OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Voiko povipommikin olla oikea ihminen? Netflixin kohuttu dokumentti paljastaa aivan toisenlaisen Pamela Andersonin

Odotettu Rakkaudella, Pamela sai ensi-iltansa suoratoistopalvelu Netflixissä aiemmin tällä viikolla. Dokumentissa Pamela Anderson kertoo omin sanoin matkastaan valokeilaan, myrskyisistä romansseistaan sekä tietenkin surullisenkuuluisasta seksivideosta, jonka hän kuvasi miehensä Tommy Leen kanssa. Heti alussa ruutuun lävähtää aivan erilainen Pamela kuin mihin katsojat ovat tottuneet. Kaikista kutkuttavista paljastuksista provosoivin lieneekin Pamela Andersonin paljaat kasvot.

Povipommi on totuttu näkemään pikkuruisissa bikineissä Baywatchin rannoilla sekä alastomana Playboyn sivuilla. Pamelan imago on aina ollut voimakkaasti sidoksissa seksikkyyteen, eikä hänelle ole juurikaan tarjoutunut niin sanottuja vakavia rooleja. Niin yleisön kuin median huomio on aina ollut hänen vartalossaan, ei hänen mielipiteissään. Harva tuskin on edes tajunnut, että platinanvaaleiden kutrien alla liikkuu ihan oikeita ajatuksia ja tunteita. Ryan Whiten ohjaama dokumentti tuntuukin olevan ensimmäinen alusta, jossa Pamelan oikea ääni pääsee kunnolla esiin. Harvinaisen intiimissä tutkielmassa perataan Pamelan päiväkirjoja ja kotivideoita, sekä kuullaan naista itseään, ilman savua ja peilejä. Ja kuinka virkistävää katsottavaa se onkaan!

Seesteiseen lapsuudenmaisemaan rauhoittunut tähti istuu kameran edessä täysin pukeissa, meikittömin kasvoin, vailla skandaalin hakuisuutta. 55-vuotias nainen muistelee elämänsä vaiheita, jotka ovat tarjonneet yleisölle viihdettä ja puheenaiheita. Mutta jos joku luulee, että kulissien takana on näyttänyt samalta kuin yliampuvassa Pam & Tommy-minisarjassa, ollaan hakoteillä. Pamelalle monet tapahtumista ovat olleet henkisesti hyvin raskaita. Hänen keskenmenonsa, avioeronsa ja yksityisen materiaalin varastaminen ja laiton levittäminen ovat olleet kansalle ajanvietettä. Median invasiivisuutta ei ole juurikaan ole kritisoitu, onhan Pamela tieten tahtoen paljastanut vartalonsa joka sopukan kameroille. Miksi hänen yksityisyyttään pitäisi siis kunnioittaa? Vasta aivan viime aikoina on alettu laajemmin puhua siitä, miten brutaalilla tavalla naispuolisia julkisuuden henkilöitä on kohdeltu mediassa vuosituhannen vaihteen molemmin puolin (ja valitettavasti samaa näkee yhä tänäkin päivänä). Heidän vartalojaan on kommentoitu ja kosketeltu ja heidän ihmissuhteitaan perattu seksielämää myöden. Heidän kokemansa vastoinkäymiset ovat olleet myöhäisillan juontajille punchlineja. Pamela Anderson on tästä kaikesta malliesimerkki.

Myöhemmin urallaan tähti on kunnostautunut eläinoikeuksia puolustavana aktivistina sekä WikiLeaksin perustajan, Julian Assangen, puolestapuhujana. Dokumentissa nousee esiin myös Pamelan rooli äitinä ja tyttärenä. Kuulostaa ehkä hieman siirappiselta, mutta olennaista on se, ettei tätä narratiivia ole aiemmin kuultu. Kuten dokumentissa todetaan, hän ei ole saanut olla oman imagonsa omistaja; Pamela Anderson on aina ollut julkista omaisuutta. Tällä kertaa hän ei kuitenkaan ole pelkkä karikatyyri, vaan vilpittömältä kuulostava henkilö, jonka oikeuksia on poljettu useamman kerran viihteen nimissä.

– On hyvä saada sanottua asiat kerran tai kaksi omin sanoin, kuten Pamela itse toteaa.