OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Posti

Postilla menee lujaa

Posti Group Oyj, entinen Itella Oyj, entinen Suomen Posti Oyj on iso konserni, yli 20 000 työntekijää ja tytäryhtiöitä ympäri Eurooppaa. Oikeastaan voidaan keskustella monialan yrityksestä, koska sen toimialaa on ruohonleikkuusta postin kantoon. Suomen valtio on suurin omistaja 50.1 % ja Vake Oy omistaa 49.9 %, yritys, joka on entisen pääministerimme Juha Sipilän keksintöjä. Sanotaan, että tällä järjestelmällä Postia on voimakkaasti rakennettu niin sanotusti myyntikuntoon.

Tuskin kenellekään on jäänyt huomaamatta viime päivien Posti-polemiikki, kun valtionyhtiö Posti Oyj päätti jälleen kerran muuttaa henkilöstön työehtosopimuksia yksipuolisella päätöksellä.

Viimeksi Posti toimi näin v. 2017 jolloin sanomalehdenlehdenjakajat siirrettiin tuolloin Teollisuusliiton alaisuuteen. Tuolloin, Posti Oyj oli tätä varten perustanut Posti Palvelut Oy:n ja jakajat siirrettiin uuteen yritykseen, jonka työnantajaliittona toimi Medialiitto, joka luonnollisesti oli neuvotellut työntekijäin työehtosopimuksen Teollisuusliiton kanssa.

Tämä on aika, sanoisinko hienosti tai arveluttavasti tai törkeästi suunniteltu järjestelmä.

Palkat laskivat tuolloin PAU:n mukaan 40 prosentilla. Tälläkin kertaa 700 pakettilajittelijaa kuuluu PAU:n, eli Posti- ja logistiikka-alan unionin sijaan, jatkossa ja luonnollisesti taas saman järjestelmän piiriin.

Muutos vaikuttaa henkilöstön palkkaan, jopa 50 prosentilla. Jokainen voi vaan miettiä, miten paljon tällainen muutos aiheuttaisi omalla taloudelle. Periaatteessa Postin teko on laillinen, mutta, että valtionyhtiö toimii tällä tavalla ja juuri nyt maamme työllisyystilanteessa, saa voimakasta kritiikkiä osakseen.

Kokonaistilannetta on edelleen pahentanut toimitusjohtaja Heikki Malisen huippupalkka, joka viime vuonna kuukaudessa vastaasi kahden keskiverto suomalaisen vuosipalkkaa. Summa oli yli 82 000 euroa, siis kuukaudessa.

Joku voisi olla sitä mieltä, että Malinen on palkkansa ansainnut, kun on järjestänyt jakajien ja lajittelijoiden palkkauksen näinkin hyvin. Malinen oli tullut päätökseen, että hänkin laittaa kortensa kekoon tässä tilanteessa ja luopuu tänä vuonna kahden kuukauden rahapalkasta. Kuukauden rahapalkka on nyt 92 000 euroa.

Malinen ei ollut ajatellut asiaa pidemmälle ja seurauksena oli, että ainakin työntekijäpuolella teko sai erittäin huonon vastaanoton ja palautteen. Malinen oli Pöyry Oyj:n toimitusjohtajana vuoteen 2012, jolloin hän sai sieltä luvan lähteä. Käykö tällä kertaa samoin, se jää nähtäväksi.

Malisen alle miljoonan jäänyt palkka bonuksineen jää kuitenkin vielä kakkoseksi, koska Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmarkille on maksettu kaikkiaan yli 1 200 000 yhdestä vuodesta. Myös muillakin valtionyhtiöillä näyttää menevän lujaa, ainakin johdolla.

Miten tästä nyt eteenpäin? Liitto aloitti työtaistelut, Posti maksoi töihin tuleville 200 euroa päivässä, mutta tämä ei tainnut paljon purra. Tällä kertaa, jopa maamme vasemmistohallitus, vaikkakin painostuksen alla, otti tehtäväkseen tehdä asialle jotain.

Hallitus sai nyt toistaiseksi työtaistelut rauhoitettua ja työehtosopimuskikkailu laitetaan toistaiseksi jäihin. Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero toteaa Iltalehdelle, “että kyse on näistä erilaisista bonus ja kannustinjärjestelmistä. Näissä eittämättä ei tämä kohtuullisuus ole toteutunut.”

Tarkoittaako tämä nyt siis sitä, että ministeri Paatero pitää toimitusjohtajan noin 92 000 euron suuruista rahakuukausipalkkaa kohtuullisena? Minä ja moni muu ei ainakaan pidä sitä kohtuullisena. Ministeri Paatero vetää kovaa linjaa, ja vaatii valtion yhtiöiltä linjan tarkistusta ja hän pitää bonus- ja palkkiojärjestelmää liian suurena tai sanotaanko, että niitä ei voi pitää kohtuullisina. Ministeri Paatero lupaa myös, että hallitus käy syksyllä valtion omistamien yhtiöiden palkkauksen läpi.

Selvää on, että tämä tilanne perataan läpi, mutta jos sitä kautta saadaan jotain positiivisia muutoksia aikaan, sen aika näyttää. Vähän olen skeptinen asian kulusta, me suomalaiset kun pakkaamme unohtamaan tällaiset tapahtuneet. En välttämättä usko tilanteessa positiiviseen lopputulemaan henkilöstön kannalta.

Enkä välttämättä usko siihenkään, että joulunpaketit ja kortit tulisivat edes jouluna jaetuksi.

Niin, siis lehdenjakajat menettivät palkastaan 40 prosenttia, jakelijat/lajittelijat, ehkä, jopa 50 prosenttia. Kova on peli, vasemmistohallitus on sallimassa tämän, vaikka toteaa, että edellinen hallitus on syypää tähän, että työttömyys kasvaa, liitot maksaa työttömille, kela joutuu maksamaan yhä enemmän korvauksia ja tukia, sekä paljon muuta.

Yksi asia, joka jäi kokonaan kertomatta ja josta on ymmärtääkseni täysin vaiettu: tiedoksi, että Posti Oyj otti jokin aika sitten käyttöön uuden lajittelukoneen. Silloin ei tarvita lajittelijoita enää ollenkaan. Kone ei osaa ainakaan vielä tehdä työtänsä ihan oikein, koska jaettavat pinot ovat vähän sekaisin. Jakajien työt lisääntyvät, mutta heillä on alkamassa tai jo alkanut uusi työaikataulu. Silloin tehdään töitä enää kolme päivää viikossa à 10 tuntia.

Onko tosiaan niin, että ei Posti Oyj:n hallitus tai maamme hallitus olisi lajittelijakoneesta tietoinen, koneesta, joka on ehkä ollut pohjana Malisen teoille ja koneesta, joka tekee monta työtöntä lisää maahamme?

Kuka tietää, ehkä saamme vielä kokea robotti-postinjakelijankin.

Suomalainen

Julkaisimme keväällä liveohjelman aiheesta Posti. Mitä mieltä sinä olet Postin toiminnasta?