OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Tallinna-vinkki: Torstaina 10.10. nykytaiteen galleriassa avautuu uusi näyttely

Mary Reid Kelley & Patrick Kelley. Dionysoksen piiskannaru. 2015. Stillkuva videosta. Taiteilijoiden ja Pilar Corrias Galleryn luvalla

Torstaina 10.10. klo 18 taidemuseo Kumun nykytaiteen galleriassa avataan näyttely Sisään vaan, ovi on auki! Edith Karlson, Mary Reid Kelley, Eva Mustonen. Näyttelyn otsikko on lainattu legendaarisen virolaisen Õnne 13 -televisiosarjan suutari Johannekselta – klassisen leppoisalta ja viisaalta ukolta, joka tervehti noilla sanoilla jokaista ovelleen päätynyttä kulkijaa.  Tällainen luottamus tuntemattomaan on asia, joka vaikuttaa yllättävän ajankohtaiselta poliittiselta kannanotolta vuosia sen jälkeen, kun sarjasta tuli maamme keskeisiä klassikoita, ja juuri sellaisena se ansaitsee tulla palautetuksi mieliin. Kumun uuden näyttelyn yhteydessä se on samalla absurdi ja vakuudeton kutsu kaarevan peilin vääristämään ympäristöön, joka pyrkii arkisesta tai henkilökohtaisesta etääntymällä ottamaan yleisemmin kantaa nykyajan neurooseihin ja jännitteisiin.

Näyttely tuo yhteen kolme taiteilijaa, jotka puhuvat tietyssä mielessä samaa kieltä, vaikka heidän keinonsa ja estetiikkansa poikkeavat toisistaan paljonkin,. Edith Karlsonin, Eva Mustosen ja Mary Reid Kelleyn tuotantoa voisi pitää sanan laajimmassa merkityksessä narratiivisena taiteena, joka käyttää metodinaan fiktiota. Teoksissa se ilmenee niin allegorisina, omaelämäkerrallisina kuin mytologisinakin kertomuksina samoin kuin vahvoina ihmis- ja esinehahmoina ja enimmäkseen dramaattisina tapahtumina. Kaikki kolme ovat toisin sanoen olemukseltaan ja taiteilijatyypiltään tarinankertojia, ja heidän käyttöaineenaan ovat niin sana kuin visuaaliset kuvat, usein molempien yhdistelmä.

Taiteilijoiden jo tunnettuja sekä uusia teoksia sekoittava näyttely avautuu katsojan edessä löyhänä kertomussikermänä. Se keriytyy auki neljän avainsanan kautta, jotka kaikki leikittelevät avoimuuden, sisäänmenon tai rajan ajatuksella. Nämä sanat ovat hirviö, keho, koti ja räjähdys.  

Näyttelyn oheisohjelma:

17.10. klo 18 – kuraattorikierros Triin Tulgisten kanssa

19.10. klo 14 – venäjänkielinen näyttelykierros

Kuraattori: Triin Tulgiste

Näyttelyarkkitehti: Arthur Arula

Graafinen suunnittelija: Tuuli Aule

Näyttely on esillä 29.3.2020 saakka.