OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: Duunitori

Tänään on vuoden suosituin työnhakupäivä – kaikkien aikojen ennätykset rikki

Duunitorin datasta selviää, että töitä etsitään eniten alkuviikosta ja alkuvuodesta. Vuoden suosituin työnhakupäivä osuu jälleen tälle viikolle.

Työnhaku on ollut ennätyksellisessä vauhdissa alkuvuonna 2023. Duunitorin datan perusteella työnhakumäärässä ollaan nyt 27 prosenttia edellä viime vuotta. Työnhaku on ennätyksellisen vilkasta juuri nyt. Aiempien vuosien dataan perustuvan ennustuksemme mukaan tänä vuonna töitä haetaan eniten juuri tänään maanantaina, 30. tammikuuta.

Vuonna 2022 työnhaun huippupäivä oli maanantai 31. tammikuuta. Silloin yli 26 000 sivuston vierailijaa haki avointa työpaikkaa. Tämä tarkoittaa, että kävijä on klikannut Hae työpaikkaa -linkkiä, joka löytyy jokaisesta Duunitorilla julkaistusta työpaikkailmoituksesta.

Vuoden suosituin työnhakupäivä osuu vuosittain tammikuun loppuun tai helmikuun alkuun. Silloin heti vuoden alussa startannut työnhakuhuuma saa huipennuksensa. Esimerkiksi vuonna 2021 eniten töitä haettiin maanantaina 1. helmikuuta.

Aiempien vuosien työnhakumäärät tulevat ylittymään tänä vuonna, sillä Duunitorilla on käynnissä ennen näkemätön kuhina. Työnhakuluvut ovat olleet lähes 27 prosenttia viime vuoden tammikuuta korkeammalla tasolla. Lisäksi sivuston kaikkien aikojen kävijäennätys on rikkoutunut jo kahdesti tammikuussa. Viime viikon maanantaina 23. tammikuuta Duunitorilla oli yli 1,1 miljoonaa sivulatausta.

Miksi työnhaku on juuri nyt vilkkaimmillaan?

Duunitorin rekrytointiasiantuntija Lotta Viljamaa uskoo lomalta palaamisen olevan yhteydessä työnhaun vuosittaisiin piikkeihin.

– Vuodesta toiseen vilkkaimmat työnhaku- ja rekrytointipiikit osuvat alkuvuoteen ja alkusyksyyn eli lomakausien jälkeiseen aikaan. Loman aikana saa etäisyyttä työarkeen, jolloin monella työuraa koskevat tavoitteet kirkastuvat. Siksi loma on usein viimeinen sysäys töiden hakuun, Viljamaa kuvailee.

Työnhakijoiden aktiivisuuden lisäksi hakupiikkiin vaikuttaa myös se, että työnantajat käynnistävät rekrytointeja urakalla tammikuussa.

– Työnhakupiikit ovat tavallaan myös itseään ruokkiva kehä: rekrytoijien kannattaa olla liikkeellä silloin kun työnhakijat ovat aktiivisimmillaan, ja toisaalta hakijat haluavat olla hereillä silloin, kun työpaikkoja on auki eniten. Alkuvuoden työnhakukautta vilkastuttavat myös kesätyöntekijöiden haut, jotka käynnistyvät toden teolla tammi-helmikuussa, Viljamaa jatkaa.

Entä miksi ihmiset aktivoituvat juuri alkuviikosta hakemaan töitä?

– Tässä saattaa olla pienoiskoossa kyse samasta ilmiöstä, joka nähdään lomakausien jälkeen. Jos nykyisessä työssä kaikki ei ole kunnossa, maanantain kurja fiilis on helposti ymmärrettävä syy työnhakuun ryhtymiselle. Viikonlopun jäljiltä palautuneena on myös enemmän energiaa ryhtyä työnhakuun. Viikonloppuisin moni myös mielellään keskittyy aivan muihin asioihin kuin töihin, eli siksi viikonloput eivät ole otollista hakuaikaa.

Lähde: Duunitori Oy