OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kauneus lähtee sisältä: viisi tapaa huolehtia ihon hyvinvoinnista ilman kosmetiikkaa

Ihonhoidosta puhuttaessa monelle tulee ensimmäisenä mieleen kauppojen hyllyjä täyttävä kosmetiikkatuotteiden viidakko. Moni haalii kylppäriin juuri niitä kaikkein kalleimpien, tunnetuimpien brändien purtiloita taianomaisten tulosten toivossa. Tuotteet ovat kuitenkin vain yksi osa ihonhoitoa. Toinen ja kenties vielä paljon tärkeämpi tekijä löytyy jostain aivan muualta. Sanotaan, että kauneus lähteen sisältä päin ja väitteessä todella on perää. Ravitsemusasiantuntija Brooke Alpert uskoo vakaasti, että terveelliset elämäntavat ovat myös hehkuvan ihon perusta. Hän listaa lifestyle-sivu Pooshissa viisi kokonaisvaltaisesti terveyttä tukevaa tapaa, jotka näkyvät takuuvarmasti myös ihon hyvinvoinnissa.

Kosteuta sisältä

Veden juonti on yksinkertainen tapa tukea koko kehon hyvinvointia.

– Helpoin ja tärkein askel, jonka voit tehdä ihon terveyden eteen, on pitää huolta elimistön kosteustasapainosta. Soluista lähes 70 prosenttia on vettä. Riittävä nesteytys auttaa pitämään solut täyteläisinä ja terveinä. Lisäksi se edistää hyvää verenkiertoa. Nämä ovat hehkuvan ihon kannalta tärkeitä tekijöitä, Alpert selittää sivustolla.

Nestehukka näkyy nopeasti iholla. Iho alkaa tuntua kuivalta, näyttää samealta ja juonteet tulevat esiin. Pitkällä aikavälilä se voi aiheuttaa ihon kimmoisuuden menetystä ja ennenaikaista ikääntymisen merkkejä. Siksi on tärkeää huolehtia riittävästä veden juonnista joka päivä. Hellesäillä ja urheilun jälkeen hanavettä voi tarpeen mukaan korvata vaikkapa kivennäisvedellä, jotta saat tankattua myös hikoilussa menettyjä mineraaleja, kuten suolaa.

Vähennä sokeria

Suuri sokerikulutus on yhteydessä moniin terveysongelmiin, mutta se on myös yksi ihon pahimmista vihollisista.

– Runsaasti sokeria sisältävässä ruokavaliossa muodostuu kehittyneen glykaation lopputuotteita, jotka tunnetaan osuvasti nimellä AGE. Nämä AGE-tuotteet hyökkäävät ihon rakennuspalikoita, kuten kollageenia ja elastiinia vastaan, jotka ovat kummatkin tärkeitä nuorekkaan ja terveen ihon kannalta, Alpert varoittaa.

Eniten sokeria löytyy tutuista herkuista; karkeista, leivonnaisista ja limsoista. Piilosokeria löytyy usein kuitenkin myös terveellisinä pidetyistä välipaloista, kuten jogurteista ja mysleistä. Jopa hedelmät sisältävät sokeria. Tämä ei toki tarkoita, että hedelmät ja marjat pitäisi karsia ruokavaliosta, päin vastoin. Koska ne sisältävät myös runsaasti kuitua ja vitamiineja, ovat ne erinomainen vaihtoehto makeanhimon tyydyttämiseen.

Harkitse kollageenia ravintolisän muodossa

Jokainen ihonhoidosta kiinnostunut on varmasti jo törmännyt kollageeni-sanaan. Kollageeni on proteiini, jolla on tärkeä rooli muun muassa luuston, ihon ja jänteiden rakenteissa. Elimistön oma kollageenin tuotanto kuitenkin hiipuu iän myötä, mikä näkyy ihossa velttoutena ja juonteina.

– Kollageenia voi lisätä ruokavalioon nauttimalla esimerkiksi luulientä tai luullista broileria. Runsaasti C-vitamiinia sisältävien ruokien, kuten sitrushedelmien, parsakaalin ja punaisen paprikan syöminen voi myös tukea kehon luonnollista kollageenin tuotantoa, Alpert neuvoo.

Jos epäilee, ettei omasaa ruokavaliossa ole tarpeeksi hyviä kollageenin lähteitä, voi kollageenia nauttia myös ravintolisän muodossa Lisäravinteissa on kuitenkin paljon eroja, joten tutkitusti tehokkaan kollageenilisän löytäminen saattaa vaatia hieman tutkimustyötä. Muista myös, että esimerkiksi auringon UV-säteily sekä tupakointi tuhoavat ihon kollageenia.

Opettele hallitsemaan stressiä

Stressi on ikävä vieras, jonka vaikutukset kehossa näkyvät myös päälle päin.

– Olemme varmasti kaikki eläneet nyt stressaavia aikoja, mutta jo aivan arkipäiväinen stressikin voi vaikuttaa ihon kuntoon, Alpert toteaa.

Stressi ja sen mukanaan tuomat hormonaaliset muutokset voivat aiheuttaa monenlaisia iho-oireita. Yhdelle alkaa puhjeta finnejä, toisen iho herkistyy. Hyvät ihonhoitotuotteet toki autavat oireiden hallinnassa, mutta Alpertin mukaan tärkeintä olisi saada koholla oleva kortisoli kuriin.

– Se, miten kukakin rentoutuu ja hoitaa itseään, voi tarkoittaa eri asioita eri ihmisille. Se voi olla meditaatiota, pitkiä kävelylenkkejä tai puhelu ystävälle, hän sanoo.

Olivat konstit mitkä tahansa, stressinhallinta on tärkeä työkalu sekä ihon että mielen hoidossa.

Syö hyviä rasvoja

Rasvoja ei onneksi enää pelätä samalla tavalla kuin rajujen dieettien kultakaudella.

– Vähärasvainen ruokavalio kuuluu 90-luvulle. Terveet rasvat ovat terveiden ihosolujen rakennuspalikoita, Alpert painottaa.

Ihon kannalta hyviä rasvojen lähteitä ovat muun muassa avokado, lohi ja kananmunat. Myös monet siemenet ja pähkinät sisältävät omega-3- ja omega-6-rasvahappoja, joiden riittävä saanti auttaa myös ihoa pysymään kauniina ja hyvinvoivana.

– Ne auttavat ihoa pysymään kosteutettuna, täyteläisenä ja nuorekkaana. Lisäksi hyvät rasvat auttavat hillitsemään inflammaatiota, joka voi aiheuttaa turvotusta, punoitusta ja muita iho-ongelmia. Mikä parasta, terveellisiä rasvoja sisältävä ruokavalio auttaa pitämään verensokerin aisoissa ja auttaa näin myös vähentämään niiden pahamaineisten AGE:jen määrää, Alpert ylistää.

Lähde: Poosh