OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Norppakin tarvitsee aurinkoa ja haluaa loikoilla rauhassa

Saimaannorppa vaihtamassa karvaa kivellä. Kuva: Jouni Koskela.

Liikkuessasi vesillä saatat nähdä saimaannorpan paistattelemassa päivää rantakivellä. Norppa nousee keväällä kivelle vaihtamaan karvaa. Aurinko kuivattaa turkin, mikä edistää karvan vaihtumista. Etelä-Savon ELY-keskus muistuttaa, että kivellä makoileva viiksiniekka kaipaa rauhaa, koska norppa ei karvanvaihtoaikana sukella mielellään veteen.

Jos veneillessäsi näet norpan, on parasta ajaa hiljaa ohi tasaisella nopeudella. Kaikki muutokset ympäristössä saavat norpan levottomaksi, ja norppa saattaa sukeltaa häiriön takia veteen. Varmistat norpan sujuvan karvanvaidon kivellä, kun tarkkailet kiikarilla tai valokuvaat sitä riittävän välimatkan päästä. Norppien yksilölliset erot ovat suuria, toiset sukeltavat kiveltä veteen piiloon herkemmin kuin toiset. Myös karvanvaihtoajan vaihe vaikuttaa siihen, miten herkästi norppa sukeltaa kiveltä veteen.

Matkailijakin voi vaikuttaa omilla valinnoillaan
Saimaalla toimii matkailuyrittäjiä, joiden järjestämiin retkiin sisältyy myös saimaannorppien katselemista ja kuvaamista. Siihen liittyen norppaystävälliselle matkailulle on vuonna 2022 luotu pelisäännöt yhdessä norppamatkailuyrittäjien kanssa. Valitessasi norppasafarijärjestäjän, joka on sitoutunut noihin pelisääntöihin, turvaat omalta osaltasi norppien karvanvaihdon aikaista rauhaa.

Välttämällä norpan häiritsemistä varmistat, että voit katsella saimaannorppaa myös tulevina vuosina!
Etelä-Savon ELY-keskus osallistuu Yhteinen saimaannorppamme -LIFE-projektiin, jonka tavoitteena on ehkäistä ja vähentää ilmastonmuutoksen, kalastuksen, ihmislähtöisen häiriön sekä kannan pienuuden aiheuttamia ongelmia saimaannorppakannalle. Euroopan unionin rahoittaman projektin budjetti on 7,1 miljoonaa euroa. Projektissa tehdään toimenpiteitä myös Saaristomeren itämerennorppakannan tilanteen parantamiseksi.

Lähde: Etelä-Savon ELY-keskus