OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Ovatko ruoanhimot aina pahasta?

Ruokahimoista puhutaan usein negatiiviseen sävyyn. Alakuloisena tulee ahmittua jäätelöä ja Netflixiä katsellessa voisi syödä kulhollisen popcornia. Mutta ruokahimot eivät ole pelkästään pahasta. Julkkiskokki ja sertifioitu ravitsemusterapeutti Serena Poon muistuttaa Poosh-sivustolla, että himot saattavat kertoa jotain hyvinvoinnistamme. Ne ovat kehon viestejä, joita meidän kannattaisi opetella kuuntelemaan.

Sorrutko tunnesyömiseen?

Usein ruoanhimojen syyt ovat psykologisia. Herkkuja käytetään usein mielialan kohottajina. Huomaatko himoitsevasi herkkuja kun olet stressaantunut tai allapäin? Ruoan ja tunteiden välisen yhteyden tunnistaminen on tärkeä askel huonojen tapojen suitsimisessa. Epäterveellisten herkkujen sijaan tunteita saattaisi olla järkevämpää käsitellä vaikkapa terapiassa tai ihan vain huolehtimalla riittävästä levosta.

Syötkö tarpeeksi?

Moni kilojen pudottamisesta haaveileva rajoittaa energiansaantiaan rajusti nopeiden tulosten toivossa. Kalorien rajoittamisella voi kuitenkin olla päinvastainen vaikutus, sillä se voi laukaista ikään kuin paniikkireaktion aivoissa. Nälässä kärvistely johtaa lopulta todennäköisesti ahmimiseen. Kehon rankaisemisen sijaan Poon kehottaakin miettimään uusiksi haitallisia ajatusmalleja, joita ruokaan liittyy. Syöminen on tapa ravita kehoasi ja rakastaa itseäsi. Sen sijaan, että laskisit pakkomielteisesti kaloreita, kannattaa lautanen pyrkiä täyttämään terveellisellä, ravitsevalla ruoalla.

Syö jos tekee mieli – mutta kuuntele

Jos huomaat kaipaavasi toistuvasti tiettyjä ruokia, saattaa se olla merkki siitä, että kaipaat energiaa tai ravintoaineita. Esimerkiksi suolaisenhimo hellepäivänä tai rankan treenin jälkeen saattaa puolestaan viestiä nestevajeesta. Puutostiloista ei kuitenkaan kannata tehdä kovin rohkeita oletuksia ilman lääkärikäyntiä. Jatkuva maitosuklaan mättäminen tuskin on merkki siitä, että elimistösi vain kaipaa flavonoideja.

Kun syöt himoitsemiasi ruokia, tunnustele, mitä ne tekevät elimistössäsi. Tunnetko olosi energisemmäksi, vai väsyneeksi ja ähkyksi? Kun opit huomaamaan, mitkä ruoat vaikuttavat oloosi positiivisesti, alat myös ymmärtää, milloin kehosi oikeasti tarvitsee jotakin – ja koska taas on kyse ihan vain fiilispohjaisesta herkuttelusta.

Lähde: Poosh