OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Viisi tapaa parantaa verkkosivujen latausnopeutta

Tiesitkö, että verkkosivujen latausnopeus vaikuttaa niin käyttäjätyytyväisyyteen kuin hakukonenäkyvyyteen. Latausnopeus on helppo selvittää vaikkapa netistä löytyvien työkalujen avulla. Jos sivut ovat liian hitaat, voi ongelmaa lähteä ratkomaan eri konstein.

Kotimainen hostingpalvelu Wepardi jakaa viisi tapaa parantaa verkkosivujen latausnopeutta.

1. Pakkaa kuvat

On tärkeää, että verkkosivuilla olevat kuvat ovat korkealaatuisia, mutta suuret tiedostot myös hidastavat sivuja. Kuvien pakkaaminen pienempään kokoon onkin yksi helpoimmista tavoista parantaa sivuston nopeutta ja SEO-sijoitusta.

Kuvan kokoa on helppo muuttaa Photoshopissa tai netistä löytyvien ilmaisohjelmien avulla. Myös kuvan tiedostomuoto kannattaa huomioida, sillä jotkut muodot ovat kevyempiä kuin toiset. Esimerkiksi JPEG on yleensä hyvä vaihtoehto valokuville, kun taas PNG sopii grafiikoille ja logoille. GIF-tiedostoja puolestaan on syytä välttää aina kun mahdollista, sillä ne hidastavat sivuja.

Muista, ettei nopeutta kannata lähteä tavoittelemaan sisällön kustannuksella; kävijät eivät palaa sivulle, joka näyttää alkeelliselt ja epäammattimaiselta.

2. Vähennä HTTP-pyyntöjä

Kun kävijä vierailee sivustolla, hänen selaimensa pyytää palvelimelta tiedostot, joita sivuston näyttämiseen tarvitaan. Mitä enemmän erilaisia elementtejä sivustolla on, sitä enemmän HTTP-pyyntöjä tarvitaan ja sitä enemmän sivusto hidastuu.

Sivuston HTTP-pyyntöjen määrää onkin hyvä pitää silmällä ja tarvittaessa lähteä vähentämään. HTTP-pyyntöjen määrää voi hillitä karsimalla ylimääräisiä lisäosia ja varmistamalla, että sivun välimuisti toimii.

3. Minimoi JavaScript, CSS ja HTML

JavaScript, CSS ja HTML ovat sivuston toiminnallisuuden kannalta välttämättömiä, mutta myös ne saattavat hidastaa latausnopeutta. Niiden minimoiminen voi parantaa nopeutta.

Alkuun pääsee yhdistämällä tiedostoja sekä poistamalla sivuston koodista tarpeettomat merkit, kuten välilyönnit, jotka eivät vaikuta sivun käyttökokemukseen. Minimoitu versio on tietokoneelle yksinkertaisempi käsiteltävä, mikä taas auttaa sivustoa latautumaan nopeammin. Myös minimoimiseen löytyy useita työkaluja netistä. Sellainen on esimerkiksi WordPress-käyttäjille tuttu WP Rocket.

4. Ota selaimen välimuisti käyttöön

Välimuisti säilöö verkkosivun tietoja, jotta selaimen ei tarvitse seuraavalla kerralla lähettää yhtä montaa pyyntöä. Kun käyttää palaa seuraavan kerran samalle sivulle, se latautuukin nopeammin.

Selaimen välimuistin lisäksi välimuistia käytetään myös palvelimella ja erilaisia välimuistiratkaisuja kannattaakin miettiä latausnopeuden parantamiseksi. WordPress-käyttäjät voivat tutustua W3 Total Cache- ja WP Rocket-lisäosiin.

5. Käytä sisällönjakeluverkostoa

Jos palvelin on fyysisesti kaukana käyttäjästä, sivusto latautuu hitaammin. Sisällönjakoverkosto (Content Delivery Network, eli CDN) koostuu useista, eri puolilla maailmaa sijaitsevista palvelimista, jotka tallentavat verkkosivujen sisältöjä ja tuovat ne lähemmäksi käyttäjää.

Jos esimerkiksi suomalainen kävijä vierailee sivustolla, jonka alkuperäinen palvelin sijaitsee Yhdysvalloissa, CDN-verkko hakee häntä maantieteellisesti lähempänä olevan palvelimen ja toimittaa sivuston kopion hänelle sitä kautta. Näin sivusto latautuu käyttäjälle nopeammin ja käyttökokemus paranee. Samalla alkuperäisen palvelimen kuormitus kevenee.

CDN-palvelun käyttö WordPressissa luonnistuu helposti esimerkiksi Cloudflaren tai Jetpackin avulla. CDN:n käyttöönotosta voi myös keskustella oman palveluntarjoajan kanssa.

Lähde: Wepardi