OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Verta luovuttava koira tai kissa voi pelastaa toisen lemmikin hengen

Veterinarians examining dog in vets surgery

Huomenna kesäkuun 14. päivä vietetään jälleen kansainvälistä Maailman verenluovuttajien päivää. Verenluovutus ei liity vain ihmisten terveydenhuoltoon, myös lemmikkien hoidossa verenluovutus on tärkeässä roolissa.

Vain tietyn ikäinen ja -painoinen, terve koira tai kissa voi luovuttaa verta. Siksi aina on tarvetta uusista koirista ja kissoista, jotka käyvät verenluovutuksessa. Veripankkitoimintaa ylläpitäviä eläinsairaaloita on Suomessa vain kourallinen.

Lemmikki tarvitsee verensiirtoa esimerkiksi auton alle jäätyään tai muuten isoon leikkaukseen joutuessaan. Koira tai kissa voi tarvita verensiirtoa myös sairauden vuoksi. Sillä voi olla esimerkiksi punasolujen hajoamiseen johtava immuunivälitteinen sairaus, joka johtaa vakavaan anemiaan.

Veripankin luovuttajaksi on tiukka seula

Veripankeissa käy luovuttajina monen rotuisia koiria, mutta yleisimpiä luovuttajia ovat vinttikoirat sekä monet palveluskoirarodut. Veripankin luovuttajaksi pääseminen edellyttää tiukkojen kriteerien täyttymistä.

Esimerkiksi Helsingin Yliopistollisessa eläinsairaalassa verta voi luovuttaa minkä rotuinen tahansa 2–7-vuotias terve koira, joka painaa yli 30 kiloa. Koiran tulee olla säännöllisesti rokotettu ja sen on pitänyt asua Suomessa viimeiset 12 kuukautta. Luovuttajakoira ei ole myöskään saanut itse saada verensiirtoa. Luovuttajien edellytetään lisäksi käyttävän säännöllisesti punkkisuojausta.

Kissojen osalta ehdot ovat muuten samat, mutta ikähaarukka on 1-8 vuotta ja painoa tulee olla mielellään vähintään viisi kiloa. Lisäksi kissan tulee olla helposti käsiteltävissä oleva sisäkissa.

Noin 1–2 kymmenestä testatusta koirasta ja kissasta ei kelpaa luovutukseen. Veriarvoissa saattaa joskus löytyä muutoksia, joiden vuoksi luovutusta ei suositella. Lemmikillä saattaa esimerkiksi olla jokin piilevä sairaus ja verenluovutustilanne olisi aiheuttanut sille ylimääräistä stressiä.

Veripankkitoiminnan luonteen vuoksi on tärkeää, ettei luovuttajakissa tai -koira koe luovutuskäyntiä huomattavan epämiellyttävänä. Tästä syystä verenluovuttajiksi valitaan vain sellaiset kissat ja koirat, jotka eivät stressaannu luovutuskäynneistä.

Mikäli koira tai kissa täyttää kaikki verenluovutuksen kriteerit, se voi luovuttaa verta muutamia kertoja vuodessa. Luovutusten väli tulee olla vähintään kolme kuukautta. 

Koirilla ja kissoilla on erilaiset veriryhmät

Koirilla on ainakin 13 veriryhmää, ja aika-ajoin löytyy myös uusia. Kissoilla tunnetaan tällä hetkellä neljä veriryhmää.

Koirilla niin sanotut synnynnäiset vasta-aineet muita veriryhmiä kohtaan ovat hyvin harvinaisia. Niillä ensimmäinen verensiirto onkin pääsääntöisesti turvallinen, vaikka veriryhmää ei ole määritetty. Kissoille puolestaan on tyypillistä, että synnynnäisiä vasta-aineita muita veriryhmiä vastaan esiintyy.

Koirien tärkein veriryhmä on DEA (Dog Erythrocyte Antigen) 1.1 -veriryhmä. DEA 1.1 -negatiivisten koirien veri sopii kaikille koirille, kun taas DEA 1.1 -positiivinen veri sopii ainoastaan DEA 1.1 -positiivisille koirille. DEA 1.1 -negatiivisia koiria on koirapopulaatiossa vähemmän kuin positiivisia.

Kissoilla on saman tyyppinen AB-veriryhmäjärjestelmä kuin ihmisillä. Suurin osa kissoista on veriryhmää A.

Lähde: Agria