OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Tsekki Pilsen Plzen Pilsner Urquell

Pilsen – oluen ystävän kaupunkilomakohde

Minne lähteä kaupunkilomalle?

Maistuuko olut? Viihdytkö kaupunkilomalla? Pilsen voi olla seuraava lomakohteesi!

Mikä on Pilsen, tai Plzen? Kyseessä on Tšekin länsiosassa sijaitseva kaupunki, josta on Prahaan noin 90 kilometriä. Pilsen tarjoaa kaiken, mitä turisti voi odottaa yhdeltä historiallisen kaupungin lomalta ja kaikkea muuta.

Katso myös: Oho, mikä reissu!

Miksi Pilsen on niin tuttu nimi? Oluen vuoksi. Nimittäin maailman yksi tunnetuimmista oluista, Pilsner Urquell, on kyseisestä kaupungista. Ensimmäisen kerran olut luotiin kaupungissa vuonna 1842 ja sen jälkeen se on muotoillut kaupungista monen olutystävän pyhiinvaelluskohteen. Haluammekin tässä tuoda esille tuota Pilsner Urquellin panimoa ja meidän kokemuksiamme sieltä.

Pilsner on yksi saksalaisten suosimia kohteita ja siellä törmääkin paljon naapurimaan turisteihin. Pilsner on tottunut turisteihin, mutta yllättävää kyllä, paikan päällä ei ollut helppoa löytää aina englanninkielistä palvelua – eikä oikeastaan minkään muunkaan kielistä, kuin paikallista. Tšekki ei meidän seurueeltamme sujunut, mutta selvisimme lopulta!

Lisäksi Tšekissä kannattaa muistaa, että siellä on oma valuutta ja eurot eivät toimi! Jotkut paikat tarjoavat mahdollisuutta maksaa euroilla, mutta se ei ole todellakaan kannattava vaihtokauppa.

Majoitus Pilsnerissä oli helppo löytää ja oli oikein hyvän hintainen. Hinta-laatu-suhde olivat kohdallaan. Uima-altaalla varustettuja majoituskohteita ei ollut kovin montaa, mutta valitsemamme hotelli, Parkhotel Plzen tarjosi neljän tähden hotellin puitteet ja palvelut odotetusti. Kyseinen hotelli oli hieman kaukana keskustasta, mutta kuljimme niin omalla autolla kuin myös taksillakin. Yleisesti kaupungissa on helppo ajaa, mutta suosittelemme kulkemaan taksilla tai kävellen. Kannattaakin varata ensisijaisesti keskustassa sijaitseva hotelli tai Airbnb.

Parkhotel Plzenin uima-allasalue

Palataan panimoon! Panimokierros kannattaa varata etukäteen ja me valitsimme kaikkein suosituimman, klassisen – ”PILSNER URQUELL BREWERY TOUR”-nimisen kierroksen. Se antaa yleiskuvan siitä, millainen on oluen historia, mitä on vuosisatojen aikana tapahtunut ja miten sitä tehdään nyt. Lopuksi tietysti pääsee maistamaan tuoretta olutta kellarissa. Kaiken kaikkiaan tämä kokemus oli erittäin miellyttävä ja lämmin suositus kaikille. Kierros kannattaa ehdottomasti tehdä ja se kestää noin 100 minuuttia. Siinä ehtii näkemään ja kuulemaan paljon. Kierroksia tarjotaan monilla eri kielillä, mutta suomalaisille lähin vaihtoehto on todennäköisesti englanti. Kierroksia saa myös saksaksi, venäjäksi, italiaksi tai ranskaksi. Kierroksia järjestetään siis säännöllisin ajoin joka päivä ja voit varata netistä aina itsellesi sopivan ajan. Kierrokselle osallistuu maksimissaan 45 henkilöä ja jos mahdollista, kannattaa yrittää katsoa vähemmän suosittuja aikoja, koska kyseinen henkilömäärä on kierrokselle aivan liian suuri. Meidän ryhmämme, noin 20 hengen ryhmä, oli oikein hyvän kokoinen ja isompi olisi ollut hankala.

Pilsner Urquell-panimo

Lisäksi panimoalueella on paljon muutakin, kuten kauppa ja ravintola, sekä tietysti olutbaari. Sinne pääsee siis kävelemään ja viettämään aikaa muutenkin. Panimolta ei ole pitkä matka Pilsenin vanhaan kaupunkiin ja se matka sujui meiltä hyvin kävellen.

Kierroksen jälkeen on hyvä siirtyä juuri vanhaan kaupunkiin esimerkiksi illalliselle. Pilsenin keskusta tarjoaa jokaiselle jotain, eikä hyvää ruokaa ole hinnalla pilattu. Varsinkin kesällä kannattaa tehdä tutkimusta etukäteen siitä, millaista ruokaa haluaa syödä ja tehdä pöytävaraus. Kesällä kaupungista tulee melko suosittu ja kiireinen, joten illallispaikkaa ei välttämättä helposti saa haluamalleen ajalle.

Plzenin vanhakaupunki

Pilsner on kuitenkin paljon muutakin ja kyseinen kaupunki tarjoaa nähtävää, sekä katsottavaa moneksi päiväksi. Meillä oli kyseessä automatka, joten me jatkoimme matkaa jo yhden päivän jälkeen, mutta kaupunki ei tuottanut meille pettymystä sen 24 tunnin aikana.