OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Jesse Kallio armeijan harmaista Etelä-Afrikkaan – “Tavoitteena säilyttää hopeasija”

Rallicrossin MM-sarjan yhteydessä ajettavan RX2-sarjan seitsemäs ja samalla kauden viimeinen osakilpailu ajetaan tulevana viikonloppuna Kapkaupungissa, Etelä-Afrikassa. Tulokaskauttaan sarjassa kilpailevan Jesse Kallion tavoitteena kauden finaalissa on säilyttää pisteissä nyt hallussa oleva kakkossija.

Jesse Kallion, 20, debyyttikausi rallicrossin RX2-sarjassa ja nelivetokaluston ratissa on ollut erinomainen. Viisi ensimmäistä osakilpailua toivat yhtä monta palkintosijoitusta, kun Belgiassa, sekä Englannissa Kallio sijoittui toiseksi ja Espanjassa, Norjassa, sekä Ruotsissa sijoitus oli kolmas. Viisi palkintosijoitusta ovat nostaneet Kallion korkealle sarjan pisteissä, sillä ennen viimeistä osakilpailua ruotsalaisen Olsbergs MSE -tallin suomalaiskuljettaja on toisena.

Kauden viimeiseen, Etelä-Afrikan Kapkaupungissa tulevana viikonloppuna ajettavaan osakilpailuun, RX2-sarjan kuljettajat lähtevät hurjan pitkältä kilpailutauolta, sillä edellisen kerran tämän sarjan pisteistä taisteltiin Ranskan Loheacissa lähes kaksi ja puoli kuukautta sitten.

– Pitkä tauko on tosiaan ollut kilpailuista, mutta on tässä toisaalta ollut myös muuta oheistoimintaa. Armeijassa on tullut oltua jo melkein kuukausi ja ensi vuoden asioita olen kanssa yrittänyt tässä tauolla katsella. Mutta onhan tuota viimeistä kilpailua odotettu jo kauan ja innolla, että pääsisi taas ratin taakse, Kallio totesi edessä olevan pitkän kilpailumatkan lähtöpäivän aattona.

Kallion palkintosijoitusten putki meni poikki edellisessä osakilpailussa Ranskassa, kun kilpakumppaneista Vasiliy Gryazinin ajosuoritus finaalissa ei kulkenut ihan sen kuuluisan oppikirjan sivujen mukaan.

– Näin Gryazinin in-car-videon ja kyllähän se “konttiin” tuli sen verran tarpeeksi, että minulta lähti etupyöristä pito. Se oli sellainen “push-and-pass” tilanne, mitä ei saisi rallicrossissa juurikaan tehdä, Kallio kommentoi tuoreeltaan Ranskan finaalin jälkeen.

Tuo kilpailu on nyt kuitenkin jo taakse jäänyttä elämää ja Kallion kaikki keskittyminen on suunnattu tulevaan viikonloppuun ja Killarneyn radalla Kapkaupungissa, Etelä-Afrikassa ajettavaan kauden viimeiseen osakilpailuun. Kallio on sarjan pisteissä toisena, eroa pistejohtaja Oliver Erikssoniin on 21 pistettä, kun taas kolmantena oleva Ben-Philip Gundersen “vaanii” 14 pisteen päässä Kalliosta.

– Tavoitteena on säilyttää hopeasija, se on jo tässä pitkään ollut ajatuksena. Toki teoreettinen mahdollisuus on vielä mestaruuteenkin, mutta se vaatisi jo uskomatonta epäonnea Oliverille. Ja tietysti lisätavoitteena kilpailun voitto, se kun vielä puuttuu. Mutta lähdetään tähän kilpailuun ihan niin kuin muihinkin kilpailuihin aiemmin, tehdään hyvä suoritus ja katsotaan kilpailun jälkeen mikä on tilanne, Kallio ennakoi.

Kallio kilpailee nyt ensimmäistä kertaa urallaan Euroopan ulkopuolella ja itse asiassa kyseessä on samalla myös Kallion elämässä ensimmäinen matka Euroopan ulkopuolelle. Selvää kuitenkin on, että siinä vaiheessa kun kypärä laitetaan päähän ja aletaan ajamaan kilpaa, ei maantieteellisellä sijainnilla ole siinä kohtaa enää mitään merkitystä.

– Ei siinä sillä hetkellä näe muuta kuin edessä menevän radan, ei sillä ole merkitystä missä ajetaan. Videoita tietysti on tullut katsottua. Sellaiselta “perusmakeelta” radalta vaikuttaa, Kallio arvioi.

Kalliolle Killarneyn rata on siis uusi tuttavuus, kun taas RX2-sarjan kärkikuljettajista muun muassa Eriksson, Gundersen ja Sami-Matti Trogen kilpailivat siellä jo vuosi sitten. Kalliolle tilanne ei ole uusi, sillä aiemminkin tällä kaudella lähtötilanne on ollut muutamaan osakilpailuun sama, eikä Kallio myöskään näe tässä mitään ongelmaa – tälläkään kertaa.

– Ei siinä ole ikinä ollut mitään ongelmia, aina on pystynyt melkein heti treeneistä lähtien ajamaan samaa vauhtia muiden kanssa. Sitten kilpailun edetessä se on lähinnä niitä pieniä viilauksia, jos tulee tarve niitä tehdä, jos ei vauhti riitä. Mutta aina se on lähtenyt hyvin käyntiin vauhdin osalta, Kallio korostaa.

Kallio aloitti varusmiespalveluksen lokakuun alkupuolella Puolustusvoimien Urheilukoulussa Helsingin Santahaminassa. Urheilukoulu on nimensäkin mukaisesti urheilijoille suunnattu varusmiespalvelus, joka pyrkii urheilijoiden palvelusaikana huomioimaan toiveet harjoittelun ja kisamatkojen suhteen mahdollisimman joustavasti. Kallion kanssa Santahaminassa varusmiespalvelusta suorittaa tällä hetkellä myös muun muassa Kalle Rovanperä.

– Onhan se erilaista kuin normielämä. Ensimmäinen viikko oli vähän outo, mutta kyllä siihen tottui nopeasti, Kallio kuvailee ensitunnelmiaan “intin” arjesta.

RX2-sarjan pistetilanne 6/7 osakilpailua

1) Oliver Eriksson (SWE) 163
2) Jesse Kallio 142
3) Ben-Philip Gundersen (NOR) 128
4) Fraser McConnell (JAM) 119
5) Sami-Matti Trogen 105
6) Vasiliy Gryazin (RUS) 91

Viikonlopun aikataulu

Lauantai 9.11.


09.15 – Vapaat harjoitukset
13.25 – 1. alkuerät
15.25 – 2. alkuerät

Sunnuntai 10.11.

10.35 – 3. alkuerät
12.35 – 4. alkuerät
14.00 – Semifinaalit
15.20 – Finaali

Teksti: Jari Hotti, Jesse Kallio Racingin tiedottaja
Kuvat: Jari Nurminen / RPF