OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Hakukoneet, jotka ovat hyvä vaihtoehto Googlelle

Melkein aina kun etsimme jotain verkosta, me “googlaamme”, eikö niin? Googlen hakukone on niin hallitsevassa asemassa, että nimestä on tullut synonyymi verkkohakujen tekemiselle. Google ei silti ole maailman ainoa hakukone ja kannattaa muistaa, että eri hakukoneilla on erilaisia toimintamalleja. Koska Googlen liiketoiminta perustuu mainontaan, sen kautta tehdyt haut tarkoittavat kauppaa yksityisyydelläsi. Google kerää käyttäjistään valtavasti dataa ja hyödyntää sitä mainosten ja hakutulosten personointiin. Suomalainen hostingpalveluiden tarjoaja Wepardi listasi parhaat vaihtoehtoiset hakukoneet.

DuckDuckGo

Varmasti tunnetuin vaihtoehto on DuckDuckGo. Se on toiminut käyttäjien yksityisyys edellä jo 15 vuoden ajan. Vaikka myös DuckDuckGo näyttää mainoksia, se ei Googlen tapaan kohdenna mainontaa. Se ei myöskään seuraa sen kautta tehtyjä hakuja, eikä tallenna hakuhistoriaa. DuckDuckGo myös ohjaa käyttäjän automaattisesti verkkosivustojen salattuihin versioihin aina, jos se on mahdollista.

Laajennuksen voi asentaa kaikkiin selaimiin. Mobiiliin löytyy oma sovellus ja hakuja voi halutessaan tehdä myös suoraan osoitteeessa duckduckgo.com.

Brave

Brave on mainitsemisen arvoinen hakukone, kun puhutaan yksityisyydestä. Suuren suosion saavuttanut Brave-selain on saanut rinnalleen hakukoneen, joka ei seuraa käyttäjän hakuja tai tallenna tämän tietoja. Huolimatta siitä, että Brave ei räätälöi hakutuloksia käyttäjän aiempien hakujen perusteella, se tuottaa tarkat ja kattavat hakutulokset.

Startpage

He, jotka kaipaavat Googlen hakutuloksia ilman Googlea, valitsevat Startpagen. Se tarjoaa Googlen hakutuloksia ilman seurantaa. Startpage lähettää hakusi Googlelle nimettömästi ja palauttaa hakutulokset käyttäjälleen niin, että Google ei näe, kuka haun on tehnyt. Hollannissa vuonna 2006 perustettu Startpage ei myöskään tallenna ihmisten henkilötietoja tai hakuhistoriaa. Yritys sanoo estävänsä estävänsä mainostajia näyttämästä käyttäjälle kohdennettuja mainoksia. Vaikka käyttökokemus poikkeaa hieman Google-hausta, hakutulokset ovat samat.

Mojeek

Vuonna 2006 lanseerattu hakukone ei käytä muiden hakukoneiden hakutuloksia, vaan se rakentaa omansa samalla tavalla kuin vaikkapa Google tai Bing. Yrityksen indeksointirobotit, jotka keräävät tietoa verkkosivuista, ovat indeksoineet yli 6 miljardia verkkosivua. Vaikka se ei yllä laajuudessaan Googlen tasolle, Mojeekin toimintamalli tarkoittaa, että yritys hallitsee täysin näyttämiään hakutuloksia sen sijaan, että se nojaisi muiden yritysten luomiin algoritmeihin. Mojeek nimeää tavoitteekseen tarjota käyttäjälleen korkealaatuisia ja puolueettomia hakutuloksia.

Lähde: Wepardi