OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kammotuksia! – Reetta Niemelän uudet lastenrunot yöpuolen kulkijoista ovat mielikuvituksen ja sanaleikkien riemua

Runoilija Reetta Niemelän uusimmat tuttavuudet hiipivät hämärissä tai ryömivät koloistaan keskiyöllä, kaivavat nenää ja haisevat, kahisevat ja törkkivät.

Niemelän uusi lastenrunokirja KammOTUKSIA! (Lasten Keskus 2019) paljastaa yllättäviä asioita erilaisista hämärän hiiviskelijöistä kaikille, jotka vain uskaltavat lukea. Hauskat runot ja lorut esittelevät muun muassa Pöhkön, Tuhmelon, Lorvin ja Sulo Sukkapörön.

”Näin somessa Marjo Nygårdin piirroksia hiisimäisistä hurjista otuksista ja minuun iski välitön halu kirjoittaa hurjemmista ja kutkuttavasti kammottavista otuksista. Piti kuitenkin odottaa, ennen kuin kammotukset alkoivat ilmaantua. Niitä alkoi tulla vastaan kesäöiden pitkillä koiralenkeillä ja kannoin otukset kotiin runoina. Otukset ovat minulle tosi rakkaita”, Niemelä kertoo.

“Kirjassa on runomuotokuvia olennoista, jotka yleensä piilottelevat meiltä. Onhan se selvää, että ne ovat myös kirjoittajan omakuvia”, hän lisää.

Kuvittaja ja graafikko Marjo Nygård ja Niemelä löysivät nopeasti yhteisen tavan seikkailla otusten parissa.

”Sain kuvitettavakseni kavalkaadin mitä hauskimpia ja oudoimpia runoja. Olipas retki! Kammotukset tulivat paperille jostain, missä kirjaimet irtoilevat sanoista ja leijuvat irtonaisina muodostaen kuvia. Se on se salaperäinen huone kuvittajan huushollissa, silmien takana ja korvien välissä”, Nygård kuvailee.

Reetta Niemelä on palkittu runoilija ja lastenkirjailija. Hän toimii aktiivisesti lastenkulttuurin saralla ja toteuttaa sanataidepajoja, esiintyy päiväkodeissa ja tekee kouluvierailuja ympäri Suomen. Niemelän ehtymättömästä mielikuvituksesta ovat saaneet alkunsa esimerkiksi rakastetut Vilske-aapisen tarinat.

Marjo Nygård on seinäjokelainen kuvittaja ja graafikko. Hän on kuvittanut lukuisia lastenkirjoja, runokirjoja ja oppimateriaaleja. Vuonna 2005 hän voitti Finlandia Junior -palkinnon.