OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Harvoin nähtyjä valokuvia Senaatintorilta – Uusi tietokirja kertoo Suomen historiasta kuvin

Bobrikovin murhasta koululaisten ilmastolakkoon, Senaatintorilla on tapahtunut kaikki. Uutuuskirja Senaatintori – Suomen historia kuvin luo ainutlaatuisen läpileikkauksen maamme merkittäviin hetkiin. 

Merkittävät tapahtumat ovat aina saaneet suomalaiset tapaamaan torilla. Senaatintori on todistanut keisarien vierailut, euroviisuvoitot, sodat ja pommitukset lähes kahden vuosisadan ajan. Aukio rakennuksineen valmistui 1852, kun Tuomiokirkko vihittiin käyttöön. Yksi vanhimmista valokuvista Senaatintorista on vuodelta 1863, Aleksanteri II:n kunniaksi järjestetystä paraatista.

Katri Maasalon uutuuskirja Senaatintori luo läpileikkauksen Suomen historiaan ainutlaatuisten kuvien kautta. Harvinaisia valokuvia sisältävä teos vie lukijan istumaan Tuomiokirkon portaille, Suomen historiaa katselemaan.

”Senaatintori on ollut ja on edelleen merkittävä näyttämö erilaisille valtiollisille juhlallisuuksille mutta myös kansalaisten mielenilmauksille. Siellä on iloittu ja murehdittu, on oltu toiveikkaita ja petytty, marssittu virkatehtävissä ja aatteen puolesta, pelätty ja uhottu. – – Yhdellä kulmalla naiset ovat jonottaneet ensimmäistä kertaa äänestämään ja toisella saaneet viimein virallisen oikeuden opiskella yliopistossa. Senaatintorilla on vaadittu voita, työtä ja kahdeksantuntista työpäivää. Siellä on vihitty käyttöön Suomen siniristilippu ja siellä on esitelty oman armeijan taistelukalustoa.”

Kirjan kaikki kuvat on otettu Senaatintorilla ja sen laidalla sijaitsevissa rakennuksissa. Paikat ovat yhä tunnistettavissa, sillä Senaatintori ympäristöineen ei ole 160 vuodessa juuri muuttunut. 1930-luvulla lounaiskulmasta (Aleksanterinkatu 30) purettiin kolmekerroksinen Engelin suunnittelema talo, ja tilalle rakennettiin punagraniittinen pankkirakennus. Vuonna 1952 Senaatintori ja Helsingin empirekorttelit suojeltiin. ”Senaatintori on ollut ehdolla Unescon maailmanperintökohteeksi mutta toistaiseksi tuloksetta. Epäämisen syyksi on arvioitu juuri pankkirakennusta,” Maasalo kommentoi.

FM Katri Maasalo on työskennellyt toimittajana, tiedottajana ja kustannustoimittajana. Hän kulkee päivittäin töihin Senaatintorin läpi.