OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Vuoden vaarallisin jalankulkusää on nyt – tammi-maaliskuussa sattuu eniten liukastumisonnettomuuksia

Tammi-maaliskuun välinen aika on vuoden tapaturma-alttein ajankohta kaatumisvahingoissa, sillä tällä ajanjaksolla sattuu eniten kaatumisonnettomuuksia. Pohjola Vakuutuksen tilastoista vuosilta 2017–2022 käy ilmi, että reilu kolmannes kaatumisista sattuu tammi-maaliskuun välisellä ajalla ja maaliskuussa tapahtuu 11 prosenttia koko vuoden kaatumisvahingoista.

– Erityisesti maaliskuussa 2022 oli varsinainen pääkallokeli, sillä 14 prosenttia viime vuoden henkilöasiakkaille sattuneista kaatumisvahingoista tapahtui kyseisen kuukauden aikana, kertoo Pohjola Vakuutuksen henkilökorvauspalveluista vastaava johtaja Kari Kujala.

Yleisimmin talven kaatumisonnettomuuksissa loukataan polvi tai olkapää, mutta myös ranne, nilkka ja pää satutetaan usein. Vahinkojen määrä ja kaatumiseen liittyvät riskit kasvavat tilastollisesti selvästi yli 50-vuotiaissa.

– Korvatuista henkilöasiakkaille tapahtuneista kaatumisvahingoista lähes jokainen vaatii lääkärinhoitoa ja yli viidesosa magneettitutkimuksen. Leikkaukseenkin päätyy tilastojen valossa noin seitsemän prosenttia kaatuneista, Kujala sanoo.

Lauantai on tilastollisesti viikon vaarallisin päivä

Tapaturmat sattuvat tilastollisesti useimmiten vapaa-ajalla, ja viikonloppu korostuu myös kaatumisvahingoissa. Lauantaisin nähdään suurin piikki viikon aikana tehdyissä vahinkoilmoituksissa.

– Lauantaisin sattuu eniten ympäri vuoden. Tätä selittää osaltaan se, että ihmiset ovat liikkeellä aktiivisesti ja moni myös viettää vapaapäivää urheillen. Sekä huono että hyvä sää lisäävät tapaturmia, Kujala kiteyttää.

Arkipäivistä eniten kaatumisvahinkoja tapahtuu maanantaisin. Kujala kehottaakin varaamaan riittävästi aikaa siirtymiin, keskittymään kävelemiseen ja huolehtimaan oikeanlaisista talvijalkineista.

– Tällaisella säällä nastat kengissä ovat enemmän kuin paikallaan ja kiirettä kannattaa välttää.

Lähivuosikymmeninä liukas sää tulee todennäköisesti hajaantumaan tasaisemmin pitkin talvea, sillä Ilmatieteen laitos on arvioinut, että ilmastonmuutoksen seurauksena talven sääoloista tulee erityisesti Etelä- ja Länsi-Suomessa epävakaat ja rikkonaiset.

Lähde: Pohjola Vakuutus