OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: unsplash.com

Suksiboksi ja hyväkuntoiset talvirenkaat ovat lomaliikenteen lyömätön resepti

Vaihtelevat talvikelit ovat vaurioittaneet teitä ja aiheuttavat usein tielle vaarallista ja hankalasti hallittavaa sohjoa. Talvilomaliikenteessä haastavat olosuhteet edellyttävät ennakoivaa asennetta ja ensiluokkaisessa kunnossa olevia talvirenkaita.

Turvallisin tapa hiihtovälineiden kuljettamiseen on katolle asennettava suksiboksi. Matkan ajaksi hiihtovarusteet on hyvä sitoa tukevasti suksiboksin kiinnityshihnoilla. Kun sukset on pakattu boksiin ja pipot vedetty syvälle päähän, mukaan on syytä pakata vielä aimo annos malttia, ennen kuin auton nokka käännetään kohti hiihtokeskuksia. Talvilomien liikenteeseen lähdetään nimittäin tänä vuonna vaihtelevissa olosuhteissa.

– Talven kelit ovat koko maassa vaihdelleet poikkeuksellisen paljon kovien pakkasten ja lämpimien vesikelien välillä. Sen vuoksi teille on syntynyt paljon päällystevaurioita, joita on syytä varoa, Autonrengasliiton puheenjohtaja Jarmo Nuora sanoo.

Päällysteeseen syntyneet reiät voivat aiheuttaa vaurion renkaalle ja aiheuttaa ajoneuvon hallinnan menettämisen. Päällysteessä havaittavista rei´istä kannattaa ilmoittaa ELY-keskuksen ylläpitämälle Tienkäyttäjän linjalle 0200 2100 (24/7).

– Muutenkin tarpeellinen riittävän suuri turvaväli edellä ajavaan autoon korostuu. Näin vaurioihin ehtii reagoida ajoissa., Nuora lisää.

Sohjossa tarvitaan hyvä talvirengas, jossa on syvät urat

Ennen talvilomaliikenteeseen lähtöä talvirenkaiden kunto on syytä käydä läpi kauttaaltaan. Talvirenkaalta laki edellyttää vähintään 3 mm urasyvyyden, mutta jo alle 5 mm urilla ajettaessa on syytä noudattaa tavallista suurempaa varovaisuutta.

– Tyypillisiä auton hallinnan menetykseen johtavia virheitä ovat keliin nähden suuri tilannenopeus, ajaminen liian lähellä edellä ajavaa, myöhään tehdyt havainnot, hätäiset ohjausliikkeet ja huonot renkaat, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen tiivistää.

Ennakointi nousee entistä tärkeämmäksi, jos tielle kerääntyy märkää sohjoa. Sen varalle Vesalaisella on selvät vinkit; aja hyvillä renkailla, alenna nopeutta, tee havainnot ajoissa, valitse ajolinja tarkasti ja vältä kaistanvaihtoja kaistojen väliin jäävän sohjovallin ylitse.

– Usein vähemmän liikennöidyt ohitus- tai hidastuskaistat ovat huomattavasti sohjoisempia kuin varsinainen oikeanpuoleinen ajokaista. Ohitustarve ja ohituksen turvallisuus onkin sohjoisella kelillä syytä arvioida erityisen tarkasti, hän toteaa

Mitä paremmassa kunnossa talvirenkaat ovat, sitä helpompaa vaarallinen sohjoliirto on välttää.

– Totta kai hyväkuntoinen laadukas talvirengas on kulunutta parempi. Jähmeä sohjo on kuitenkin huomattavasti vettä salakavalampaa, koska uudenkaan renkaan kuviointi ei kykene poistamaan jähmeää loskaa altaan yhtä tehokkaasti kuin juoksevammassa muodossa olevaa vettä.

Mitä enemmän kuormaa, sitä korkeammat rengaspaineet

Nykyautoilussa rengaspaineen varoitusjärjestelmät toimivat hyvin, mutta lomaliikenteeseen lähdettäessä tarvitaan kuitenkin myös ripaus vanhan kansan liikennetaitoja.

– Kun autoa pakataan raskaasti, on rengaspaine hyvä itse asettaa ainakin täyden kuorman arvoihin ja talvikeleillä mielellään vielä 0,2 baria suositusta korkeammaksi sekä asettaa uudet paineet rengaspaineen valvontajärjestelmään. Riittävät ilmanpaineet säästävät polttoainetta ja myös rengasta kulumiselta, Nuora perustelee.

Ennen matkaa auton pakkaus kannattaa suunnitella hyvin. Erityisesti farmari- ja SUV-mallisissa autoissa tavaratila on helppoa pakata kattoon asti. Ilman tavaratilan turvaverkkoa eli tuttavallisemin koiraverkkoa tavaratilaa ei kuitenkaan koskaan pidä pakata takapenkin reunan ylitse.

– Äkkijarrutuksessa tai kolarissa tavarat jatkavat matkaansa fysiikan lakien mukaan eteenpäin, jolloin ne aiheuttavat jopa kuoleman- tai vähintäänkin vakavan loukkaantumisen riskin matkustajille, Nuora jatkaa.

Hän muistuttaa, että riskit on tunnistettava, mutta liikenteeseen lähtöä on turha pelätä. Kun osaa varautua, talvilomalle on mukavaa ja turvallista ajella.

– Olen sanonut tämän monta kertaa aiemminkin, mutta edelleen tärkeintä tien päällä on rento asenne ja riittävä aika, joiden ansiosta kaikki pääsevät turvallisesti perille. Toivotamme mukavaa talvilomaa koko Suomelle.

Lähde: Autonrengasliitto ry – Bildäcksförbundet rf