OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Miksi lainojen kilpailuttaminen kannattaa?

Vakuudetonta lainaa haetaan usein silloin, kun tavoitteena on tehdä isompia hankintoja. Sen avulla voidaan lähteä autokaupoille, rahoittaa kodin remontti tai hankkia kodinkoneita. Joskus vakuudetonta lainaa haetaan yleisesti arjen kulutukseen.

Ennen lainan ottamista kannattaa kuitenkin kilpailuttaa lainatarjoukset, koska vain siten voi löytää edullisimman tarjouksen hyödynnettäväksi. Kilpailuttamisessa voi käyttää apuna lainanvälittäjää, joka tekee lainatarjousten pyytämisestä helppoa ja nopeaa. Hakijan osalta riittää, että täyttää yhden hakemuksen Rahalaitos -palvelun sivustolla, joka välitetään useille toimijoille.

Tarjouksia vertaillessa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota lainan todelliseen vuosikorkoon sekä takaisinmaksuaikaan. Älä ikinä ota lainaa jonka takaisinmaksuun sinulla ei ole realistisia edellytyksiä.

Tavoitteena löytää edullisin lainatarjous

Lainojen kilpailuttamisen tavoitteena on löytää itselleen edullisin lainatarjous ja hyödyntää se. Vakuudettoman lainan kulut eli lainan kokonaishinta koostuu lainan korosta sekä muista kuluista.

Useimmiten lainan yhteydessä veloitetaan ainakin tilinhoitomaksuja, mutta niiden lisäksi voidaan veloittaa erikseen esimerkiksi laskutuksesta tai lainan avaamisesta. Lainan korkoprosentti on puolestaan aina yksilöllinen ja määräytyy useiden tekijöiden perusteella. Korkoon voi vaikuttaa esimerkiksi lainasumma, hakijan taloudellinen tilanne sekä viitekorkojen taso. On hyvä huomioida, että jokainen lainoja tarjoava toimija määrittelee omien tuotteidensa hinnan yksilöllisesti.

Kilpailuttamalla lainat voi vertailla eri pankkien ja rahoituslaitosten tarjouksia, jotta löytää niiden joukosta itselleen edullisimman vaihtoehdon. Lainat voi kilpailuttaa joko itse ottamalla yhteyttä eri pankkeihin ja rahoituslaitoksiin tai käyttämällä lainanvälittäjän palveluita. Lainanvälittäjät auttavat löytämään parhaat lainatarjoukset yhdellä hakemuksella, jolloin säästyy aikaa ja vaivaa.

Huomio kannattaa kiinnittää erityisesti todelliseen vuosikorkoon

Kun alkaa vertailemaan lainoja tai luottoja, on erittäin tärkeää kiinnittää huomiota todelliseen vuosikorkoon pelkän lainan korkoprosentin sijaan. Todellinen vuosikorko sisältää kaikki lainasta aiheutuvat kulut, kun taas lainan korkoprosentti sisältää vain lainasumman lisäksi maksettavat korot. Siten todellinen vuosikorko antaa kokonaiskuvan siitä, kuinka paljon laina tulee todellisuudessa maksamaan sen takaisinmaksun aikana.

Lainantarjoajien tulee aina ilmoittaa lainakoron lisäksi todellinen vuosikorko. Erityisesti silloin, jos lainasumma on pienempi, saattavat muut lainaan liittyvät kustannukset muodostaa merkittävän osan lainan hinnasta. Siten matalimman korkoprosentin omaava tarjous ei ole välttämättä edullisin, kun otetaan huomioon myös kuukausittain maksettavat kulut.

Myös takaisinmaksuaikaa kannattaa harkita

Ennen lainan hakemista kannattaa myös laskea itselleen sopiva kuukausilyhennys ja takaisinmaksuaika. Takaisinmaksuaika vaikuttaa suoraan lainan kokonaiskustannuksiin, koska lainan kuluja maksetaan koko takaisinmaksun ajan. Kun valitaan pidempi takaisinmaksuaika, ehtii myös kuluja kertymään pidemmältä ajalta. Tällöin myös lainan kokonaiskustannukset nousevat korkeammaksi.

Usein vakuudettomaan lainaan on mahdollista tehdä ylimääräisiä lyhennyksiä, jolloin lainan takaisinmaksuaika lyhenee. Mikäli oma taloudellinen tilanne on hyvä, voi ylimääräisten lyhennysten tekeminen olla järkevää.

Lainojen kilpailuttaminen kannattaa, sillä se auttaa löytämään edullisimman lainatarjouksen. On järkevää vertailla eri lainantarjoajien tarjouksia ja kiinnittää erityistä huomiota todelliseen vuosikorkoon. Lisäksi tulee harkita takaisinmaksuaikaa ja valita maksuaika, joka sopii itselle parhaiten. Näin voi säästää rahaa ja saada lainan, joka ei rasita henkilökohtaista taloutta liikaa.