssa

Vaikka retinoli on yksi tämän hetken hehkutetuimmista ainesosista ihonhoidossa, myös sen suhteen tulee noudattaa erityistä varovaisuutta raskauden aikana. Tohtori Kluk muistuttaa, että ainakin reseptivahvuiset retinolit, kuten tretinoiini, retinaldehydi ja adapaleeni, ovat ehdottomasti kiellettyjä raskauden aikana.

Chapmanin mukaan markkinoilta löytyy tuotteita, joissa retinolin pitoisuudet ovat alhaisia ja ne saattavat soveltua käytettäväksi myös raskauden aikana. Asiasta kannattaa kuitenkin aina keskustella asiantuntijan kanssa.

– Jos käytössä on esimerkiksi tuote, jossa retinolin pitoisuus on prosentin luokkaa, itse keskeyttäisin sen käytön, Chapman toteaa.

Noudata harkintaa eteeristen öljyjen kanssa

Raskauden aikan hajusteettomat tuotteet ovat yleensä hyvä ja turvallinen valinta. Chapmanin mukaan eteeristen öljyjen käyttöä tulisi rajoittaa erityisesti tuotteissa, joita käytetään koko vartalon iholla, kuten kylpy- ja vartaloöljyissä.

– Tällöin pitoisuus voi muodostua ongelmaksi, kun ainetta imeytyy verenkiertoon, hän selittää.

Sen sijaan kasvojen ihonhoidossa käytettäviä öljypohjaisia tuotteita tarvitsee hänen mukaansa harvoin pelätä siinäkään tapauksessa, että tuote saisi tuoksunsa eteerisistä öljyistä.

– Ajattele asiaa pinta-alan kautta. Kasvoilla käytetään suhteellisen pieniä määriä tuotetta verrattuna vartalonhoitoon, Chapman lisää.

Keskustele asiantuntijan kanssa

Chapman ja Kluk ovat yhtä mieltä siitä, että asiantuntijan kanssa puhuminen on varmin tapa saada vastaus mieltä askarruttaviin kysymyksiin. He muistuttavat, että luotettavalla asiantuntijalla tarkoitetaan lääkäriä, eivät somevaikuttajia tai keskustelupalstojen huutelijoita.

– Sanon aina, että jos olet jokin asia huolestuttaa sinua, puhu asiasta lääkärin tai kätilön kanssa. Tiedän ihmisiä, jotka ovat kiikuttaneet kaikki ihonhoitotuotteensa lääkärin tarkistettavaksi. Jos se lievittää pelkoja, miksipä ei, Chapman sanoo.

Samoin jos raskauden aikana ilmenee vaikeita iho-ongelmia, on hoidosta aina syytä keskustella lääkärin kanssa. Tohtori Klukin mukaan ihotautilääkäri tai yleislääkäri voi auttaa esimerkiksi, jos akne pahenee raskauden aikana, eivätkä tutut tuotteet tunnu enää tehoavan.

Lähde: Vogue