OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Legends-debyytti tarjosi Toni Lähteenmäelle kolarin ja SM-pisteitä – “Uskon, että parempaa on tulossa”

Teksti: Jari Hotti, Racing Team Lähteenmäen tiedotus Kuva: Joonas Rintamäki

Rata-autoilun SM-pisteistä Legends-luokassa taistellaan tänä vuonna Finnish Racing Championship (FRC) nimen alla. Kauden kaksi ensimmäistä kilpailulähtöä ajettiin viime viikonloppuna Alastaron radalla ja mukana nähtiin myös debyyttinsä tässä luokassa tehnyt Toni Lähteenmäki, jolta löytyy useita rata-autoilun Suomen mestaruuksia muun muassa V8 Thunder -luokasta. Lähteenmäelle Legends-debyytti toi kahdesta ajetusta kilpailulähdöstä sijat 39. ja kahdeksan.

– Tällä kokemuksella ja valmistautumisella, ajomäärä kun oli jäänyt ennen kilpailua varsin vähäiseksi, niin vauhdin puolesta oltiin kyllä ihan “alueella”. Vähän jos parempaa tuuria olisi ollut, niin paljonkin parempaa sijoitusta olisi ollut tarjolla. Ihan tyytyväinen olen vauhtiin. Oli ihan hauska viikonloppu ja päästiin ajamaan ilman tekniikkamurheita, Lähteenmäki kommentoi Alastaron kilpailuviikonlopun jälkeen.

Akaan Moottorimiehiä edustava Lähteenmäki pääsi ajamaan Alastaron radalla testiä torstaina ja perjantaina ennen varsinaista kilpailupäivää, joka lauantaina piti sisällään yhdet aika-ajot, sekä kaksi kilpailulähtöä. Lähteenmäen mukaan torstain ja perjantain ajomahdollisuus tarjosi Racing Team Lähteenmäelle ennen kaikkea mahdollisuuden päästä kokeilemaan erilaisten säätöjen toimivuutta.

Koska Legends-luokassa kuljettajia mukana oli lähes 50, ajettiin aika-ajot kahdessa eri ryhmässä. Aika-ajot määrittivät lähtöruudut ensimmäiseen kilpailulähtöön, kun taas toisen kilpailulähdön lähtöruudut jaettiin ensimmäisen kilpailulähdön nopeimpien kierrosaikojen perusteella. Lähteenmäki kellotti aika-ajoista yhdeksänneksi nopeimman ajan.

– Aika-ajoissa meillä on sellaiset renkaat, millä tulee nopein kierros ensimmäisellä tai toisella nopealla kierroksella. Olin radalla huonossa välissä, enkä saanut ensimmäisillä kierroksilla parasta aikaa, Lähteenmäki harmitteli.

Ensimmäinen kilpailulähtö käynnistyi Lähteenmäen osalta erinomaisesti, mutta tulokaskuljettajan ilo jäi lopulta lyhytaikaiseksi.

– Auto lähti viivalta todella hyvin liikkeelle ja olin ensimmäisessä mutkassa jo kuudentena. Ensin edessä tuli pientä nahinaa ja jouduin hieman väistämään. Sitten takaa tuli kilpakumppani, joka ajoi minun auton takakulmasta “sisään” ja sen jälkeen pyörittiin siinä keskellä rataa. Sijoitus romahti kuudennelta paikalta sijalle 46. Varikon kautta takaisin radalle ja joukon hännille, Lähteenmäki kertasi.

Selvää oli, että mahdollisuudet hyvään sijoitukseen olivat menneet, mutta toisen kilpailulähdön hyvän lähtöruudun saamisen kannalta oli tärkeää päästä vielä takaisin radalle ja varsinkin, kun auto Lähteenmäen mukaan toimi kolarin jälkeen varsin hyvin. Hyvän kierrosajan metsästys tuotti Lähteenmäelle lopulta 10. lähtöruudun viikonlopun toiseen kilpailulähtöön. Ruutulipulla sijoitus oli kahdeksas ja näin ollen ensimmäiset SM-pisteet Legends-luokassa olivat tosiasia.

– Otin ehkä vähän liian varman päälle ensimmäiset mutkat, että ei tulisi heti kahta nollatulosta ensimmäiseen kilpailuviikonloppuun. Parhaimmillaan olin seitsemäntenä. Leevi Lintukanto oli kärkiporukasta ainoa, joka pääsi hieman karkuun muilta, mutta muuten mentiin sijoilla kahdesta kymmeneen aika lailla nipussa loppuun asti. Tuntui, että vauhtia olisi ollut, mutta ei sitten kuitenkaan saatu ihan sitä terävintä tulosta aikaiseksi, Lähteenmäki arvioi.

Vaikka Legends-debyytin tulokset olivatkin Lähteenmäelle pettymys, niin kokenut rata-autoilija katsoo tulevaisuuteen positiivisin ja luottavaisin mielin.

– Uskon, että parempaa on tulossa, kun pääsee enemmän sinuiksi auton ja muiden asioiden kanssa, saadaan kaikki palaset osumaan kohdalleen. Kauden kaksi huonointa lähtöä saa vähentää loppupisteistä, niin ei tämä nyt vielä haittaa, vaikka tuli se yksi huonompi tulos. Sarja on todella tasainen. Koko ajan täytyy suorittaa hyvin, jos meinaa kauden päätteeksi mitaleilla olla. Siitä lähdetään, että mitalista koitetaan ajaa ensimmäisenä vuonna tässäkin sarjassa.

Lähteenmäen kilpailukausi jatkuu Oulussa, missä 10.-11. kesäkuuta ajetaan rallicrossin SM-sarjan kauden toinen osakilpailu. FRC-kausi Legends-auton ratissa puolestaan jatkuu 16.-18. kesäkuuta Virtasalmen Motoparkissa.