OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Nordean talousennuste: Maailmalla myrskyää, Suomella ei varaa heiluttaa venettä

Maailmantalouden näkymät heikentyivät kesän aikana. Ennusteet Suomen talouskasvusta ovat laskeneet sitä mukaa, kun kauppasodan kierrokset ovat koventuneet, Saksan teollisuuden alamäki on jatkunut ja sopimuksettoman brexitin todennäköisyys on kasvanut. Nordean kasvuennuste Suomelle on 1,2 % vuonna 2019 ja 1,0 % vuonna 2020. Vuonna 2021 kasvu hidastuu 0,5 prosenttiin. Nordean ekonomistit muistuttavat, että Suomessa ei ole varaa toistaa vuosikymmenen takaisia virheitä.

– Tämän hetken suurin uhka maailmantalouden ja samalla Suomen kasvunäkymille on kauppasodan kärjistyminen entisestään, Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu sanoo.

– Kiina ja Yhdysvallat eivät näytä saavuttavan yhteisymmärrystä tulevista taloussuhteista ja osapuolet ovat ajautumassa yhä laajempiin ristiriitoihin.

Kaikkein eniten maailmantaloutta heikentää kauppasodan mukanaan tuoma epävarmuus. Yritykset jarruttavat investointipäätöksiään, sillä toiveissa on yhä tilanteen palaaminen ennalleen.

– Saksan ja Suomen kaltaiset taloudet, joissa teollisuudella ja ulkomaankaupalla on yhä erittäin merkittävä rooli, kärsivät tilanteesta eniten. Apuun huudetaan jälleen keskuspankkeja, joiden vaikutusmahdollisuus on kuitenkin rajattu varsinkin euroalueella, Koivu toteaa.

Saksan talous taantuman partaalla

Saksan talous supistui jo kuluvan vuoden toisella neljänneksellä, ja alamäki on todennäköisesti jatkunut kuluvalla neljänneksellä, mikä tarkoittaisi, että Saksan talous on taantumassa. Ensi vuonnakin Saksan kasvu jäänee lähelle nollaa.

– Teollisuussektorilta liikkeelle lähtenyt talouden heikkous on nyt leviämässä entistä selvemmin koko talouteen. Saksan hallituksen elvytyshalu on vähäinen, eikä EKP:n rahapolitiikka enää voi kasvattaa tukeaan taloudelle merkittävästi, mikä tekee Saksan ja koko euroalueen talousnäkymistä varsin synkät, Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich kertoo.

Kauppasodan ohella koko euroalueen näkymiä painavat epävarma brexit, Saksan teollisuuden ongelmat ja Italian poliittinen epävarmuus.

Suomi turbonapin tarpeessa

Suomen talous on jatkanut hyvää vetoaan, mutta kasvuvauhti on hidastumassa. Nordean kasvuennuste Suomelle on 1,2 % vuonna 2019 ja 1,0 % vuonna 2020. Vuonna 2021 kasvu hidastuu 0,5 prosenttiin.

– Maailmantalouden heikentyneet näkymät iskevät Suomen vientisektoriin ja investointeja hidastaa asuntorakentamisen lasku. Tulevina vuosina Suomen hidastuvaa talouskasvua ylläpitää yksityinen kulutus, jonka kasvuvauhtia kuitenkin jarruttaa kuluttajaluottamuksen synkentyminen, Nordean ekonomisti Olli Kärkkäinen toteaa.

– Työllisyyden kasvu on tänä vuonna pysähtynyt, eikä tuleva taloussuhdanne tilannetta paranna. Ennustamme työllisyysasteen nousevan vain 73 prosenttiin vuonna 2021, mikä on 65 000 työllisen päässä hallituksen 75 prosentin työllisyysastetavoitteesta. Nyt pitäisi löytää turbonappi sekä työllisyyden että investointien vauhdittamiseen, Olli Kärkkäinen kommentoi.

Maailmantalouden riskien kasvaessa on Suomessa syytä pitää maltti mielessä talouspolitiikassa ja palkkaneuvotteluissa. Pysyvät menolisäykset tai Suomen kilpailukykyä heikentävät palkankorotukset heiluttaisivat Suomen venettä maailman myrskyissä, Nordean ekonomistit muistuttavat.

Lue koko ennuste täältä

Teksti: Nordea
Kuvituskuva: Floriane Vita / Unsplash