OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kaksi kolmesta valitsee hinnan vastuullisuuden sijaan ruokakaupassa

Viime aikoina on nostettu esiin esimerkiksi luomutuotteiden vähentynyt menekki, minkä uskotaan johtuvan ruoan hinnan yleisestä kallistumisesta. Yhä useampi suomalainen on valinnut edullisemman tuotteen luomutuotteen tai muun vastuullisesti tuotetun tuotteen sijaan.

Hävikkiverkkokauppa Matsmartin Kantar-tutkimuksen mukaan kaksi kolmesta (66 %) suomalaisesta pitää hintaa vastuullisuutta tärkeämpänä ostokriteerinä. Tämä korostuu erityisesti miehissä, joista 70 prosenttia pitää hintaa tärkeämpänä.

Kyselyyn vastasi 1096 suomalaista joulukuussa.

Matsmartin Iina Lehto kommentoi tuloksia: ”On täysin ymmärrettävää, että hintojen noustessa edullisemmat tuotteet korostuvat arjen valinnoissa. Vastuullisten valintojen tekeminen ei kuitenkaan saisi olla lompakon paksuudesta kiinni. Kuluttajille tulisi voida tarjota vaihtoehtoja, jotka ovat sekä vastuullisia, että edullisia”.

Erityisesti hävikkikaupoista voi tehdä sekä vastuullisia, että edullisia löytöjä. Tälläkin hetkellä esimerkiksi Matsmartin verkkokaupassa vaihtuvassa valikoimassa on tarjolla lähes 100 eri luomutuotetta, joista suurin osa on myös pelastettu hävikiltä*. Siten kuluttaja voi vähentää turhaa hävikkiä, valita luomua ja silti säästää rahaa.

Viime vuoden aikana Matsmart myi 1,8 miljoonaa kiloa ruokaa Suomessa. Tämä on 11 prosenttia enemmän kuin vuonna 2021, ja kertoo siitä, että asiakkaat haluavat minimoida hävikin aiheuttamia vaikutuksia ja samalla säästää selvää rahaa. Pelastetun ruoan määrä taasen vastaa 1,9 miljoonaa CO2e-kiloa, mikä on 23 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. 

*Poikkeuksena Matsmartin oman By Motatos -perheen tuotteet, jotka eivät ole hävikkiruokaa.

Tätä kysyttiin Kantarin paneelissa joulukuussa 2022 (n=1096):

Kumpi on sinulle tärkeämpää ruokaostoksia tehdessäsi, hinta vai vastuullisuus?

Hinta66 %
Vastuullisuus24 %
En osaa sanoa10 %