OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Jesse Kallion palkintoputki katkesi, sarjan kakkospaikka edelleen hallussa

Rallicrossin MM-sarjan yhteydessä ajettavan RX2-sarjan kuudes ja samalla kauden toiseksi viimeinen osakilpailu ajettiin viime viikonloppuna Loheacin radalla Ranskassa. Viidessä aiemmassa osakilpailussa tänä vuonna palkintosijoituksen saavuttanut Jesse Kallio jäi tällä kertaa kärkikolmikon ulkopuolelle sijoittuen kuudenneksi.

Alkueristä Jesse Kallio, 20, keräsi kolmanneksi suurimman pistepotin ja semifinaalilähdössä Olsbergs MSE -tallin suomalaiskuljettaja ajoi toiseksi. Tapahtumarikas finaali päättyi Kallion osalta kuudenteen sijaan, joten viiden osakilpailun mittainen palkintoputki RX2-sarjassa katkesi nyt Ranskan Loheacissa.

– Ei mikään helppo viikonloppu. Rata ei alkuun ihan minulle sopinut. Sunnuntaina oli sitten kyyti jo ihan kohdillaan, muutettiin vähän ajotyyliä ja pari mutkaa ajettiin eri tavalla. Semifinaalissa mentiin jo tasatahtia Oliverin (Eriksson, sarjan pistejohtaja) kanssa, Kallio kommentoi kilpailun jälkeen.

Loheacissa RX2-sarjan osalta lauantaina ajettiin kolme alkuerää. Sunnuntain ohjelmassa oli neljäs alkuerä, semifinaalit, sekä finaali. Lauantain alkuerissä Kallio kellotti kaksi kertaa kolmanneksi nopeimman ajan, kun taas päivän viimeinen alkuerä toi vasta 11. sijan. Lauantai-iltana Kallio teki lisätöitä tallin kanssa, jotta sunnuntaina vauhti olisi parempaa ja näin myös tapahtui. Neljännessä alkuerässä tuusulalainen oli koko porukan nopein kuljettaja.

– Lauantain alkuerien jälkeen käytiin ajolinjoja ja jarrutuspaikkoja hieman läpi, sellaista pientä hiomista. Auton säätöjä myös käytiin läpi ja sekin auttoi heti. Neljännessä alkuerässä oli heti ihan eri meininki, Kallio iloitsi.

Ensimmäisessä semifinaalilähdössä lähtöruudukkoon asettuivat kaikki Olsbergs MSE -tallin kolme kuljettajaa, jotka myös nappasivat kaikki kolme jaossa ollutta finaalipaikkaa. Eriksson oli ykkönen, mutta Kallio hävisi ruotsalaiselle vain 0,2 sekuntia. Finaalissa Eriksson ja Ben Philip Gundersen starttasivat eturivistä, kun taas toinen lähtörivi oli sinivalkoinen, Kallion saadessa vierelleen Sami-Matti Trogenin.

Kallio näytti jo ottavan startin jälkeen kolmannen sijan haltuunsa, mutta kevyt osuma Trogenin autoon pudotti hänet viidenneksi. Kallio suoritti lisälenkin jo toisella kierroksella ja palasi takaisin radalle neljännelle sijalle, Vasiliy Gryazinin, sekä Fraser McConnellin eteen. Tässä kohtaa tilanne näytti siltä, että kaikki eväät kauden kuudenteen palkintosijoitukseen olivat olemassa, mutta:

– Palkintopallille oli vauhti olemassa. Lisälenkin ulostulosta pääsin Gryazinin eteen helposti. Viimeiseen mutkaan tuli sitten konttiin aika hyvin osumaa Gryazinin toimesta ja sillä se pääsi ohi. Siinä ei ollut mitään tehtävissä ja se tilanne maksoi paikan “podiumilla”, Kallio harmitteli.

“Kallen kanssa oltiin ainoat autourheilijat”

Tällä kaudella rallicrossin MM- ja EM-sarjojen eri luokissa on tämän kaltaisista tilanteista jaettu lähes poikkeuksetta rangaistuksia, mutta nyt tilanne ei edennyt edes tuomariston käsittelyyn.

– Näin Gryazinin in-car-videon ja kyllähän se konttiin tuli sen verran tarpeeksi, että minulta lähti etupyöristä pito. Se oli sellainen “push-and-pass” tilanne, mitä ei saisi rallicrossissa juurikaan tehdä, Kallio kuvaili.

Gryazinin suoritettua “ovenavauksen”, pääsi myös McConnell ohi Kalliosta, joka putosi koko porukan viimeiseksi. Kallio yritti vielä viimeisillä kierroksilla parannella asemiaan, mutta kova yritys päättyi lopulta pyörähdykseen neljännellä kierroksella. Maaliin Kallio saapui kuudentena, lähes 13 sekuntia kärjestä jääneenä.

– Yritin antaa lopussa vähän takaisin ja tulla vielä ohi, mutta ei sitten enää vaan riittänyt. Eihän siinä enää mitään hävittävää ollut, yritettävä oli jotain.

Kallio säilytti toisen sijan sarjan kokonaispisteissä. Ero sarjajohtaja Erikssoniin on nyt 21 pistettä, kun taas kolmantena oleva, kaksi viimeisintä osakilpailua voittanut Gundersen, on jäänyt Kalliosta 14 pistettä. RX2-sarjan kauden viimeinen osakilpailu ajetaan 9.-10. marraskuuta Kapkaupungissa, Etelä-Afrikassa.

– Sarjan kakkossija koitetaan säilyttää viimeisessä kilpailussa, se on tietysti tavoitteena. Ei sekään huono olisi ensimmäiselle kaudelle uudessa sarjassa. Ja tietysti ainahan sitä haluaa voittaa kilpailun ja siihen on vielä yksi mahdollisuus tänä vuonna tarjolla, Kallio pohti tulevaa.

Ja kun sitä tulevaa pohtii, niin reilun parin kuukauden mittainen tauko ennen Etelä-Afrikan kilpailua Kallion osalta tulee vahvasti vietettyä tuttuun tapaan autourheilun ja jokamiehenluokan parissa, mutta myös varusmiespalveluksessa. Armeijan harmaisiin Kallio saa seuraa muun muassa Kalle Rovanperästä.

– Ensi viikonloppuna ajetaan EVK-Liigaa Joensuussa kardaaniautolla Riihimäen UA:n joukkueessa. Varmaan jotain muitakin “jokkiksen” kisoja on tulossa. Ja sitten tietysti armeijaan pitää lähteä lokakuussa. Kallen kanssa oltiin ainoat, jotka pääsi autourheilijoista urheilukouluun Santahaminaan. Siellä on eri lajien urheilijoita, reilut 70 urheilijaa valittiin yhteensä tänä vuonna, Kallio taustoittaa.

Santahaminan urheilukoulu on urheilijoille suunnattu varusmiespalvelus, joka pyrkii urheilijoiden palvelusaikana huomioimaan toiveet harjoittelun ja kisamatkojen suhteen mahdollisimman joustavasti. Kalliolla onkin palvelukseen astumisen jälkeen varsin nopeasti edessään ensimmäisen pitkän loman haku.

– Eihän sitä montaa viikkoa Santahaminassa ehdi olla, kun joutuu jo viikon Etelä-Afrikan reissua varten vapaata pyytämään, Kallio naurahti.

Ranskan finaalin tulokset

1) Ben Philip Gundersen (NOR) 3.57,651
2) Oliver Eriksson (SWE) + 0,500
3) Sami-Matti Trogen + 0,730
4) Fraser McConnell (JAM) + 1,624
5) Vasiliy Gryazin (RUS) + 3,395
6) Jesse Kallio + 12,708

Pistetilanne 6/7 osakilpailua

1) Oliver Eriksson (SWE) 163
2) Jesse Kallio 142
3) Ben Philip Gundersen (NOR) 128
4) Fraser McConnell (JAM) 119
5) Sami-Matti Trogen 105
6) Vasiliy Gryazin (RUS) 91

Teksti: Jari Hotti, Jesse Kallio Racingin tiedottaja
Kuvat: Jakub Nitka / OMSE