OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Tohtori Jukka Häkkiseltä tietokirja hallusinaatioiden psykologiasta, Mielen oudot maisemat julkaistaan 22.10.

Tietoa omista tai läheisten kummallisista kokemuksista

Outojen näkyjen näkeminen tai kokemukset tuntemattomien olentojen kosketuksesta ovat yllättävän yleisiä. Moni leski kertoo tuntevansa edesmenneen puolisonsa läsnäolon ja vaikeissa tilanteissa avuksi saattaa ilmaantua enkeli. Kummalliset kokemukset voivat olla myös todellisuuden ja harhojen yhdistelmiä: keskustelukumppanin silmä leijailee kasvojen ulkopuolelle tai hänen päänsä muuttuu eläimen pääksi.

Hallusinaatioita tutkittiin kylmän sodan aikana 1950-luvulla, jolloin kehitettiin aistieristykseen perustuvia aivopesumenetelmiä. Täydelliseen pimeyteen ja hiljaisuuteen suljetut koehenkilöt alkoivat pian havaita asioita, joita ei ollut olemassa. Myöhempi tutkimus huumeiden avulla on osoittanut, että hallusinaatiot noudattavat systematiikkaa; samanlaiset harha-aistimukset toistuvat.

Hallusinaatiot liitetään usein vakaviin mielenterveyden ongelmiin, alkoholiin tai huumeisiin. Näin ei kuitenkaan aina ole. Stressi, unenpuute tai suru läheisen kuolemasta voivat aiheuttaa voimakkaita aistiharhoja. Myös näkövammaiset saattavat nähdä huoneeseen ilmaantuvia ihmisiä, eläimiä ja esineitä. Hallusinaatioita voi esiintyä tavallisilla ihmisillä arkisissa tilanteissa.

Hallusinaatiot paljastavat, kuinka aivot käsittelevät visuaalista tietoa. Ne eivät ole aivojen sekavaa satuilua, vaan taustalla on aivomekanismien kiehtovia muutoksia. Näköaisti ei ole maailmaa tallentava kamera, vaan todellisuutta rakentava mekanismi. Tätä aivojen virtuaalitodellisuutta ei arkipäivässä huomaa, mutta hallusinaatiot paljastavat sen olemassaolon. Arkisen havaintomaailman ja hallusinaatioiden raja ei ole niin selkeä kuin usein ajatellaan.

Jukka Häkkinen on havaintopsykologian tutkija, joka työskentelee Helsingin yliopistossa. Hän on koulutukseltaan psykologian tohtori. Häkkinen on toiminut myös Skepsis ry:n puheenjohtajana ja Prisma Studion asiantuntijana. Hänen edellinen teoksensa oli Outojen kokemusten psykologia (2018).

Jukka Häkkinen: Mielen oudot maisemat – Hallusinaatioiden psykologiaa (Docendo 2019), sidottu, 240 sivua.