OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Voiko maitokahvilla hillitä inflammaatiota?

Kahvin terveysvaikutuksista on keskusteltu pitkään. Yksi kahvin merkittävimmistä supervoimista on sen antioksidatiivinen potentiaali. Kahvi nimittäin sisältää runsaasti polyfenoleja, jotka taistelevat inflammaatiota aiheuttavaa oksidatiivista stressiä vastaan. Runsaasti polyfenoleja sisältävän ruokavalio auttaa myös suojaamaan elimistöä sydän- ja verisuonitaudeilta sekä joiltakin syöviltä. Nyt uusi tutkimus osoittaa, että maidon lisääminen voi voimistaa kahvin tulehdusta torjuvaa vaikutusta.

Kööpenhaminan yliopiston elintarviketieteen laitoksen tutkijat päättivät selvittää, mitä tapahtuu, kun polyfenolit yhdistetään elintarvikkeiden, kuten maidon proteiineihin. Kokeissa testattiin, voisivatko molekyylit sitoutua toisiinsa maitoa sisältävässä kahvijuomassa ja löydökset olivat lupaavia. Journal of Agricultural and Food Chemistry -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että immuunisolut torjuivat tulehdusta kaksi kertaa tehokkaammin, kun ne altistettiin polyfenolien ja aminohappojen yhdistelmälle. Tutkijat spekuloivat, että samoin voi käydä silloin, kun muita proteiineja sisältäviä ruokia ja hedelmiä tai vihanneksia syödään yhdessä.

– On loogista ajatella, että kun polyfenoleja yhdistetään aminohappojen kanssa, niiden ominaisuuksissa tapahtuu muutoksia, selittää tutkimuksen johtava kirjoittaja Marianne Nissen Lund Healthline-lehdelle.

Suomalaiset saavat polyfenoleja pääasiassa juuri kahvista ja teestä. Muita polyfenolien lähteitä ovat värikkäät marjat, kuten mustikka ja vadelma, viinirypäleet, granaattiomena, omena ja punaviini, jota kannattaa tosin nauttia kohtuudella. Lisäksi polyfenolien määrä voi vaihdella suurestikin, riippuen elintarvikkeen tuotantoketjun eri vaiheista kasvuolosuhteista ja varastoinnin kestoon. Varmimmin polyfenoleja saa riittävästi nauttimalla mahdollisimman monipuolisesti värikkäitä kasvikunnan tuotteita.

Yksi merkittävimmistä haasteista on, että polyfenolit eivät aina imeydy elimistöön tehokkaasti. Juuri tästä syystä tutkijat pyrkivät selvittämään, kuinka polyfenolien imeytymistä voisi tehostaa, mahdollisesti juuri proteiinien avulla. Tarvitaan kuitenkin lisätutkimuksia, ennen kuin asian suhteen voidaan vetää johtopäätöksiä. Ravitsemus- ja aineenvaihduntasairauksien asiantuntija, tohtori Adil Maqbool, suhtautuu löydöksiin silti optimistisesti.

– Aminohappoihin yhdistäminen saattaa parantaa polyfenolien biosaatavuutta ja johtaa suurempaan anti-inflammatoristen yhdisteiden vapautumiseen, mikä puolestaan voi tarkoittaa merkittävämpiä terveysvaikutuksia.

Lähde: Healthline