OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Joskus on hyvä tylsistyä – tutkijoiden mukaan tylsyys voi olla voimakas motivaattori

Tylsyydellä on ikävä klangi. Tehokkuutta painottavassa yhteiskunnassa se on asia, jota pelätään kuin ruttoa. Suurin osa meistä pyrkii välttämään tylsistymistä keinolla millä hyvänsä, vaikka sitten ruutua tuijottamalla tai napostelemalla epäterveellisiä herkkuja. Tylsistyminen ei kuitenkaan ole yksinomaan paha asia; itse asiassa se on taito, jota jokaisen olisi hyvä silloin tällöin harjoittaa.

Lifestyle-sivu Pooshin mukaan on tylsyydestä keskusteltaessa on hyvä erottaa sen kaksi eri tasoa. Pinnallisempi tylsistyminen liittyy yleensä lyhytkestoiseen tilanteeseen, kuten pitkäksi venähtäneeseen kokoukseen töissä. Tylsyyden syvempi taso on luonteeltaan eksistentiaalista. Silloin ihminen saattaa kyseenalaistaa elämänsä suuntaa ja tarkoitusta. Molemmista tylsyyden tasoista aiheutuu epämukavia tuntemuksia. Näitä tunteita olisi kuitenkin tärkeää oppia sietämään, sillä ihminen tarvitsee tylsyyttä. Se auttaa mieltä palautumaan ja ruokkii luovaa ajattelua. Tylsistynyt joutuu käyttämään mielikuvitusta ja etsimään ratkaisuja olotilansa parantamiseksi. Siksi tylsyys voi olla voimakas motivaattori. Tylsyys, erityisesti syvempi tylsyys, voi johtaa hyvinkin suuriin ahaa-elämyksiin. Hiljattain tieteellisessä Sage Journals-julkaisussa esitellyssä tutkimuksessa syvän tylsistymisen havaittiin auttavan osallistujia löytämään “oman muutospotentiaalinsa, joka johdatti heidät kohti uusia intohimoja ja odottamattomia elämänpolkuja”.

Ongelma on, että tällaisille oivalluksille jää vähän tilaa, koska välttelemme tylsyyden tunnetta. Heti kun ensimmäiset tylsyyden merkit nostavat päätään, kaivamme puhelimen esiin ja alamme selata somesyötteitä täyttääksemme tyhjän hetken. Tutkimuksen tekijöiden mukaan tätä halua olisi hyvä pyrkiä vastustamaan ja jättää tylsyydelle tilaa. Omien ajatusten valtaan antautuminen ilman häiriötekijöitä saattaa nykymaailmassa tuntua pelottavalta, mutta se voi johtaa todella merkittäviin oivalluksiin. Sille kannattaa siis antaa mahdollisuus.

Lähde: Poosh, Sage Journals