OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Suomalainen keräily esillä Designmuseossa

Helsingissä, Designmuseossa on auennut uusi näyttely, jossa esitellään suomalaista keräilykulttuuria sekä erilaisia kokoelmia. Keräilijät ja kokoelmat -näyttelyssä on esillä yksityishenkilöiden omia kokoelmia, joihin ei muuten olisi mahdollista tutustua. Luonnollisesti näyttelystä löytyy muun muassa Arabiaa sekä muumiteemaa.

Katso myös video! Teksti jatkuu videon jälkeen.

Näyttely on jaettu eri osiin teemojen ja esineiden mukaan. Myös varsinaisesta keräilyharrastuksesta saa tietoa oman salin verran. Mitä Suomessa keräillään, miksi ja mikä rahallinen arvo esineillä on? Yhtenä hinnakkaimmista mainittakoon Tapio Wirkkalan lasiset kantarellit, joiden hintalappu voi kohota jopa 57 000 euroon. Eipä siis mikään ihme, että väärentäjätkin ovat kiinnostuneita lasitaiteesta. Näyttely tietoiskuissa voi tutustua kuuluisaan Alvar Aallon suunnittelemaan lasimaljakkoon, josta on palanen leikkaamalla pyritty saamaan vaikuttamaan vanhemmalta, kuin se oikeasti on. Lisäksi joskus signeeraamattomaan esineeseen on lisätty kaiverrus.

Wirkkalan kantarelli ei olekaan mikään tavallinen tatti.
Alvar Aallon maljakoita on tehty eri aikakausien mukaan eri koossa. Arvoa on pyritty nostamaan yksinkertaisella leikkausoperaatiolla.

Varsinaisista kokoelmista vaikuttavin on varmasti Virve ja Heikki Mattilan, joka sisältää yli 1200 kappaletta Arabian kannuja – etenkin, kun erilaisia malleja on aikojen saatossa valmistettu vain noin 2000 kappaletta. Pariskunnan keräilyinnostus lähti liikkeelle yhdestä sukulaiselta saadusta kannusta ja räjähti sitten kilpailuhengessä massiivisiin mittoihin. Designmuseossa Mattiloiden kannuista paikalla on “vain” 300.

Toinen pinnalla oleva keräilytrendi ovat totta kai muumimukit. Nina Ylösen keräily käynnistyi arkisesta syystä: kun käytössä ollut muumimuki hajosi, Ylönen pyrki ostamaan vastaavan tilalle. Nyt kokoelma kattaa 97 mukia, kuten kaikki Teema-malliin tehdyt. Ainoastaan Fazer-muki puuttuu, mutta sekin on Designmuseon näyttelyssä muuten esillä. Kyseisen mukin arvo hipoo jo vajaata 10 000 euroa. Mukien lisäksi Ylösen perhe keräilee muitakin Arabian muumiaiheisia esineitä.

Keräilykohteisiin kuuluu toki aivan tavallisia käyttötavaroitakin, ei vain arvokkaita taide-esineitä. Näihin lukeutuvat esimerkiksi Karhun valmistamat lenkkitossut, joita näyttelyssä on runsaasti. Jukka Lehtinen keräsi kyseisiä kenkiä jo lapsena ja työskenteli lopulta Karhun markkinoinnissa vuosina 2009-2015. Mies jatkoi keräämistä työsuhteensa jälkeenkin. Nykyään kenkäkokoelma kuuluu Karhu Holding B.V.:lle. Tiesitkö muuten, että Karhu myi Adidakselle oikeudet kolmeen raitaan vuonna 1952?

Designmuseon näyttely on auki vuoden 2020 maaliskuuhun asti. Lisätietoja: www.designmuseum.fi

Muumimukit ovat Suomessa ja maailmalla kestosuosikki keräilykohteena.

Kuvat: Penina Peltonen