OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Suomen Lentäjäliitto: Jätä tavarasi lentokoneen evakuointitilanteessa!

Lentämisen turvallisuus on vuosi vuodelta parantunut. Aika ajoin matkustajalentokoneita kuitenkin evakuoidaan hätätilanteiden johdosta. Useassa viime aikaisessa evakuointitilanteessa matkustajien mukaansa ottamat matkatavarat ovat haitanneet koneesta poistumista.

Suomen Lentäjäliiton Turvatoimikunta on ilmiöstä huolissaan, ja nostaa esiin muutamia seikkoja, jotka painottavat käsimatkatavaroiden koneeseen jättämisen tärkeyttä.

• Nopea evakuointi on elintärkeää. Usein koneen sisään tuleva savu tappaa tehokkaammin kuin varsinainen onnettomuusisku. Jokainen sekunti voi olla ratkaiseva.

• Lentokoneet hyväksytään käyttöön lukuisten sertifiointitestien jälkeen. Yksi testeistä on evakuointitesti, jossa kaikkien matkustajien tulee pystyä poistumaan koneesta hätäuloskäyntejä käyttämällä 90 sekunnissa tilanteessa, jossa vain puolet hätäuloskäynneistä on käytettävissä. Koehenkilöt ovat näissä testeissä evakuointiin varautuneita, eikä heillä ole matkatavaroita mukanaan.

• Matkustajien mukaan ottamat matkatavarat hidastavat evakuointia ja uloskäynnille tuotuna aiheuttavat riskin siitä, että ne liukuvat tai putoavat usean metrin korkeudesta maassa olevien ihmisten päälle. On myös mahdollista, että ilmatäytteinen liukumäki vaurioituu matkalaukuista.

• Helsinki-Vantaalla 2018 tapahtunut Czech Airlinesin Airbus319 -lentokoneen evakuoinnissa kesti 154 sekuntia. Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan matkustajat kompastelivat esiin otettuihin matkatavaroihin, ja lapset jäivät toisten ulos rynnivien matkustajien jalkoihin.

• Useassa muussakin onnettomuustutkinnassa on huomattu matkustajien ottavan käsimatkatavaroita mukaansa evakuointitilanteessa. Esimerkkeinä esim. British Airways Las Vegasissa 2015, American Airlines Chicagossa sekä Emirates Airlines Dubaissa 2016, joissa sekä tutkintaselostuksissa että julkisuuteen lähetetyistä videomateriaalista on hyvin nähtävissä mukana raahatut käsimatkatavarat.

Useiden onnettomuustutkintojen suositusten jälkeen lentoyhtiöt ovat kiinnittäneet asiaan huomiota, ja ottaneet matkustajakuulutuksiinsa mukaan maininnan tavaroiden jättämisestä evakuointitilanteessa. Toisaalta, mitä useammin ruumassa kuljetettavasta matkatavarasta otetaan lisämaksua, sitä enemmän matkustajat matkustavat pelkillä käsimatkatavaroilla, mikä osaltaan suurentaa käsimatkatavaroiden kokoa.

Suomen Lentäjäliiton Turvatoimikunta toivottaa kaikille lentomatkustajille hyviä ja turvallisia lentomatkoja ja muistuttaa, että kaikkien matkustajien tulisi muistaa seuraavat asiat:

• Tutustu turvaohjeisiin joka lennolla.

• Evakuointi johtuu aina hengenvaarallisesta tilanteesta. Jätä siis matkatavarasi koneeseen. Saatat pelastaa oman ja kanssamatkustajasi hengen.