OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

   Ampiaisen pistot ovat yleisiä loppukesästä – lemmikit saavat osansa osumista

Loppukesä on aikaa, jolloin ampiaiset tuntuvat olevan poikkeuksellisen ärhäköitä. Elokuussa ampiaiset etsivät toukille epätoivoisesti ruokaa ja tämän vuoksi käytös voi vaikuttaa aggressiiviselta. Runsain joukoin liikkeellä olevien ampiaisten pistoista osansa saavat myös lemmikkieläimet.

Ampiaisen pistot ovat yleensä vaarattomia lemmikeille ja aiheuttavat vain tilapäistä turvotusta ja punoitusta pistoskohdassa.

Oireita voi useimmiten lievittää kotikonstein

Koirat saavat ampiaisen pistoja useimmiten pään alueelle tai suuhun. Kissoilla yleisin pistoskohta on tassu. Ampiaisen pistoon ei tavallisesti tarvita eläinlääkärin hoitoa, mutta jos piikki on jäänyt kiinni lemmikkiin, tulee se yrittää saada irti. Pistoskohdan kipua ja turvotusta voi lievittää esimerkiksi pyyhkeeseen kiedotun pakastepussin avulla tai kylmässä vedessä kastellulla pyyhkeellä.

Jos olet epävarma lemmikkisi tilasta, voit kysyä apua digitaalisesta eläinlääkäripalvelusta. Esimerkiksi Agria Eläinvakuutuksen Vet Guide -sovellus palvelee lemmikinomistajia vuoden jokaisena päivänä.

Osa lemmikeistä saa pistosta allergisen reaktion

Ampiaisen pistos on vaarallisin suussa tai nielussa, sillä silloin lemmikin hengitystiet voivat turvota ja aiheuttaa sille hengitysvaikeuksia. Osa lemmikeistä on hyönteisten pistoksille tai puremille yliherkkiä ja voivat saada niistä allergisen reaktion.

Allergian oireet näkyvät usein nopeasti piston jälkeen mm. oksenteluna, hengitysvaikeuksina, turvotuksena tai yleiskunnon heikentymisenä. Silloin lemmikki tulee aina viedä eläinlääkäriin.

Joskus hyönteisen pistoa ja käärmeen puremaa voi olla vaikea erottaa toisistaan. Jos epäilet, että kyseessä on kyyn purema, ota välittömästi yhteys eläinlääkäriin. Kyyn purema voi aiheuttaa vakavia terveyshaittoja lemmikille ja se tulee aina hoitaa eläinlääkärissä.