OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Uusi romaani kertoo yrittäjäperheen tarinan Viron murrosvuosien myrskyissä – kahden sukupolven kohtalot Virossa ja Suomessa

Juuri ilmestynyt toimittaja Risto Vuorisen esikoisteos, Vastarannan lumo, kertoo yrittäjäperheen tarinan Viron murrosvuosien myrskyissä. Teos vie 1990-luvun alun korruptioon sekä mafiaryhmien toimiin Virossa aikana, jolloin uudelleen itsenäistyneen valtion lainsäädäntö oli vielä kehitysasteella.

Vastarannan lumo perustuu pitkälti yli 20 vuotta Virossa asuneen Risto Vuorisen kokemuksiin sekä lukuisiin aikalaishaastatteluihin.

– Viroa ja Suomea koskevista 1980-1990-lukujen aikakausista ei ole romaaniksi puettuja tarinoita tietääkseni aiemmin ilmestynyt, Vuorinen toteaa. – Minusta on ollut lisäksi tärkeää tuoda 1990-luvun laman aiheuttamat tragediat yksilötasolle. Tähän mennessä ne ovat peittyneet liiaksi pelkkien numeroiden ja talousanalyysien alle, Vuorinen jatkaa.

Kyseessä on Suomeen ja Viroon sijoittuva kahden sukupolven romaani, jossa ovat päähenkilöinä kauhavalainen pariskunta sekä heidän Tallinnaan muuttanut poikansa. Kirja kertoo elävästi Viron ja Suomen yhteiskuntakehityksestä Viru-hotellin rakentamisen ajoista 1990-luvun lama-Suomen vuosiin asti. Teos kuvaa Suomeen iskeneen laman julmia vaikutuksia lukuisine itsemurhineen ja muine karmeuksineen.

Vastarannan lumo kertoo yrittämisestä ja sen iloista ja kiroista. Kauhavalainen Antti perustaa kuljetusyhtiön, joka joutuu Neuvostoliiton ja idänkaupan romahtamisen takia konkurssiin. Nopeasti kehittynyt lama ajaa hänet itsemurhan partaalle. Myös rocksukupolven ja haitarivetoisen lavatanssisukupolven välinen ristiriita saa osansa. Lisäksi romaani pureutuu mm. kansallisten vähemmistöjen asemaan Suomessa, Virossa ja Ruotsissa.

Tärkeä osa romaanissa on myös Anja-vaimolla. Hänen perustamansa kemikalio laajentaa toimintaansa matkatoimistoksi, joka menestyy erityisesti Neuvostoliittoon suuntautuvien matkojen järjestämisessä. Yrittäjien Ingo-poika ryhtyy äitinsä avuksi matka-agentiksi Tallinnaan.

Ingo joutuu sattumalta mukaan virolaiseen musiikkimaailmaan, ja kokee nuoren valtion kulisseissa vallinneen korruptiokäytännön ja välistävetämisen. Saadakseen omansa takaisin Ingo joutuu lopulta turvautumaan mafian apuun.

–  Suomalaisia ja virolaisia musiikkitapahtumia järjestäneenä olen nähnyt itse kulissien takaiset toimintatapojen erot, Risto Vuorinen kertoo.

Kirjan kustantaa virolainen Editors oü, ja tämä 392-sivuinen teos julkaistaan ensi vuonna myös viroksi.

Risto Vuorinen on työskennellyt mm. Yleisradion Baltian-kirjeenvaihtajana sekä tuottajana Viron televisiossa. Lukuisissa TV- ja radio-ohjelmissaan hän on lisäksi perehdyttänyt suurta yleisöä virolaisen yhteiskunnan ilmiöihin. Vuorisen aloitteesta perustettiin Seinäjoelle 1979 Provinssirock -festivaali.

Kirjan voi ostaa kirjakaupasta Rahva Raamat – Pärnu maantee 10, kirjakauppa-kahvila, 10.9. alkaen. Sitä voi tilata myös suoraan kustantajalta, Editors Oü´ltä – e-posti: vastaranta.info@gmail.com