OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Liha

Tarvitseeko ihminen lihaa pysyäkseen terveenä? Uusi tutkimustulos kertoo koliiniyhdisteiden ehkäisevän dementiaa

Muistikatkokset tai kokonaiset muistimenetykset voivat vaikeuttaa ikäihmisen elämää. Muistihäiriöt ovat monen sairauden oireita, kuten esimerkiksi Alzheimerin taudissa. Uusi tutkimustulos osoittaa, että on kuitenkin tapoja, joilla voidaan ehkäistä dementiaa.

Koliini on elimistölle välttämätöntä. Normaalisti ihminen saa sen ravinnosta erilaisina yhdistelminä. Koliinin saanti on tärkeää, sillä ilman sitä hermoston välittäjäainetta, asetyylikoliinia, ei kehity kehossa riittävästi. Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa todettiin, että riittävä fosfatidyylikoliinin määrä kehossa ehkäisi dementiaa. Koliinia on runsaasti lihatuotteissa, kuten esimerkiksi kanan tai naudan maksassa, sianlihassa, kananmunissa ja jopa pekonissa. Kasvistuotteista koliinia löytyy paljon esimerkiksi vehnänalkioista ja kuivatuista soijapavuista.

Kohderyhmään kuului noin 2500 42-60-vuotiasta suomalaista miestä, joiden lähtökohdat arvioitiin vuosina 1984-1989. 22 vuoden seuranta-ajan aikana tutkittiin ruoankäyttöä, elintapoja ja terveydentilaa. Yhteensä 337 miestä sairastui dementiaan tutkimuksen aikana. Dementian riski oli yli neljänneksen (28%) pienempi henkilöillä, jotka saivat ruokavaliossaan riittävästi fosfatidyylikoliinia.