OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Näitä viittä ruoka-ainetta koirien ei tulisi koskaan syödä – jo pieni annos voi olla kohtalokas

Jotkut ruoka-aineet ovat koirille erittäin myrkyllisiä. Vaara havaitaan usein liian myöhään, muistuttaa koiran- ja kissanruokaa valmistava Edgard & Cooper.

Se, mikä on ihmisille täysin normaalia ravintoa, saattaa olla hyvin myrkyllistä koirille. Erityisvaarassa ovat pennut, koska ne ovat uteliaita ja erityisen herkkiä. Eettistä ja ekologista koiranruokaa valmistava Edgard & Cooper kehottaa tarkkaavaisuuteen etenkin seuraavien ravintoaineiden suhteen.

Suklaa ja kofeiinipitoiset juomat

Suklaa, kahvi ja tee sisältävät teobromiinia, karvaalta maistuvaa ainetta, jota saadaan muun muassa kaakaopavusta. Teobromiini on vaarallinen aine koiralle – se vaikuttaa hermostoon ja voi johtaa hengitysvaikeuksiin ja palpitaatioon eli sydämentykytykseen.

Määrä ratkaisee: koiran koosta riippuen jo pieni annos voi olla kohtalokas. Jos koira syö yli kaksi grammaa puhdasta suklaata per kilogramma koiran painosta, on toimittava. Esimerkiksi viisi kiloa painavan chihuahuan olisi erittäin vaarallista syödä kymmenen gramman suklaapatukka.

Tumma suklaa sisältää eniten teobromiinia ja on siksi vaarallisinta. Maitosuklaan kohdalla annos on hieman isompi, johtuen alhaisemmasta kaakaopitoisuudesta. Valkosuklaa on lähes harmitonta. Myös teepussit ja kofeiinitabletit on syytä pitää poissa koiran ulottuvilta.

Viinirypäleet ja rusinat

Vielä ei täysin tiedetä, mikä viinirypäleiden ja rusinoiden sisältämä myrkyllinen aine voi aiheuttaa vakavia vaurioita koiran munuaisille. Koska niiden syömisestä aiheutuvat oireet ilmenevät hitaasti, havaitaan vaara usein liian myöhään. Vaurioituneet munuaiset eivät toivu, mutta lisävahingot voi estää. Esimerkiksi pihan viinipensaan ympärille voi rakentaa aidan, jottei koira ylety siihen.

Valkosipuli

Valkosipulia käytetään usein luontaislääkkeenä kirppujen karkottajana. Sen tehoa ei kuitenkaan ole täysin tieteellisesti todistettu, ja valkosipuli voi olla myrkyllistä koirille etenkin suurina määrinä. Isoina annoksina valkosipuli tuhoaa punasoluja, mikä voi johtaa anemiaan. Sama pätee purjoon ja sipuliin. Oireet ilmenevät vasta muutama päivä yliannostuksen jälkeen, mutta nopea reagointi on tärkeää.

Pähkinät

Mantelit, pekaanipähkinät, saksanpähkinät ja erityisesti macadamiapähkinät sisältävät suuria määriä öljyjä ja rasvaa. Ne voivat saada koiran vatsan sekaisin ja aiheuttaa haimatulehduksen.

Makeutusaineet

Makeutusaineet, kuten ksylitoli ja aspartaami, voivat koiralla johtaa hengenvaaralliseen sokeriarvojen romahtamiseen. Makeutusaineita sisältävät muun muassa sokerittomat makeiset ja kahvin kanssa käytettävät sokerin korvikkeet.

Myrkytysepäilyssä yhteys asiantuntijaan

Koiralla myrkytyksen oireita ovat esimerkiksi huonovointisuus, oksentaminen, ripuli, uneliaisuus, hoipertelu, huojuminen ja tärinä. Joidenkin myrkytysten kohdalla oireet eivät ilmene heti, joten vaara havaitaan usein liian myöhään. Esimerkiksi oksentamiseen ei tule koskaan suhtautua välinpitämättömästi.

Epäillyssä myrkytystapauksessa on otettava yhteyttä asiantuntijaan ja toimittava ohjeiden mukaan.

– Jos koirasi on syönyt jotain myrkyllistä, ota heti yhteys eläinlääkäriisi ja kuvaile oireet sekä mitä, milloin ja kuinka paljon koira on syönyt. Tämän jälkeen eläinlääkäri päättää, miten auttaa eläintä. Esimerkiksi, jos syömisestä on vain vähän aikaa, eläinlääkäri voi oksettaa koiran varmistaakseen, että vaarallisimmat ruoka-aineet poistuvat eläimen kehosta, sanoo eläinlääkäri Bo Vanbeselaere Edgard & Cooperilta.

Teksti: Egdard & Cooper
Kuvituskuva: