OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Liike nyt antoi tukensa Antti Rinteelle – Uusi hallitus vannoi valan

Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö on nimittänyt maahan uuden hallituksen. Samalla hän vapautti Juha Sipilän maaliskuusta asti toimitusministeriönä toimineen hallituksen. Suomen uusi pääministeri on SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne.

Eduskunta äänesti Rinteen pääministeriksi äänin 111- 74. Rinteen valintaa vastaan äänestivät, hallituksen ulkopuolelle jäänet puolueet, kuten perussuomalaiset, kokoomus ja Kristillisdemokraatit. Kansanedustaja Harry Harkimon edustama Liike nyt äänesti pääministeripaikan puolesta, vaikka hallituksen portit eivät auenneet hänelle.

Harkimo oli ainoa hallituksen ulkopuolinen, joka äänesti Rinteen pääministeriyden puolesta. Keväällä 2015, kun Sipilän pääministeriydestä äänestettiin, niin oppositiopuolueista kristillisdemokraatit äänestivät Sipilää. Tällä kertaa kristillisten viidestä kansanedustajasta paikalla oli kolme, jotka äänestivät Rinnettä vastaan.

“Jos tarvitsette hyvää miestä”

Väistyvä pääministeri Juha Sipilä kiitti tasavallan presidenttiä lämpimästä yhteistyöstä neljän vuoden aikana, jonka Sipilän hallitus istui. Sipilä muisteli neljän vuoden takaista tasavallan presidentin puhetta lämmöllä.

– Muistan, kun huhtikuussa 2015 valtiopäivien avajaisissa sanoitte, että ”jos tarvitsette hyvää miestä, niin tässä teillä on sellainen”, Sipilä muisteli.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kättelee väistyvää pääministeri Juha Sipilää (Kuva: Matti Porre / Tasavallan presidentin kanslia)

Sipilä muistutti puheessaan, että heidän hallituksensa lähtökohdat olivat haastavat ja otti esiin muun muassa vuoden 2015 hallitsemattoman maahanmuuton, Syyrian sodan, Kreikan talouskriisin ja Brexitin.

– Kautenne ei ole ollut helppo. Meno maailmalla, kansainvälisessä politiikassa ja Euroopan unionissa on muuttunut perin epävakaaksi. Usein on tuntunut, että kaikki on nähty, kunnes uudet yllätykset koittavat. Suomi on niissäkin onnistunut säilyttämään vakaan suuntansa, Niinistö totesi omassa puheessaan eroavalle hallitukselle.

“Teiltä odotetaan paljon”

Kun Sipilän hallitukselle myönnettiin ero, oli vuoro tulevan, Antti Rinteen hallituksen astua tasavallan presidentin eteen. Tasavallan presidentti muistutti uutta hallitusta keskinäisestä luottamuksesta, jota tarvitaan vaikeita päätöksiä tehdessä.

– Teiltä odotetaan paljon, teitä tullaan haastamaan ja teiltä tullaan vaatimaan. Laajapohjaisen hallituksen yhtenäisyydellä ja keskinäisellä luottamuksella on suuri merkitys. Hallituksen päätöksentekotapa on kollegiaalinen; yhdessä päätetään ja yhdessä päätöksistä vastataan. Keskinäinen luottamus hallituksen sisällä luo myös muiden luottamusta poliittiseen järjestelmään, Niinistö kiteytti.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kättelee tulevaa pääministeri Antti Rinnettä (Kuva: Matti Porre / Tasavallan presidentin kanslia)

Uusi pääministeri Rinne puolestaan kertoi puheessaan tasavallan presidentille siitä, millainen ulkoinen paine hallitusneuvotteluita kohtaan oli ja kuinka neuvotteluihin lähteneet puolueet selvisivät siitä.

– Ulkoapäin kerrottiin, että asetelma on hyvin vaikea, joidenkin mielestä jopa mahdoton, Rinne pohjusti.

– Hallitusneuvotteluihin lähtivät SDP, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP. Nämä viisi puoluetta tekivät hyvää yhteistyötä. Emme jättäneet omia mielipiteitämme Säätytalon narikkaan, mutta neuvottelupöytään jokainen otti mukaansa arvojensa lisäksi ratkaisuhakuisuuden ja yhteistyön hengen. Sen pohjalta syntyi tulevaisuushallitus ja ohjelma, joka katsoo eteenpäin. Uudella hallituksella on vahva mandaatti kansalta tehdä tulevaisuuspolitiikkaa ja rakentaa kestävän kehityksen Suomea.

Antti Rinteen johtamassa kansanrintamahallituksessa SDP:llä on seitsemän ministeripaikkaa, keskustalla viisi, vihreillä neljä ja vasemmistoliitolla sekä RKP:llä kaksi.

Kuvat: Matti Porre / Tasavallan presidentin kanslia