OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Purjelaiva Svanhild tuo tuulahduksen menneiltä vuosikymmeniltä

Heinäkuun puolessa välissä Tallinnaan kerääntyi Meripäivien kävijöitä ihastelemaan paikalle saapuneita purjeveneitä sekä tutustumaan muuhun teeman mukaiseen toimintaan.

Katso videoraporttimme Meripäiviltä! Teksti jatkuu videon jälkeen.

Suomalainen purjelaiva Svanhild oli seilannut Tallinnaan näytille yhdessä Astrid ja Ingrid-alusten kanssa. Laiva on rakennettu vuonna 1948 Porvoossa, jolloin purjelaivat olivat tärkeä osa sodan jälkeisiä rahtikuljetuksia. Rautateollisuus oli valjastettu sotakorvausten käyttöön, mutta miehiltä löytyi vielä taitoa tehdä puisia aluksia. Vastaavia laivoja tehtiin juurikin Porvoossa yli 50 kappaletta. Svanhild hyväksyttiin perinnelaivarekisteriin vuonna 1994 ja vuonna 2017 omistajien haave toteutui, kun alus sai kolmannen mastonsa ja muuttui kaljaasista kuunariksi.

Svanhild muuttui vuonna 2017 kolmannen maston myötä kaljaasista kuunariksi.

Svanhildin päällikkönä toimii Jouni Wirta, jolla on kokemusta myös rahtilaivan kipparina. Wirta on enemmän tai vähemmän syntynyt purjelaivan kyytiin, sillä miehen isä purjehti jo aiemmin mainitulla Astrid-aluksella. – Sitä kautta olen tähän maailmaan kasvanut. Hankin merikapteenin koulutuksen ja tein sitä työtä kymmenisen vuotta, Wirta kertoo. – Vuonna 2011 jätin rahtilaivat ja siirryin Svanhildin myötä pyörittämään Helsingin Purjelaivakonttoria, hän lisää. Purjelaivakonttori tarjoaa ikimuistoisia elämyksiä purjehdusretkien muodossa niin yrityksille kuin yksityisillekin.

Saattaa tulla yllätyksenä, mutta hyvin suunniteltuna Svanhildin tyyppinen purjelaiva liikkuu vain kolmen miehistönjäsenen voimin. – Jos on osaavia ja kokeneita henkilöitä, niin kippari plus kaksi muuta riittää, Wirta toteaa. Miehistönä on yleensä alan opiskelijoita, jotka tulevat alukselle hommiin hieman alle 18-vuotiaina ja suuntaavat sitten myöhemmin koulutustaan vastaaviin töihin. Purjehdus on monelle elämäntapa. Myös kävijät ovat löytäneet purjehdusretkille, jolloin kautta on voitu pidentää jopa joulukuun alkuun saakka. Svanhild seilaa lähinnä Suomenlahdella, myöhemmin suuntana on muukin Itämeren alue. – Saaristo syksyllä ja alkutalvella on kerrassaan huikea.

Meripäivillä Svanhild ajelutti yleisöä parin tunnin reissuilla. – Kahden tunnin retki vaatii miehistöltä melkein neljän tunnin valmistelut. Siihen viikonloppu melkein meneekin, Jouni Wirta sanoo. – Illalla ei oikein enää muuta jaksa, kuin laittaa saunan päälle, hän naurahtaa. Ja toki Svanhildissä on sauna, kuten kaikissa suomalaisissa matkustaja-aluksissa pitääkin!

Tutustu tarkemmin Svanhildiin sekä Purjelaivakonttoriin: www.purjelaiva.fi