OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: Suomen kansallisooppera ja -baletti

“Jotain samaa kuin Romeossa ja Juliassa” – palkittu Denis & Katya saa ensi-iltansa Kansallisoopperassa

Philip Venablesin säveltämä ja Ted Huffmanin kirjoittama nykyooppera Denis & Katya kertoo teini-ikäisen parin hätkähdyttävän tositarinan. Kansallisoopperalle teoksen ohjaa Johanna Freundlich, ja se saa ensi-iltansa osana Musica nova Helsinki -festivaalia 8.3.2023.

Vuoden 2016 marraskuussa 15-vuotiaiden Denis Murayovin ja Katya Vlasovan kohtalo päätyi uutisotsikoihin maailmanlaajuisesti. Nuoret karkasivat kotoaan riideltyään vanhempiensa kanssa. He pakenivat mökkiin Strugi Krasnyessa, striimasivat pakoaan Periscope-palveluun ja pitivät samalla yhteyttä online-katsojiin. Muutaman päivän kuluttua poliisi piiritti mökin, tilanne kärjistyi ja pari kuoli ampumahaavoihin 16. marraskuuta 2016. Muut olosuhteet heidän kuolemastaan ovat epäselvät.

Tähän traagiseen tapahtumaan pohjaa Denis & Katya, joka sai ensiesityksensä Philadelphian oopperassa 2019 ja on saanut sen jälkeen menestyksekkäitä ensi-iltoja ympäri maailman. Teos on myös voittanut Fedora Generali Prize for Opera -palkinnon vuonna 2019 ja Ivor Novello Award -palkinnon 2020. Oopperan ajankohtainen juoni saa pohtimaan, kuinka kerromme tarinoita ja millä tavoin ne saattavat värittyä internetissä.

– Libretisti ja ohjaaja Ted Huffman selasi Facebookin uutisvirtaa marraskuussa 2016, kun hän törmäsi pysäyttävään otsikkoon. Se oli ilmaantunut Tedin Facebookiin kenties siksi, että hän oli sattunut googlettamaan Romeota ja Juliaa samalla viikolla. Uutisesta alkoi syntyä seuraavan oopperamme aihe, säveltäjä Venables avaa teoksen syntyä.

Myös ohjaaja Johanna Freundlich huomaa yhteyden Shakespearen kuuluisaan tragediaan.

– Oopperan tarinassa on jotain samankaltaista Romeon ja Julian kanssa, ja se pitää otteessaan heti. Se on kirjoitettu alun perin englanniksi, mutta Helsingissä teos esitetään suomeksi.

Teoksen suomenkielisen käännöksen on tehnyt niin ikään Johanna Freundlich. Valaistus- ja videosuunnittelusta vastaa Janne Teivainen. Teos on osa Musica nova Helsinki -festivaalia ja se toteutetaan yhteistyössä Taite ry:n kanssa. Roolit tulkitsevat Mari Palo ja Ville Rusanen. Perinteisen suuren oopperaorkesterin sijaan esityksessä soittaa Kansallisoopperan orkesterin neljä sellistiä.

– Vaikka tapahtumat sijoittuvat nykyaikaan ja teemat ovat ajankohtaisia, ajatuksemme oli tehdä mielikuvituksen teatteria. On ollut tietoinen päätös, että teoksessa ei esimerkiksi nähdä videomateriaalia oikeista tapahtumista, eikä niitä käsitellä itse Denisin ja Katyan kautta, Venables tähdentää.

Philip Venables on brittiläislähtöinen säveltäjä. Hänen kaksi oopperaansa Psychosis 4.48 ja Denis & Katya ovat olleet arvostelu- ja yleisömenestyksiä ympäri maailman. Venables kirjoittaa tällä hetkellä kolmatta oopperaansa.

Lähde: Suomen kansallisooppera ja -baletti